idezojelek

Gazdasági világháború zajlik, mi is harcban állunk

Már a pandémia előtt is láttuk, ahogy az általunk ismert világrend felbomlik, az addigi szövetségesek egymásnak esnek.

Cikk kép: undefined

Fegyveres katonai küzdelmek jelenleg csak Ukrajnában történnek, de mindez egy gazdasági világháború része, amiben Magyarország is vastagon érintett. Sok éve kezdődött a világgazdaság újrafelosztása, amelyben a jelentős szereplők közül az Európai Unió leginkább egy gazdag, ámde tehetetlen, mozgásképtelen koncként viselkedik, amin az életerős és zsákmányra éhes új erők marakodnak. 

Mindezt Európa vezetése még csak nem is tétlenül nézi, hanem rosszabb a helyzet, mert egyre ostobább lépések sorozatát teszi meg, mintha direkt az összeomlásra, Európa elszegényedésére játszanának. Mindennek mi is kényszerű részesei vagyunk, a megváltoztathatatlan geopolitikai keretek között kell a lehető legjobbat kihozni a helyzetünkből.

Ennek a szövegnek az írásakor, már az elején fontos tisztázni a szerző alapállását. Kezdjük azzal, hogy amúgy sem keresek sokat, az építőiparban dolgozó diplomás barátaim fizikai munkával többet visznek haza, mint én az újságírással. 

A családom számára a kata megváltoztatása és a rezsicsökkentés átalakítása összességében több százezer forint mínuszt jelent. Tehát több és/vagy más munka után kell hogy nézznünk a feleségemmel, nem nagyon megyünk idén nyaralni, és más költségeinket is le kell faragnunk ahhoz, hogy a legfontosabbakra maradjon pénzünk. 

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gyerekeink tanulására és sportolására, az egészséges táplálkozásukra és a lakhatásunk alapköltségei­re szedjük össze havonta a pénzt, minden másról kénytelenek vagyunk lemondani. 

Magyarán a szerzői alapállás nem egy tét nélküli, partvonalon kívülről érkező bekiabálás, hanem érintettként és elszenvedőként a háborús viszonyokhoz illő állampolgári vélemény kifejezése. Tudtuk, hogy ez lesz, hiszen figyelemmel kísérjük a híreket, amelyekből ezek a változások bőven megjósolhatók voltak. 

Tudtuk már az orosz–ukrán fegyveres konfliktus kitörése előtt is, hiszen a pandémia következményei és az EU vezetésének idiotizmusa – amely minket, magyarokat duplán is sújtott, hiszen a gazdasági helyreállítás nekünk járó forrásait tagadták meg tőlünk ideológiai kérdésekre hivatkozva – mind azt üzenték számunkra, hogy előbb vagy utóbb, de mindenképpen olyan változásokra lesz szükség, amelyek egyensúlyban tartják a gazdaságunkat. 

Sőt már a pandémia előtt is láttuk, ahogy az általunk ismert világrend felbomlik, az addigi szövetségesek egymásnak esnek, valamint új erők jelennek meg friss, zsákmányra éhes mentalitással, a harcban sokkal hatékonyabb politikai berendezkedéssel. 

Tudtuk mindezt, kikövetkeztethető volt a folyamatokból, és a jövő is az, ha kitesszük magunk elé az asztalra a nemzetközi híreket és elemzéseket.

A kata szabályainak megváltoztatása bombaként robbant be a köztudatba, amihez számos jobboldali-kormánypárti véleményformáló is hozzászólt. Közülük többen bírálták a lépést, olyan mondatokkal kísérték a megnyilvánulásukat, hogy „nem erre szavaztunk”, „ez a középosztály szétverése, ami a holokauszthoz és az ötvenes évek terrorjához hasonlít”. 

Nos, az utóbbival nehéz mit kezdeni, hiszen ha valaki a világháború idején civilek ellen elkövetett tömeggyilkosságokat és a pártállami terror koncepciós pereinek börtönnel és halálos ítéletekkel való fenyegetettségét ahhoz hasonlítja, hogy most majd valamivel többet kell adóznia, akkor pont annyira vitaképes, mint az a balliberális megmondó, akinek minden nácizmus és fasizmus, ami nem az ő véleményét tükrözi. 

Az előbbire pedig mindenki válaszoljon maga, hogy ­miért szavazott és kire. Én például pont azért szavaztam a kormányerőt képező pártokra és politikusokra, mert pontosan tudom, hogy  kizárólag velük lehetséges a lehető legkisebb károkkal megúszni a most zajló és az előttünk álló éveket. 

Minden más alternatíva katasztrófával járna számunkra, amely akár végérvényesen maga alá temetné Magyarországot. Pont azért szavaztam rájuk, mert évek óta figyelem a világ változásait, és jeges félelem tölt el miattuk, és talán még soha nem voltam semmiben ennyire biztos, mint abban, hogy kizárólag ezzel a vezetéssel van esélye a családomnak és a társadalomnak a túlélésre.

És bár az imént azt írtam, hogy nem vitaképes a jelenlegi intézkedést a holokauszthoz hasonlítani, mégis megemlítenék egy fontos dolgot a magyar középosztályról, ha már rá hivatkozott a kritikus. 

Bár már korábban kezdődött, a rendszerváltás óta is folyamatosan hanyatlik a magyar középosztály, instabillá vált a helyzete, az alsó része elszegényedett és kizuhant belőle. 

Majd 2010-el elkezdődött egy szisztematikus építkezés, gyarapodás, az értékek világos megfogalmazása és támogatása, amelynek köszönhetően számában és vagyonában is gyarapodott a középosztályunk. Rengeteg ember, család lett integrálva a munka világába, így esélyt kaptak a jobb társadalmi státus elérésére. 

Mindezt megerősítette a családtámogatási rendszer, így létrejött egy stabil réteg, amely most, a háborús helyzetben aranyat ér, a túlélési esélyeink egyik alapköve. Ha mindez nem történik meg az elmúlt tizenkét évben, akkor a gazdasági világháború idején nem lenne mire alapozni a védekezést.
A szerző újságíró

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Sputnik via AFP/Pavel Lvov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Endréék megmondják a tutit

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Kultúra és ellenkultúra

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Ez eddig a legnagyobb átverés

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Az EU jelen formájában ártalmas Európának

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.