Következő mérkőzések
Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

idezojelek

Maroknyi föld

Az igazán mély történetek mögött mindig ott egy grund. A haza.

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined
2024. 06. 08. 5:59
Fotó: MTI/Róka László

Mára talán nem is kellene jegyzetet írnom. Karnyújtásnyira egy sorsdöntő naptól ugyan mi bölcset is mondhatnék az Olvasónak? Hiszen a felelős választó – biztos vagyok benne – már eltökélten, letisztult fejjel várja a vasárnapi voksolást. A máskor témaszerzésre szánt időt most olvasással töltöttem. Hazudnék, ha azt mondanám, véletlenül vettem elő éppen A Pál utcai fiúkat. Az ember vágyik a nemes történetekre, ha tehetné, visszakéredzkedne a régmúltba, amikor még el lehetett igazodni a szavakon, meg az érzelmeknek is élesebbek voltak a kontúrjaik.

A jó könyvet az örök időszerűség teszi nagyszerűvé. Olvasod, és egyszerre csak bevillan rá valami napi megfelelő. Ettől örök a Pál utcai történet is. Molnár Ferenc zsenije, ahogyan ráérzett erre a grundtörténetre. Arra a megénekelhető, csöppnyi földdarabra, amelyért még a gyermekember is hőstettre képes, hűséget fogad, harcol. Amit a hazájának érez. Nálunk, hányattatott magyar embereknél jobban kevesen érzik át a Pál utcai fiúk ragaszkodását ahhoz a maroknyi józsefvárosi röghöz. Több ez a könyv, mint ifjúsági regény. Hiszen csak a szereplői fiatalok, az üzenete korosztályok fölötti, mindenkihez szóló munka.

A történet közepén ott a grund. Az édes grund. Az igazán mély történetek mögött mindig ott egy grund. A haza. Egész életünk, a magyarság egész történelme a „grundról” szól. A hazáról. Erről a megcsonkított, árkokkal, néha kerítésekkel körülvett, lánctalpakkal, csizmákkal taposott földdarabkáról, amelyet újra és újra kiszemelnek maguknak a kor „vörösingesei”.

Vasárnap e parányi grundról szavazunk.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Köln ne legyen Irapuato!

Szőcs László avatarja
Szőcs László

A Biden fiú ügyei a klánról vallanak

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente

A valódi hírek Brüsszel szerint

Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Képeslapok a mai Európából

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.