idezojelek

Gyurcsányék rinocéroszbőre

A baloldal vezére és felesége hiába játszik arra, hogy a választók felejtenek.

Cikk kép: undefined

„Mondd, Imre: te mit tennél a helyemben?” Gyurcsány Ferenc még 2004-ben fordult ezzel a tegeződő kérdéssel Nagy Imre mártír miniszterelnök szobra felé, arról panaszkodva, hogy micsoda szembenállás jellemzi a magyar belpolitikát. Álszentségben már akkor is felülmúlhatatlan volt Gyurcsány, de később kiderült, ennél sokkal nagyobb aljasságra is képes.

Férjének méltó követőjévé vált Dobrev Klára, a DK „árnyék-miniszterelnöke”, aki most vasárnapra, október 23-ra utcára hívta az embereket. Az ő nagyapja volt a kommunista Apró Antal, aki 1958-ban az Országgyűlésben bejelentette Nagy Imre kivégzését, amit „a nép jogos elégtételének, az ellenforradalom méltó megbosszulásának” nevezett. Apró személyesen felügyelte Nagy Imre és mártírtársainak koncepciós perét; szerinte a forradalmárok fasiszta csőcselék voltak.

A balliberálisok ezzel kapcsolatban azt mantrázzák, hogy Dobrev Klára nem tehető felelőssé a kommunista bűnökért. Ezt én sem mondom, de tény, hogy Dobrev és családja haszonélvezője volt a vérben fogant Kádár-rendszernek, illetve sajnos a rendszerváltásnak is. Az „árnyék-miniszterelnök” a posztkommunista elit tagja, aki a nagypapa és az édesanyja, Apró Piroska, valamint a máig élő hálózatuk segítségével építhetett szép karriert. Férje a KISZ egyik utolsó KB-titkára, Gyurcsány Ferenc lett, aki az MSZMP-ben és KISZ-ben szerzett kapcsolatrendszerét és a privatizációs lehetőségeket kihasználva vedlett sikeres üzletemberré. Gyurcsány annak a KISZ-nek állt az élén, amely 1989-ig ellenforradalomnak minősítette 1956-ot. A Magyar Ifjúság című lap 1989. május 26-i számában azt kérdezte Gyurcsány Ferenctől: „Kiléphet-e hazánk a Varsói Szerződésből?” Ő így felelt: „Időszerűtlennek tartom a kérdést, javaslom, térjünk vissza rá tizenöt év múlva.” Orbán Viktor 1989. június 16-án, a Hősök terén a Gyurcsány-félékkel szemben is fellépve sürgette a szovjet csapatok kivonását az országból.

Az akkor még kommunista Gyurcsány 2004-ben lépett volna ki a katonai szerződésből, épp akkor, amikor már „demokrataként” letegezte a felesége nagyapjának közreműködésével kivégzett Nagy Imrét. Azt a miniszterelnököt, aki már 1956-ban elhagyta volna a Varsói Szerződést. Az is elgondolkodtató, hogy Gyurcsányné a férjével például máig abban az Apró-villában él, amelyet az ötvenes években a kommunista hatalom ellopott az eredeti tulajdonosától. Gyurcsány nemrég jelentette be, hogy eladják a szemlőhegyi ingatlant, na nem a lelkiismeret-furdalás miatt, hanem mert már nagy a családnak.

A történelem Francis Fukuyama elmélete ellenére nem ért véget 1990-ben, a posztkommunisták hálózata – Gyurcsánnyal és Dobrevvel az élen – ma az ellenzék vezető ereje.

