Fázós bürokraták

A józan ész harcol a pazarlással. Egyelőre az utóbbi áll nyerésre.

Torba Tamás
2016. 11. 10. 18:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folytatódik a kötélhúzás az Európai Unió által biztosított, az épületek energiahatékonyságának javítását szolgáló Kehop-pályázatok felhasználása tárgyában. Ismeretes, hogy a kormány az összeget a középületekre kívánja költeni, miközben az EU a 90 milliárd forintnyi forrást a lakosságnak szánta. Miután lakossági felhasználás esetén a kormány saját szakértői számításai szerint is kétszer akkora energia­megtakarítás érhető el, nem túlzás azt állítani, hogy a józan ész harcol a pazarlással. Egyelőre az utóbbi áll nyerésre.

Az ügyben sokan korrupciót orrontanak, miután kormányközelinek minősített vállalkozói csoportok rohamtempóban jegyeztetnek be napelemek és napkollektorok telepítésével foglalkozni kívánó gazdasági társaságokat. Véleményem szerint a kérdés nem ennyire egyszerű, bár kézenfekvő magyarázatnak tűnik a forrás felett diszponáló Lázár Jánost azzal gyanúsítani, hogy „dohányügyi tanácsadóját” kívánja kedvező helyzetbe hozni. E helyütt utalnék a miniszter korábbi megjegyzésére, miszerint nem tartja szerencsésnek, hogy a lakosság úgymond ingyenpénzhez jusson. Merthogy az ilyesmi elkényelmesíti a polgárokat. Ehelyett kedvezményes kamatozású hitel felvételét ajánlotta.

Lázár János jól tudja, hogy azok az emberek, akik rossz szigetelésű, s ezáltal magas rezsijű házakban élnek, nincsenek abban a helyzetben, hogy önrészt teremtsenek elő, továbbá a mégoly kedvezményes kamat terhét magukra vegyék. Nekik marad a magyar állam gondoskodó rezsicsökkentése. Áldják csak a nagyságos miniszter urakat, pontosabban Németh Szilárd rezsibiztos képében történő megtestesülésüket az alacsony(abb) számlákért! Amelyek egyébként a Nagy Rezsicsökkentés óta nem igazán akarnak tovább mérséklődni, dacára a piaci trendeknek. És ennek tudatában szíveskedjenek emlékezni jótevőjükre, amikor éppen szavazni kell valamiről.

A magyar állam jelenlegi vezetőinek gondolkodásmódja tökéletesen levezethető a Kehop felhasználási tervei kapcsán. Először is igyekezzünk a polgárokat – kádári stílusban és eszközökkel – meggyőzni arról, hogy minden földi jó pártunktól és kormányunktól származik. Ebből következik, hogy hozzájuk kell fordulni, és könyörgésük előbb-utóbb meghallgattatik. Minek a napkollektor meg a szigetelés a házra? Majd a kormány csökkenti a rezsit!

Másodszor akadályozzuk meg, hogy fosszilis energiában szegény hazánk háztartásainak energiafelhasználása egyre inkább egy létező, ingyenes és korlátlan energiaforrástól – a Naptól – függjön. Ez ugyanis mindössze tízmillió polgár érdeke. Akár közérdeknek is hívhatjuk. Ezzel szemben áll néhány hazai és multinacionális energiaszolgáltató, valamint az elosztást a minap államosító és központosító kormány klienseinek – vö. dohány­ügyi tanácsadó – (magán)érdeke. Ez az erkölcsi vetület. Így gondolja a KDNP is? Mert valamivel hitelesebb lenne emiatt aggódni, mint a vasárnapi nyitvatartás problematikáját újra előrángatni.

Harmadszor kitérnék néhány alantas környezetvédelmi szempontra, úgymint a falvakban telente tapasztalható elképesztő légszennyezésre (szemét és hulladék tüzelőként használása), az erdők védelmére – nem fogják a fákat megfagyás ellen kivágni és eltüzelni –, és még hosszan sorolhatnánk. Ebben segítségünkre lehetne Áder János köztársasági elnök, a környezetvédelem elkötelezett híve, a globális felmelegedés elleni küzdelem élharcosa. Hátha ő meg tudja győzni a kormányt, hogy az iparosítás mellett ezek a szempontok is fontosak.

Negyedszer ha adott összegű pénzből kétszer annyi energiát lehet megtakarítani lakossági felhasználás esetén, akkor ezt kell tenni. Ha nem így teszünk, akkor fennáll egyfelől a hűtlen kezelés mint büntetőjogi tényállás, másfelől a butaság vagy a tudományos-technikai haladással szembeni krónikus értetlenség állapota. Ha ez nem számít, akkor lehet minősíteni a kormányt, ízlés szerint.

Ezúton kérem az érintett döntéshozókat, hogy értsék meg: a Kehop-pályázatok egy országos energiahatékonysági program kiindulópontját jelenthetik. Ennek keretében további uniós forrásokért kell lobbizni, és hazai forrásokat odacsoportosítani. Ezzel sokkal többet tennének a magyar polgárokért, mint bármi más népboldogító elképzelésükkel. Továbbmegyek: a rendszerváltozás óta az egyik legnagyobb jelentőségű üggyé válhatna egy ilyen projekt. Ami úgy itthon, mint külföldön óriási elismerést hozhatna a regnáló magyar kormány számára, mégpedig pontosan azokban a körökben, ahol az Orbán-kormányt leginkább elavultan gondolkodó, demens öregemberek gyülekezetének tartják.

Ezért igazán nem nagy ár, hogy az egyébként is csökkenő létszámú állami bürokrácia munkahelyeit nagy hidegben jobban kell fűteni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.