Álommigráns és valóság a német köztévében

Most a világjárvány háttérbe szorítja a bevándorlás ügyét, de nem mindig lesz világjárvány.

2021. 04. 04. 6:58
null
Nachtschicht - Blut und Eisen Fotó: (KÉPERNYŐKÉP) Forrás: YOUTUBE.COM/ZDF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyakran foglalkozunk e hasábokon a német köztelevízióban felépített párhuzamos valósággal, amelyet torzképként erőltetnek nézőik millióira politikai kérdésekben. A legutóbbi emlékezetes példa a Deutsche Welle budai Várnegyedben készült manipulatív riportja volt. De a legnagyobb dózist ebből a torzképből a német nézők a saját országukról kapják. Az e heti népbutítás olyan méretesre sikerült a ZDF csatornáján, hogy a közmédia bűnügyi magazinja maga cáfolja.

De haladjunk sorjában! A köztévé a legnagyobb megrendelője a ma is magas fokozaton dübörgő, korántsem csak a Tetthelyre korlátozódó német krimiiparnak. Az egyes sorozatokat gyakran társadalmi célú tanmesének is írják. A német polgár érezzen például együtt a szegény elutasított menedékkérőkkel, akiket a szőrös szívű hatóság most haza akar toloncolni, de annyira azért ne aléljon el, hogy közben bedőljön az elmagányosodott társadalom gyenge pontjain élősködő unokázós csalóknak és házasságszédelgőknek. Az ismert krimiszerző Lars Beckernek sikerült most különösen demagógra írnia a Hamburgban játszódó Nachtschicht (Éjszakai műszak) legújabb részét, amelyet 6,29 millióan láttak Németországban, és ezzel a ZDF meg is nyerte a hétfő esti főműsoridőt.

Minden krimibe kellenek jó és rossz fiúk. A jók közül ketten – Tülay Yildrim és Lulu Koulibaly – amúgy nők, akik Ömer Kaplannal kiegészülve – most talán elcsodálkozik az olvasó – egy hamburgi rendőrőrs már Németországban született nyomozói. A rossz fiúk egy szélsőjobboldaliként beállított párt – a hasonlóság itt több, mint feltűnő az AfD-vel (Alternatíva Németországnak) – helyi vezetői, illetve a párt mögé bújó neonáci csoport illegális lőgyakorlatot tartó és 88-as, vagyis a neonáci kód szerint Heil Hitler! tetoválást viselő tagjai. A rosszak nehezményezik, hogy Ömer, Tülay és Lulu nevű idegenek foglalkoznak az ügyükkel egy német rendőrségen – ez politikailag rendkívül inkorrekt felvetésnek számít. Az áldozat egy erősen elhízott, agresszív neonáci, Dexter (latin jelentése: jobboldali), akit egy Mübariz Pettekaya nevű, egyébként dolgos gyorsétterem-vezető bevándorló állítólag önvédelemből terít le. A cselekmény amúgy szövevényes, mert Becker tud, ha akar: csak a figurákat veszi sematikusra. Nem véletlenül teszi. Az üzenet – ez minden tanmesébe kell – a következő: a bevándorlásellenesség rasszizmus, a bevándorló ugyanis ugyanúgy él, viselkedik és érez, mint a született német, csak más a bőrszíne és különösen cseng a neve. Aki pedig rasszista, az a neonácikkal árul egy gyékényen. A párhuzamos társadalmak, a segélyhajhászás, a no-go zónák, az iszlamista merényletek, az uszító imámok, a burkák és a fényes nappal elkövetett antiszemita támadások ebben a világképben egyáltalán nem vetődnek fel.

Szintén a ZDF bűnügyi magazinjában, a Megoldatlan aktákban más migránskép bontakozik ki. Ez a havonta egyszer jelentkező műsor ugyanis nem tanmese: a rendőrség konkrét bűnesetek felderítéséhez kéri a német lakosság segítségét. Itt a bevándorlók nem pandúrok, gyakran inkább a rablók oldalán állnak. Rengeteg a fegyveres rablás és a csalás, ezeket jellemzően a német középosztály, sokszor a védekezésre korlátozottan képes idősek sérelmére követik el. A lakosság segítségét kérve a rendőrség kénytelen profilírozni: a gyanúsítottak jellemzésében visszatérően szerepel a „németül akcentussal beszélő” vagy a „déli kinézetű” kitétel.

A bűnügyi statisztikák lehangolók. Miközben a ­külföldiek aránya Németországban 12 százalék körül van, a bűnelkövetők között mintegy egyharmad az arányuk, az erőszakos cselekmények esetében negyven százalék. A bajor börtönökben ülők csaknem fele nem német, és ebbe nem számítanak bele az állampolgárságot már megszerzett bevándorlók. A beilleszkedési zavarok a német gazdaság és társadalom alapját jelentő munka világában is jelentkeznek. A migráns hátterűek munkanélküliségi rátája az országos átlag két és félszerese.

Sok német kíváncsi azért a politikai korrektségen kívül másra is. Milliószám kapkodták el Thilo Sarrazin berlini szenátor (tartományi pénzügyminiszter) Németország felszámolja önmagát (Deutschland schafft sich ab) című, bevándorláskritikus könyvét. Ez többek között a német törvények és életforma tiszteletét fogalmazta meg a bevándorlókkal szembeni követelményként. Kálváriája végén Sarazzint tavaly kizárták a Szociáldemokrata Pártból. A német elit – a ZDF-et is beleértve – kínosan ügyel rá, hogy a bevándorlásellenesség a közbeszédben az „egészségügyi kordon” túloldalára essen, a szélsőjobboldal reszortja legyen. De az AfD-re legutóbb több mint ötmillió német szavazott a Bundestag-választásokon. Pedig nagyságrendileg sincs ennyi Heil Hitler!-tetoválásos neonáci, és jóval több Ömer ül a rács kellemetlenebb oldalán, mint a másikon.

Most a világjárvány háttérbe szorítja a bevándorlás ügyét, de nem mindig lesz világjárvány.

(Borítókép: Pillanatkép a ZDF csatorna Nachtschicht – Blut und Eisen című bűnügyi sorozatából. Forrás: Youtube.com / képernyőkép)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.