idezojelek

A rászedett marha meséje

A medve sokáig dörmögve tűrt, majd felemelve hangját bömbölt egy darabig, miközben az erdő állatai azzal nyugtatták magukat, hogy csak blöfföl.

Bertók László avatarja
Bertók László
Cikk kép: undefined

A mesebeli Kerekerdő egyik felét a medve uralta, a másik felén a kisebb állatok éltek többé-kevésbé békességben. A régmúltban persze köztük is voltak véres viszályok, de aztán az ősellenségek is meggyőzték egymást arról, hogy együtt talán a medvével szemben is többre mennek, mint külön-külön.

A medvéről az volt a közvélekedés, hogy amíg fel nem bőszítik, alapvetően szót lehet vele érteni, de azért csak óvatosan! Főleg a medve területéhez közelebb élő állatokban éltek még kellemetlen emlékek abból az időből, amikor a maci még fiatal volt, tombolt benne az adrenalin, és várta az alkalmas pillanatot, hogy az egész erdő urává válhasson.

Egy napon aztán az egyik bajuszt viselő állat szemet vetett a medve erdőrészére, azt mondta, kell neki élettérnek. Nagy dirrel-durral egészen a dörmögő barlangjáig merészkedett, de ezzel aztán úgy felbőszítette a medvét, hogy az előbb őt tépte szét, majd őrjöngve gázolt végig a fél erdőn, halomra gyilkolva minden útjába kerülő állatot. Miután szétdúlta az erdő keleti felét és eltaposott minden ellenállást, két lábra állt és elüvöltötte magát: ezentúl ő mondja meg, meddig ér a territóriuma, amelyen belül mindenkinek úgy kell élnie, ahogy azt ő diktálja! Aki csak gondolni mer másra, annak irány az állatkert, minden más vagonkérdés!

A megfélemlített erdőlakók beletörődtek, és ha akadt is köztük pár lázadó, a többi állat fülét-farkát behúzva félrenézett, ne is lássa, a medve miként torolja meg az ellenszegülést. A mackóterror alatt végtelenül rosszul érezték magukat az állatok, ugyanis csak a medvék szeretnek úgy élni, mint a medvék.

Ez a rémes állapot akkor szűnt meg, amikor a bundás beteg lett, és még a régebben leigázott állatok is felszabadultak a medveuralom alól. A bika is ez utóbbiak közé tartozott. Nagyon régóta nem élhetett szabadon szegény, sokat tűrt, mert igen jámbor fajta. Nem is igen tudta, hogy a szabadság körülményei közt mi fán terem az együttélés a többi állattal. Miközben legelészett, először csak figyelmetlenségből taposott rá egy hangyabolyra, de megtetszett a móka, a vakondtúrást már készakarva rúgta szét, aztán beomlasztotta a róka és a nyúl üregeit is. Hiába panaszkodtak az állatok, ő nagynak és erősnek érezte magát. A kerecsensólyomnak például megtiltotta, hogy a saját nyelvén szóljon fiókái­hoz. Imponált neki, hogy végre ő bánhat úgy a kisebb állatokkal, ahogyan vele bánt korábban a medve.

Egy napon dögkeselyű ereszkedett a közeli fa ágaira. Egy távoli helyről jött, a bika pedig elhitte neki, hogy „a keselyűk önzetlenségével” segíteni szeretne, meg is védi, ha kell. A keselyű hamis barátsága felbátorította a bikát, aki elhatározta, hogy revansot vesz a medvén a régi sérelmekért.

Annyira persze nem volt vakmerő, hogy szemtől szemben nekimenjen, de a piszkálgatás is kielégítő volt a számára. Idővel odáig merészkedett, hogy megtiltotta a területén élő mosómedvének, a barnamedve rokonának, hogy mosogasson az ő patakjában! Sőt hogy képzeli egy mosómedve, hogy nem tanulja meg a szarvasmarhák szent nyelvét? Ez a bikák ősi területe, én vagyok Taurus, az erdő istenállata – bőgte az égre a nagy marhaságot.

A medve sokáig dörmögve tűrt, majd felemelve hangját bömbölt egy darabig, miközben az erdő állatai azzal nyugtatták magukat, hogy csak blöfföl. Ekkor azonban rávetette magát a bikára.

A kérődző minden erejét összeszedve próbált védekezni, de tudta, hogy támadója erősebb a harcban, előbb-utóbb legyőzi őt. Sikerei láttán a medve vérszemet is kapott, egyre kisebb területre szorította vissza a bikát. A vérző testtel védekező marha szinte hörögve bőgte az erdő állatai felé, hogy segítsenek rajta, mert ő csak ártatlan áldozat, a gonosz medve pedig gyilkos fenevad, aki minden előzmény nélkül támadt rá.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legtöbb állat ezt el is hitte neki, a keselyű is ezt erősítette bennük. Bár senki sem sietett a segítségére – a medvétől mégiscsak mindenki félt –, de szurkolni azért szurkoltak. A bagoly, például jófejségből felírta odúja falára: szláva bika! Ezt a többi állat is követte, sőt lelkiismeretük megnyugtatására kitalálták, azzal büntetik a medvét, hogy nem állnak vele szóba. Miután a kiközösítés nem vált be, de még a medve málnájának lefoglalása sem, kitalálták, hogy nem engedik átrepülni a méheket a medve területére, így nem lesz méze. Ám ez sem szegte a harci kedvét, a méhek máshonnan repültek oda. Végül megfogadták, hogy egyikük sem iszik egy kortyot sem abból a patakból, amely a medve területén ered.

A medve csak nevetett mindezen, de az állatok ettől kezdve csakugyan nem ittak a patakból. Mindenki a pocsolyák körül álldogált, amitől nagyon szolidárisnak érezték magukat, de ezek csakhamar kiszáradtak. Néhány jómadár csipogott állítólagos alternatív vízforrásokról, mások meg a hajnali pára falevelekről való lenyalogatását javasolták, de mindez nem oldott meg semmit. Az állatok már homokot köptek, de amikor valamelyik inni szeretett volna a lábuk mellett csobogó patakból, a többiek lehurrogták.

Azt nem tudni, hogy mi lett az összecsapás vége. A varjak károgták, hogy a bika állítólag belehalt és az összes dögevő belőle lakmározott. Az egykor virágzó legelőn immár csak száraz port fúj a szél. Az erdőre is néma csend telepedett, az állatok – a dögevők végtelen boldogságára – egytől egyig szomjan haltak a patak partján. A keselyű teletömte magát a tetemekből, majd elrepült keletre.

Úgy számolt, hogy ha sikerülne a kontinentális meg a szigetlakó koalákat is összeugrasztania, abból akkora lakoma kerekedne, amely mellett ez a kerekerdei csak előételnek számít.

Borítókép: illusztráció (Forrás: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Magyarország nem volt szószegő

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A rendszerváltás mint tananyag

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Mindannyian békét akarunk

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.