idezojelek

Változó szabályok a szülészetben

Az édesanyák döntő többsége még mindig állami kórházban hozza világra a gyermekét.

Cikk kép: undefined

Tagja vagyok a Facebookon egy csoportnak, amely az egyik budapesti kórházban szült vagy szülni készülő nőket várja sorai közé. Szándékosan nem nevezem meg az intézményt: a tapasztalataim, illetve az ott kommentelők benyomásai bármelyik magyar közkórház szülészetére igazak lehetnek, így tulajdonképpen lényegtelen is.

Az említett közösségnek pedig elsődleges célja az információcsere, ami igen hasznos lehet, ha az ember épp az adott kórházban készül szülni. Jelenleg a legforróbb téma értelemszerűen az, hogy a vonatkozó, 2021-ben bevezetett törvényi rendelkezést a fogadott orvos és szülésznő tekintetében mennyire és hogyan tartják be, van-e kiskapu, milyen egy idegen orvosnál szülni és így tovább. 

Mint ismert, a hálapénz felszámolásának egyik állomása, hogy a szülészeteken (is) tavaly januártól hatályos a törvénymódosítás: paraszolvenciát adni és elfogadni egyformán bűncselekmény. 

A jogszabály világos, részletszabályok hiányában azonban sok a kérdés, főként a babák világrahozatala körül, így jelenleg a következő a helyzet: amikor egy várandós nőnél megindul a szülés és bekerül a kórházba, annál az orvosnál fogja világra hozni gyermekét, amelyik éppen aznap dolgozik/ügyel.

Az intézkedés hatalmas vihart kavart, hozzáteszem, némileg joggal, hiszen az egészségügy egyik legérzékenyebb beavatkozásáról beszélünk, ahol az édesanya ­körülményeit tekintve talán az egyik legfontosabb tényező a biztonságérzet: nem véletlen, hogy eddig ő választotta ki, melyik az a szakember, akit a bizalmába fogad. 

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezzel viszont jóformán az iparág minden szegmense visszaélt – tisztelet a kivételnek –, a környezetemben tájékozódva, illetve a saját tapasztalataimra alapozva egy átlagos szülés „ára” hálapénz formájában szülésznőstül, orvosostul 250-300 ezer forint körül mozgott.

Hangsúlyozom, ez csak maga a szülés, nincs benne a várandósgondozás magánúton, a babaholmik és az a rengeteg tétel, amin keresztül a gyermeket váró szülőket lehúzzák. De erről majd kicsit később.

A terület érzékenységére való tekintettel a szakpolitika ígéretet tett arra, hogy részletszabályozás születik majd a témában, amelyet az orvosi kamarával közösen dolgoznak ki. A testület javaslata szerint a megoldás abban állna, ha a várandós édesanyák külön szerződést kötnének az állami ellátásban dolgozó szülészorvossal, így legálisan lehetne kompenzálni a doktorok pluszmunkáját – a hálapénzt tiltó törvénymódosítás kiegészítéseként.

Januárban Gulyás Gergely miniszter erről úgy beszélt, nem ördögtől való a kamarai javaslat, a terület pedig olyannyira egyedi, hogy az egészségügyi törvény elfogadásakor is kivételt tettek a szülész-nőgyógyászok esetében. 

Keressük azt a megoldást, ami nem feszíti szét a jelenlegi megállapodás ­kereteit, de lehetőséget ad az ellentételezésre, ha az orvos valóban ott is van a szülésnél – állt ki a hálapénz teljes tiltása mellett a Miniszterelnökség vezetője. Az ügyben azonban egyelőre nem született eredmény.

A csoportra visszatérve, dacára a fent leírtaknak, nem tudom, hogyan lehetséges, de jóformán csak pozitív tapasztalatokról olvasok az új szabályozás kapcsán. Ami több szempontból is meglepő: egyrészt mert a magyar egészségüggyel szemben a lakosság körében jelentős a bizalmatlanság, másrészt mert ennek a konkrét kórháznak még ezen felül is kiemelkedően rossz a híre.

Ehhez kapcsolódva nemrég készült el a Központi Statisztikai Hivatal Népességtudományi Kutatóintézet (KSH NKI) legfrissebb Kohorsz '18 című vizsgálata a témában (a ­kohorsz olyan, egy időben született emberek csoportja, akik valamilyen közös történelmi tapasztalaton osztoznak), amely hihetetlenül sok szempontból vizsgálta a szülés és az azután következő időszak körülményeit, ám fontos kiemelni: a vizsgált időszak a 2018–2019-ben született gyermekekről és szüleikről szól, vagyis még a hálapénzhez kapcsolódó törvény módosítása és a Covid-járvány kitörése előtt vagyunk.

