Három tenger hullámain a gazdasági növekedésért

A kezdeményezés a regionális együttműködés nagyszerű terepe, fontosabb, mint korábban bármikor.

Kristi Karelsohn
2020. 07. 13. 10:00
SZILÁGYINÉ BÁTORFI Edit
Predoslje, 2019. június 6. Szilágyiné Bátorfi Edit szlovéniai magyar nagykövet (b2) a 12 kelet- és közép-európai uniós országot tömörítõ Három Tenger Kezdeményezés együttmûködési fórumán a szlovéniai Predoslje közelében levõ brdói kastélyban 2019. június 6-án. MTI/EPA/Igor Kupljenik Fotó: Igor Kupljenik
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világgazdaság ez évi kilátásai nem túl biztatók. Az Európa Tanács tavaszi jelentése az Európai Unió gazdaságának 7,4 százalékos visszaesését vetíti előre, az IMF áprilisi raportja világszinten háromszázalékos, a 2008-as pénzügyi válság okozta csökkenést meghaladó regressziót jósol. Az optimistább prognózisok alapján, a vírus visszaszorulásával és a korlátozások megszűnésével jövőre azonban akár hatszázalékos gazdasági növekedés is várhat ránk. A zuhanás emelkedésbe fordításához közös erőfeszítéseket kell tennünk, mert az egyes országok gazdaságának saját utas újraindítása túl nagy kihívás lehet. A folyamatos Európai Unió-szintű tárgyalások mellett szükséges az eltérő regionális szükségletek mentén is áttekinteni a cselekvés lehetőségeit.

A koronavírus terjedése okozta krízis előtt Európa leggyorsabban fejlődő gazdasági térsége a Balti-, az Adriai- és a Fekete-tenger közé eső terület volt. Az utolsó öt év GDP-növekedése itt átlagosan 3,5 százalék, ami az Európai Unió 2,1 százalékos értékével összevetve jelentős különbség. Az IMF előrejelzése szerint ez a trend a térség magas fejlődési potenciáljára támaszkodva folytatódik, és most van itt a legkedvezőbb idő, hogy ezt kihasználjuk.

A Három tenger kezdeményezés tizenkét európai uniós tagországot egyesít, tagjai Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Magyarország, Ausztria, Románia, Bulgária, Szlovénia és Horvátország. Az államok közös prioritása az új befektetések bevonzása, a folyamatos gazdasági növekedés és az energiabiztonság.

2016 óta a Három tenger kezdeményezés formájában van ehhez közös platformunk. A kezdeményezést eddig a tizenkét ország éves rendszerességgel találkozó elnökei vezették. A következő csúcstalálkozónak októberben Észtország ad otthont. A kezdeményezés országai azonban ráébredtek, hogy a kézzelfogható eredmények eléréséhez inkább a végrehajtó hatalmak közötti együttműködés szükséges. Június végén Észtország rendezte az első Három tenger kezdeményezés külügyminiszteri találkozóját, ahol egyetértésre jutottak abban, hogy elérkezett az idő kormányszinten foglalkozni a térség közös érdekei­nek megvalósításával. A találkozón az észt külügyminiszter, Urmas Reinsalu is hangsúlyozta, hogy a kezdeményezés kormányai szerepének növelése az infrastrukturális és kommunikációs fejlődés hiányosságainak áthidalásában és a gazdasági növekedés újraindításában feltétlenül szükséges.

A térség versenyképességének fokozásához elsődlegesen sokoldalú támogatói infrastruktúrára, valamint hatékony vasúti és közúti, elektromos hálózatokra, kőolaj- és földgázvezetékekre és adatforgalmi hálózatokra van szükség. Ezek kritikus fontosságát csak megerősítette a Covid–19-krízis. A kezdeményezés tagállamai koordinált tevékenységének célja a nagy potenciálú infrastrukturális beruházások térségbe csábítása, amelyek segítenek a gazdaság újraindításában, munkát adnak a vállalkozásoknak és fizetést az alkalmazottaknak. A javuló infrastruktúra egyben kedvezőbb vállalkozói környezetet is jelent.

A Balti-tenger térségében ilyen fontos projekt a Rail Baltic vasúti hálózat kiépítése, ami emelheti az áruforgalom volumenét és kiegészítő kapcsolatot teremt Észtország és Közép-Európa között. Tudjuk, hogy Magyarországnak is fontosak a jobb észak–déli szállítási kapacitások. Az energiabiztonság fejlesztése érdekében feltétlenül szükséges fejleszteni a gázvezetékrendszerek összeköttetését és a saját belső energiatermelés képességét.

A Három tenger kezdeményezés célja az Európai Unió észak–déli tengelye mentén a szállítmányozási, energetikai és digitális kapcsolódások elősegítése, ezen keresztül a Három tenger-tagországok konkurenciaképességének, az Európai Unió egységének és biztonságának fejlesztése.

Észtországban megtapasztaltuk, hogy a digitális társadalom a nehéz időkben életbevágó. Az elektronikus szolgáltatások – azon belül a közszolgáltatások, mint az e-iskola vagy az e-egészségügy – lehetővé teszik sokféle tevékenység zavartalan folytatását veszélyhelyzetben. Azok a digitális megoldások, amelyeket az állampolgárok éppolyan kényelmesen használhatnak, mint a vállalkozások, a gazdaság virágzásának helyettesíthetetlen táptalajai. A koronavírus okozta krízis rámutatott, hogy a digitális infrastruktúrát fejleszteni kell, és újra kell gondolni az adatforgalom és az információ magas szintű felhasználásának okos és modern megoldásait is.

Az őszi tallinni csúcstalálkozó és vállalkozói fórum célja a célok pontosítása és a kezdeményezés tevékenységének pontosabb fókuszálása. Észtország vendéglátóként a szállítmányozási és energetikai kérdések mellett a digitalizálásra és az okoskapcsolódásokra szeretne koncentrálni. A magyar kormány is nagy érdeklődést mutatott a térség közös fejlesztése érdekében az együttműködés erősítése és a konkretizálása iránt.

Bizonyítandó, hogy a térség a regionális célok elérése érdekében kész önálló erőfeszítésekre, a kezdeményezés tagállamai létrehozták a Három tenger befektetési alapot. A befektetési alap kiszűri a megfelelő projekteket, amelyekbe megpróbálja bevonni az országok, a nemzetközi pénzügyi szervezetek, de akár a magánbefektetők tőkéjét. Észtország és Magyarország is ígéretet tett országonként húszmillió euró befektetésére az alapba, és várjuk, hogy a kezdeményezés résztvevői bekapcsolódjanak. A kezdeményezés megbízhatóságát emeli, hogy az Egyesült Államok külügyminiszter-helyettese, Stephen E. Biegun a külügyminiszteri találkozón megerősítette: az Egyesült Államok kész az alapba egymilliárd dolláros kerettel beszállni. Ez bizonyítja Amerika mint a Három tenger kezdeményezés partnerországa jelenlétét, valamint a gazdasági együttműködésen keresztül való hozzájárulását a térség biztonságához.

A kezdeményezés a regionális együttműködés nagyszerű terepe, fontosabb, mint korábban bármikor. Politikai elkötelezettsége jelzést ad az üzleti világnak, hogy ebbe a térségbe megéri befektetni. Az új befektetések biztosítják a gyorsabb megtérülést és a Három tenger térségét ismét gyorsan az euró­pai gazdasági fejlődés motorjává teszik.

A szerző Észtország budapesti nagykövete

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.