idezojelek

Brüsszeli átirat

Jé! Csak addig érvényes a szolidaritás, míg testközelbe nem kerül a valóság? Hogyan van ez, kedves monsieur Close?

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined

Philippe Close, Brüsszel szocialista főpolgármestere a minap arról értekezett, hogy Magyarország, miközben az uniós szolidaritás kedvezményezettje, figyelmen kívül hagyja mások érdekeit. Pláne, ha valóra váltja az egyirányú jegyosztogatást… (Gondolom, azokra a határvédelmi forrásokra gondolt, amelyek valahogy sosem érkeznek meg a számlánkra.) Egyben felszólította az Orbán-kormányt, vagy vegye ki a részét a menekültügyi szolidaritásból, vagy lépjen vissza a soros elnökségtől.
A goromba „javaslatra” belgiumi nagykövetünk válaszolt: 

A szolidaritás azt is jelenti, hogy ha Brüsszel a migránsok beengedésére kényszerít, akkor lássa is vendégül azokat. Ha valamilyen okból csak addig tartja kívánatosnak a migránsokat, amíg más uniós tagállamok kényszerülnek befogadni őket, úgy kérjük Polgármester Úr szolidaritását és támogatását, hogy az unió ne büntesse a schengeni egyezményt betartó és a külső határvédelmet ellátó országokat.

Monsieur Close válaszát (már ha lesz ilyen) nem ismerjük.

Pár éve mi is beszámoltunk a svéd Samhällsnytt portálnak arról a riportjáról, amelyben az utca emberét kérdezték, be kell-e fogadnia az országnak a menekülteket. A megszólítottak lelkesen bólogattak: már hogyne kellene, feltétlenül. A buzgalom csak akkor hagyott alább, amikor a riporter rámutatott egy mellette álló szerecsen emberre: „Nos, akkor itt egy páciens, őt kellene befogadni. Akkor mehet?” A lelkes „befogadók” erre ijedt makogásra váltottak: „Hát, izé, most pillanatnyilag talán nem…”, „Az a helyzet, ezt még meg kell beszélnem otthon stb.”

Jé! Csak addig érvényes a szolidaritás, míg testközelbe nem kerül a valóság? Hogyan van ez, kedves monsieur Close?

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Georgi Licovszki)

VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Jeszenszky Zsolt avatarja
Jeszenszky Zsolt

Putyin az új Hitler? (1. rész)

Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Százezrek a romok alatt

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

Hangulatkeltés a magyarok ellen

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

Mi kell a politikai harchoz?

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.