idezojelek

Európát védtük

A Hunyadi János és vitéztársai előtti tisztelgés és főhajtás azt a hazug szemléletet kívánta átírni, amely szerint a Duna partján kivívott diadal rajtunk kívül senki mást nem érdekel.

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined
2024. 07. 22. 5:01
Fotó: Beta Film

2011-ben döntött úgy az Országgyűlés, hogy a törökök felett aratott nándorfehérvári győzelmünk dátuma – 1456. július 22. – kiemelten szerepeljen nemzetünk kalendáriumában. Régi adósságunkat törlesztette ez a határozat. A Hunyadi János és vitéztársai előtti tisztelgés és főhajtás azt a hazug szemléletet kívánta átírni, amely szerint a Duna partján kivívott diadal rajtunk kívül senki mást nem érdekel. Épületes hazugság ez, hiszen a magyar győzelem puszta létében érintette egész Európát, az egész kereszténységet – diadalunk nyomán a teljes kontinens hosszú évtizedekre megszabadult a török veszélytől. (Vitézeink győzelmének titkát évszázaddal később Dobó István egri várkapitány fogalmazza majd meg: „A falak ereje nem a kőben vagyon, hanem a védők lelkében.”)
 

Nem kell történésznek lenni ahhoz, hogy kimondjuk, Magyarország egymaga többet tett a keresztény Európa védelméért, mint a kontinens összes országa együttvéve.

Csak a magyar végvárak vitézei védték Euró­pát, a szabadidejüket területszerzéssel, gyarmatosítással töltő, gazdag Nyugatot. Hogy mit kaptunk vérünkért cserébe? Ígéreteken és szépen hangzó, üres szavakon kívül nem sokat. Pedig mennyit könyörögtünk segítségért a keresztény uralkodóknál – mindhiába. (A harangszót se tőlük, hanem a római pápától kaptuk Hunyadi diadaláért.) Egy korabeli krónikás így összegezte a magyarság európai szolgálatainak mérlegét: „Magyarország mindenét föláldozta Európáért: önmagát, jövőjét, jólétét és normális fejlődését, de mindezen áldozatért alig kapott valami ellenszolgáltatást. Európa súlyosan adós maradt Magyarországgal szemben.”
Mindmáig adós.

VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Ursula von der Leyen szájára vette ’56-ot

Deák Dániel avatarja
Deák Dániel

Törékeny a globalista uralom

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Szent István elborzadna Pressmantől

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Gyurcsány és a kisszerszám

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.