Hangsúlyozni kell azt is, hogy a vizsgálatban részt vevő nők döntő többsége, azaz 97,6 százaléka a körülbelül 8300 megkérdezett édesanyából állami kórházban vagy klinikán szült, és csupán 1,8 százalékuk hozta világra magánkórházban a gyerekét. 

Közülük mindössze harmincöten hozták otthon világra gyermeküket, tizenketten pedig mentőautóban vagy autópályán adtak neki életet. 

Az is kirajzolódik a kutatásból, hogy a szülő édesanyák jelentős részének nagy biztonságérzetet adott a saját szülészorvos megválasztása, ugyanakkor „azt is elismerték, hogy a szülészorvos felfogadása nem kevés pénzbe került, emiatt leginkább a kedvezőbb hátterű nők szülésénél volt jellemzőbb”. ­

Döntően tehát nagyobb valószínűséggel szültek választott szülészorvossal azok a nők, akik idősebbek, magasabb iskolai végzettségűek, egy- vagy kétgyermekesek és jobb anyagi helyzetűek. Továbbá azok is, akiknek tervezett vagy nem tervezett császármetszésük volt, illetve akik magánkórházban szültek. 

A statisztikák nyelvére lefordítva: „a csak tb-támogatott várandósgondozáson részt vevő nők 18,1, míg a magánrendelésen gondozott nők 75,6 százalékánál, a vegyes ellátású formában várandósgondozáson részt vevő nőknek pedig a 68 százalékánál felügyelt a választott orvos a szülésnél”.

Itt kiemelném, hogy a mintában szereplő nőknek mindössze 1,8 százaléka engedhette meg magának, hogy magánkórházban szüljön, emellett pedig, dacára annak, hogy az ember végigjárta és kifizette magánpraxisban a terhesgondozást, majd bízott benne, hogy a közkórházban annál az orvosnál fog szülni, aki a terhességét végigkísérte, az arány a hét napjaira bontva is változó: szombaton (44,2 százalék) és vasárnap (45,1 százalék) számottevően alacsonyabb arányban volt jelen a választott szülészorvos a szülésnél, mint a hét más napjain (átlag: 51,9 százalék).

Tehát a választott szülészorvos lehetőségét tiltó szabályozás előtt is átlagosan csak minden második édesanya szült a választott orvosánál, még akkor is, ha előtte kicsengette az igen borsos árú magán-terhesgondozás árát. 

És, ha már itt tartunk, nézzük a kutatás szerinti árakat: a mintában szereplő gyermeket váró nők a várandóssághoz ­kapcsolódóan átlagosan 126 ezer forintos kiadásról számoltak be, míg a szülés átlagosan 108 ezer forintba került (azok számára, akik fizettek), a babafelszerelések pedig 180 ezer forintba.

A megkérdezettek nagyjából harmada csak tb-finanszírozott nőgyógyász általi várandósgondozást vett igénybe, nekik a várandóssághoz köthető kiadásaik átlagosan 51 ezer forintot jelentettek. 

A várandósok hatvan százaléka vett igénybe legalább részben magánnőgyógyászati ellátást, ami jelentősen megnövelte a kiadásaikat. 146 ezer forintot fizettek átlagosan azok, akik a tb és a magánrendelés ellátását is használták, a kizárólagosan várandósgondozási magánrendelés keretében ellátottak pedig átlagosan 194 ezret fizettek.

Ezen a rendszeren hivatott változtatni a már említett tavalyi szabályozás, aminek senki nem örült, érthető okokból. Ugyanakkor – ahogyan a már említett csoportban is erről szólnak a visszajelzések – elkezdtek úgy működni a szülészetek, ahogyan egy átlagos kórházban minden osztálynak kéne. 

Az orvosok nem motiváltak abban, hogy különböző minőségben lássanak el „fizetős” és „nem fizetős” beteget, így mindenki ugyanolyan színvonalú ellátást kap. Ugyanez igaz a szülésznőkre is és az osztályon dolgozók mindegyikére. A teljes körű figyelmet, szakértelmet és biztonságérzetet pedig mindenki megérdemli, aki a rendszerbe bekerül. Pénztárcától függetlenül.

A szerző újságíró

Borítókép: Az új év első fővárosi újszülöttje, Hunor Pál édesanyja karjában a Honvédkórház II. telephelyének szülészetén 2021. január 1-jén (Fotó: MTI/Mónus Márton)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Jeszenszky Zsolt avatarja
Jeszenszky Zsolt

Így lett Irán Izrael fő ellensége

Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Magyarország nem volt szószegő

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A rendszerváltás mint tananyag

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.