Elhúzódó vulkánkitörés lehet La Palmán

Nagy intenzitással, már több mint két hete zajlik La Palma szigetén (Kanári-szigetek) a vulkánkitörés. A lávafolyamok több mint ezer házat semmisítettek meg és 440 hektárnyi területet borítanak be. Szökőártól azonban nem kell tartani.

2021. 10. 07. 16:19
null
La Palma, 2021. oktber 6. Izz lvt lvell ki a Cumbre Vieja tzhny a Spanyolorszghoz tartoz Kanri-szigeteki La Palma szigetn 2021. oktber 6-n. A Cumbre Vieja tzhny tven v szunnyads nyomn szeptember 19-n trt ki, s azta folytat vulkni tevkenysget. Egy oktber 1-jn keletkezett j krterbl forr magma tr fel s tart a tenger fel, jabb termfldeket, valamint lakott terleteket fenyegetve. Eddig tbb mint 870 plet megsemmislt, s tovbbi hromszzban keletkezett kr, a lva mintegy 700 hektrnyi terletet bortott be, mg a vulkni hamu tbb mint hromezer hektrt fed. MTI/EPA/EFE/CARLOS DE SAA Fotó: CARLOS DE SAA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kitörés miatt a sziget is gyarapodott, az óceánba ömlött láva 33 hektár nagyságú szárazföldet hozott létre, és ez is folyamatosan szélesedik.

– A magma hét kürtőből tör fel egyszerre, a lávaszökőkutak több száz méterre csapnak fel, a sötét vulkáni hamufelhő pedig négy-öt kilométeres magasságba emelkedik, miközben eltakarja a Napot. Az ismétlődő robbanásos kitörések méteres lávafoszlányokat repítenek ki, sokszor több mint egy kilométer távolságba. A vulkánkitörést jelentős kén-dioxid- és szén-dioxid-gázkiáramlás is kíséri – tájékoztatott Harangi Szabolcs geológus-vulkanológus, az MTA levelező tagja.

A vulkánkitörés drámai helyzetre utal, de ez alapvetően a sziget délnyugati felére korlátozódik. 

A mintegy 85 ezer lakosú La Palma nagy részén az élet normális kerékvágásban halad. 

Aggodalom persze van, elsősorban a korábbi évtizedekben ismétlődően felvetődő megaszökőár lehetősége miatt. Brit kutatók 1999-ben írtak arról, hogy a sziget déli részén húzódó Cumbre Vieja magas hegygerincének oldala leszakadhat és becsúszhat az óceánba, ami több tíz méteres hullámokat vethet, a szökőár jelentős pusztítást okozhat nemcsak Európa nyugati, hanem Észak-Amerika keleti partvidékén is.

A szakemberek nem győzik hangsúlyozni, hogy egy ilyen katasztrofális eseménynek a valószínűsége elenyészően kicsi, talán egy aszteroidabecsapódás esélyével vethető össze. Habár az ismert, hogy nagy lejtőcsuszamlás számos esetben történt a Kanári-szigeteken az elmúlt néhány tízezer évben, azonban ehhez nagyon erős földrengések és/vagy a mostaninál sokkal jelentősebb vulkáni működés szükséges. A geológusok rámutattak arra is, hogy egy ilyen lecsúszás valószínűleg nem egy tömegben, egyszerre zajlik, hanem szakaszosan, és ezért hatása is csekélyebb, mint azt korábban gondolták. Várható, hogy ilyen esetben törések, repedések jelennek meg a felszínen, amelyek jelezhetik a hegyoldal gyengülését.

Az ELTE TTK Kőzettan-­geokémiai Tanszékének tanára szerint nagy szökőár miatt tehát nem kell aggódni, a vulkáni működés azonban még hosszan eltarthat.

 A kitöréshez az elmúlt napokban ismét 10-15 kilométer mélységből származó, érezhető földrengések kapcsolódtak, ami jelezheti, hogy jöhet még magmautánpótlás. A korábbi (például 1949, 1971) vulkánkitörések alapján több mint egy hónapig is tarthat ez az esemény, ami már most jóval több lávát (több mint ötvenmillió köbmétert) eredményezett, mint az előzők.

Borítókép: Izzó lávát lövell ki a Cumbre Vieja tűzhányó a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigeteki La Palma szigetén

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.