idezojelek

Lenin az ivóban

Lenin-szobor áll a felvidéki Galánta egyik nevezetes pontján, a helyi Taverna sörkertben, nem messze a csapospulttól.

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined
2024. 09. 18. 5:01

Lenin-szobor áll a felvidéki Galánta egyik nevezetes pontján, a helyi Taverna sörkertben, nem messze a csapospulttól. Szép, markáns alkotásról van szó, az ereje teljében lévő Vlagyimir Iljics határozottan mutat az ivó irányába. Hogy aztán most politikai visszarendeződéssel állunk-e szemben vagy pusztán önkormányzati trehánysággal, arra nézve nincs kapaszkodónk. Van viszont a talapzaton két patinás márványtábla, rajtuk felirat, azon esetleg el lehet igazodni. Az egyik így szól: „Az emlékművet a Szovjetunió megalakulásának ötvenedik évfordulója alkalmából állították. Galánta, 1972. november.” A másik – jóval frissebb keltezésű – márványtáblán pedig ez áll: „Az emlékművet a Taverna sörkert fennállásának első évfordulója alkalmából állították fel ismét. Világ proletárjai, részegedjetek!”

A három méter magas, másfél tonnás megkövült vezér hajdanában a város főterén mutatta, melyik a jó irányba vezető flaszter – de aztán vagy az út lett kátyús, vagy a kopasz gondolkodó unta meg az ácsorgást, a lényeg, idővel átkerült a közkedvelt csehóba, követve a munkában megfáradt helybeli férfiemberek szomjasabbik felét. A sörbázis akkori tulajdonosa állítólag kétszázezer csengő koronáért csábította át az addig rendíthetetlen Lenint a kocsmába, ami – ha árnyaltan is – utal a kommunizmus lappangó gyengéire (bizonytalanodó járás, útkeresés stb.).

Akárhogyan is, a megkövesedett ideológus összehasonlíthatatlanul népszerűbb az igen látogatott sörkertben, mint korábbi állomáshelyén. Már csak azért is, mert ott nem volt sör, csak mese habbal.

VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Élnek, mint (Gulyás) Marci Hevesen

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

A magyar érdek a legfontosabb

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Az elbeszélési módok és a valóság

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Az unió átfogó reformra szorul

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.