Összefogunk az éghajlatváltozás jelentette fenyegetés ellen

Generációnk legnagyobb kihívása ez, amelynek a kezeléséhez világméretű összefogásra van szükség.

Wendy Morton
2020. 10. 08. 8:00
null
A kevés eső miatt már tavasszal kiszáradt a Rajna medre a Kölni dóm elõtt. Ez is a változó klíma eredménye lehet Fotó: Sascha Steinbach Forrás: MTI/EPA/Sascha Steinbach
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világot idén pusztító és soha nem látott válság sújtotta. A koronavírus-járvány teljesen megváltoztatta mindennapi életünket. Miközben teljesen helyénvaló módon a koronavírus foglalta le minden figyelmünket, tudatában kell lennünk annak, hogy létezik egy másik fenyegetés is, amelyet sem országaink, sem a világ országai nem hagyhatnak figyelmen kívül – ez az éghajlatváltozás.

Miközben a Covid–19 okozta válság utáni helyreállításon dolgozunk, kiemelten fontos, hogy amit most létrehozunk, az jobb legyen, hogy éljünk ezzel a soha vissza nem térő alkalommal, és egy zöldebb, alkalmazkodóbb gazdaságot építsünk. Ez a cél egyedi lehetőséget biztosít Magyarország és az Egyesült Királyság számára az együttműködésre.

Tudjuk, hogy Magyarország lakossága osztja a változó éghajlat miatti aggodalmunkat. Az Eurobarometer 2019-ben készült felmérése szerint a magyarok 85 százaléka nagyon komoly problémának tartja az éghajlatváltozást. A klímatörvény idén júniusban történt elfogadása a magyar Országgyűlésben szintén erről az aggodalomról tanúskodik.

Nincsen ebben semmi meglepő, hiszen generációnk legnagyobb kihívása az éghajlatváltozás, amelynek a kezeléséhez világméretű összefogásra van szükség. Az Egyesült Királyság elkötelezett a Magyarországgal való együttműködés iránt szeretett bolygónk megvédése érdekében, hogy azt még sok-sok utánunk jövő generáció élvezhesse.

Ez év elején a magyar kormány bejelentette, hogy Magyarország fokozatosan kivezeti a szén felhasználását azzal, hogy a harminc legnagyobb európai szennyező közé tartozó Mátrai Erőművet úgy alakítja át, hogy az alkalmas legyen gáz-, nap- és hulladékenergia felhasználására. A zöldenergia-forrásokra való áttérés nem megy kihívások nélkül. Fejleszteni kell hozzá az infrastruktúrát. Miközben a megújuló energiaforrások évről évre olcsóbbak és elérhetőbbek, és a szénnek egyre kevésbé van gazdaságilag értelme, úgy válnak egyértelművé a szénalapú energiatermelésből való átmenet előnyei. Az Egyesült Királyság szívesen osztja meg tapasztalatait, hogy Magyarország is kiaknázhassa a zöldenergiára való áttérés kínálta gazdasági és innovációs lehetőségeket.

Üdvözöljük Magyarország dekarbonizáció terén elért eredményeit. A karbonsemlegesség és a szénfelhasználás fokozatos kivezetése fontos a zöldebb, tisztább és ellenállóbb gazdaság előnyeinek kiaknázásához. Remélem, hogy további előrelépés történik az EU üvegházhatású gázok kibocsátásának 2030-ig történő legalább 55 százalékos csökkentésére vonatkozó célkitűzéseinek elfogadása terén az európai környezetvédelmi miniszterek hónap végi találkozója során.

Jövőre az Egyesült Királyság Olaszországgal együtt rendezi az ENSZ COP26 csúcstalálkozóját Glasgow-ban. A konferencia további lehetőséget kínál majd Magyarországnak, az Egyesült Királyságnak és a világból érkezett többi résztvevőnek ambiciózus célok elfogadására.

Magyarország jelentős előrelépést ért el a dekarbonizáció terén, és aktívan részt vesz az éghajlati diplomáciában olyan régiókban, mint a Nyugat-Balkán. Biztos vagyok benne, hogy hasznos tanulságokat vonhatunk le tapasztalataikból, és együtt dolgozhatunk más országok megsegítésében, hogy kövessék példánkat.

Mindezt a kormányok egyedül nem tehetik meg. A COP26 elnökeként a fejlődés felgyorsítása érdekében szeretnénk összehozni a magyarországi és az egyesült királyságbeli üzleti és civil szereplőket. Az olyan magyarországi vállalatok, mint például a Magyar Telekom és a Tesco már az élen járnak azzal, hogy vállalták, 2050-re elérik a karbonsemlegességet.

A karbonsemlegesség elérése kulcsfontosságú lesz a mérföldkőnek számító párizsi megállapodás teljesítéséhez, amelynek célja, hogy a globális hőmérséklet emelkedését jóval 2 Celsius-fok alatt tartva kezelje a klímaváltozás veszélyét.

Ezért szeretnék minél több magyar vállalkozást arra ösztönözni, hogy csatlakozzanak az ENSZ Race to Zero kampányához – a vállalkozások és a nem állami szereplők valaha volt legnagyobb szövetségéhez, amelynek tagjai vállalták, hogy legkésőbb 2050-ig elérik a karbonsemlegességet. A budapesti brit nagykövetség elkötelezett amellett, hogy támogassa a magyar partnereket a karbonsemlegesség felé vezető úton. Együttműködünk az Innovációs és Technológiai Minisztériummal, Olaszország, Kanada, Németország, Franciaország és Hollandia diplomáciai képviseleteivel, valamint a Fenntartható Fejlődés Magyarországi Üzleti Tanácsával annak érdekében, hogy az ENSZ-kampány keretében minél több magyar vállalkozás vállalhassa a karbonsemlegességet.

A brit–magyar kétoldalú kapcsolatok soha nem voltak ilyen erősek. Ezeket a szoros kapcsolatokat ki kell aknáznunk, amikor életünk egyik legnagyobb kihívásával, a változó éghajlattal küzdünk.

A szerző az Egyesült Királyság Külügy- és Fejlesztési Minisztériumának Európa-ügyi államtitkára

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.