Be kellett látnom, hogy nem lehetek Magyarország barátja

Kellett ehhez egy kormányközeli alapítvány, amely nem enged be a díjátadójára.

Földi Bence
2017. 05. 04. 15:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem lehetek Magyarország barátja – ezt kellett leszűrnöm a Magyarország Barátai Alapítvány irodavezetőjének válaszleveléből. Azért írtam a Friends of Hungary Foundationnek, mert szombaton tartják a Magyarország Barátja Díj átadó ünnepségét a budapesti Vigadóban. Itt tudomásom szerint megkapja a díjat az Egyesült Államokban működő Magyar Lobbi nevű, ezerötszáz fős csoport vezetője, Lipták Béla is. A nyolcvanéves mérnök-professzor – aki résztvevője volt az 1956-os forradalomnak is, erről hosszasan mesélt a róla a Mandinerre portrét író Szilvay Gergelynek –, és a Magyar Lobbi tevékenységéről többször is beszámoltam a közelmúltban a Magyar Nemzet hasábjain.

Ők voltak azok, akik George Pataki egykori New York-i kormányzót javasolták az Egyesült Államok budapesti nagykövetének. Később Lipták Béla számon kérte a jogállamiságot a CEU ügyében, a felsőoktatási törvény Alkotmánybíróságra juttatását javasolva Áder Jánosnak. Ugyanezért írt Ádernek a lobbicsoport egy másik tagja, a szintén ötvenhatos „pesti srác” Jankó Béla is, aki szerint a köztársasági elnök „Csak ezzel mentheti meg a szabadság méltóságát! Imádkozunk, és reméljük, hogy talál erőt a helyes döntés meghozatalához.” Mint tudjuk, nem talált, hanem aláírta az úgynevezett lex CEU-t. Legutóbb Lipták a Paks II. beruházással szemben emelte fel a szavát, a szerinte a magyar energiafüggetlenséget megszüntető lépés ellen népszavazással harcolna, amelyért aláírásokat kezdett gyűjteni.

Sokan megkérdőjelezik a Magyar Lobbi és Lipták Béla tevékenységét, olyan kritikák szokták érni, hogy az amerikai lobbicsoport feladata az lenne, hogy a magyar kormány álláspontját támogassa az USA-ban. Mindezek ellenére úgy fest, a kormányzattal és kormányközeli figurákkal is jó kapcsolatot ápoló Magyarország Barátai Alapítvány méltónak találta arra, hogy kitüntesse a Magyarország Barátja Díjjal.

Szerettem volna bemenni a Vigadóban rendezendő díjátadóra, egyrészt, hogy meghallgassam Orbán Viktor miniszterelnök – a meghívó szerint másfél órásra tervezett – beszédét, másrészt, hogy hírt adhassak arról, kik kapták idén a díjat. Úgy gondoltam, ez közérdek, ezért a Magyarország Barátai Alapítvány oldalán egyébként általam nem lelt esemény regisztrációs e-mail címére írtam, jelezve részvételi szándékomat. Ám az irodavezetőtől csak ezt a választ kaptam: „Köszönettel vettük érdeklődését, de sajnálattal tájékoztatom, hogy a rendezvény nem sajtónyilvános. Megértésében bízva”, stb.

„Magyarország büszke lehet arra, hogy ilyen barátai vannak” – mondta Áder János az alapítvány egyik korábbi eseményén. A jelek szerint a Magyar Nemzet újságírójaként én nem tartozom ebbe a körbe.

Persze lapunk munkatársai gyakorta szembesülnek azzal, hogy bizonyos hivatalok és minisztériumok nem válaszolnak érdemben a megkereséseinkre.

Áder kijelentésekor még nem is sejthette, hogy később egy őt „támadó” amerikás magyar is e barátok közé kerül – már önmagában az is meglepő, hogy az utóbbi időben magát kormányellenes hangulatú akciókkal észrevétető amerikás magyart kitüntetik. Lipták Béla professzor úr ráadásul láthatóan nem a jelenkori magyar „politikai kultúrából”, a kormánytól való mindent átható félelem légköréből érkezik a Vigadóba. A Magyar Lobbi azon tagjainak, akik ellátogatnak a díjátadóra, azt írta, ha úgy gondolják, hogy hasznos lehet, vigyék magukkal a Paks II.-vel kapcsolatos felhívásukat, és népszerűsítsék a népszavazást kérő internetes aláírási ívüket is.

Cikkünk megjelenését követően a Magyarország Barátai Alapítvány egyik munkatársa közölte lapunkkal, a rendezvény valóban nem sajtónyilvános, a kormányzati szócső Magyar Idők munkatársait sem engedik be. Mint írta, a résztvevők eme találkozásokat belső eseményként kívánják kezelni, saját orgánumaikon (Hungary Today, és a belsős Friends of Hungary), lesz beszámoló a történtekről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.