Gyurcsány 2001-ben kezdett újra aktívan politizálni, 2004-ben váltotta „mentorát”, Medgyessy Pétert a miniszterelnöki poszton. Már 2004-ben a határon túli magyarság elárulásával bizonyította, hogy aktuálpolitikai megfontolásból bármire képes. Aztán az őszödi beszédével az egész magyar demokráciát megcsúfolta. Bizonyította, milliárdok ide vagy oda, megmaradt az egykori hazug KISZ-es vonalnál. Abban az évben a forradalom 50. évfordulóját ünnepelte volna az ország. Csakhogy Gyurcsány miniszterelnöksége alatt a rendőrség brutális fellépése nyomán ismét vér folyt a pesti utcán.
2006. október 23-án arcul köpte 1956, a pesti srácok és az általa korábban „leimrézett” miniszterelnök emlékét is. A lemondását szeptember közepe óta követelő tüntetőket lovasrohammal szorította rá a Fidesz békés megemlékezőire az Astoriánál. A rendőrök válogatás nélkül ütöttek-vertek mindenkit. Dobrev most vasárnapra férjével az utcára hívja az embereket. Még szerencse, hogy nem ők vannak kormányon, mert nem biztos, hogy mindenki épségben hazaérne.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyurcsányék nem csak az emlékezetpolitikában játszanak arra, hogy a választók felejtenek. Dobrev nemrégiben bejelentette, hogy a DK kész segítséget nyújtani a pedagógustüntetés megszervezésében, miközben épp ő és brüsszeli elvtársai akadályozzák Magyarország uniós forrásokhoz való hozzájutását. A tanárok bérét ebből a támogatásból lehetne megemelni, tehát hatékonyabb lenne az Apró-villánál demonstrálni. Ez a tüntetés azonban nem az oktatásról szól, hanem azt mutatja, hogy Gyurcsány minden eszközt megragad a hatalom megszerzése érdekében.

Nem volt olyan rég, hogy elfelejtsük: a Gyurcsány-kormány a közoktatásban is szőnyegbombázást hajtott végre. Intézményeket zártak be és tanárokat bocsátottak el. Az MSZP–SZDSZ 2002 és 2006 közötti kormányzása idején az óvodák és iskolák száma 616-tal lett kevesebb. A második Gyurcsány-kabinet 2006-ban – amikor még be sem köszöntött a gazdasági világválság – megkezdte a falvak kisiskoláinak megszüntetését. Ahol nem volt nyolc osztály az iskolában, ott az intézmény elvesztette önállóságát. A „tagiskolásítás” 1151 iskolát és több mint kilencvenezer gyermeket érintett, megszüntettek további 748 iskolát. Ezenkívül 283 óvodát zártak be, 1191 óvodapedagógust bocsátottak el. A Gyurcsány-kormány emellett húszról 24-re emelte a tanárok kötelező óraszámát, és ezzel megteremtette tízezer pedagógus elbocsátásának lehetőségét. Több mint 14 ezer tanár került az utcára. 2008 decemberében döntött úgy az MSZP–SZDSZ-es parlamenti többség, hogy nem fizetik ki a 13. havi bért a közszférában, tehát egyhavi juttatástól is megfosztották a tanárokat. Abszurd, hogy most ők tüntetnek a tanárok mellett.

Ugyanebbe a rinocéroszbőrű politizálásba illeszkedik Gyurcsányék rezsimenedékes akciója. A DK polgármesterei ugyanis – kapaszkodjunk meg! – önkormányzati intézményeket nyitnak majd meg, hogy segítsenek a rászorulóknak átvészelni a következő hónapokat. Az a párt akciózik ezzel, amelynek elnöke kormányfőként – korábbi ígérete ellenére – 2008-ban tíz hónap alatt négyszer, összesen 28 százalékkal emelte meg a lakossági energiaárakat. A baloldal nyolcéves kormányzása idején megháromszorozta a gáz és megkétszerezte az áram árát. 2008-ban a magyar háztartások 14,2 százalékával fordult elő, hogy finanszírozási nehézségek miatt késnie kellett a közüzemi számlái befizetésével. Egy év múlva ez az arány már meghaladta a húsz százalékot.

A rezsicsökkentés bevezetéséig már a lakosság negyede késett a számlái kiegyenlítésével. Ezért is hozott millióknak nagy megkönnyebbülést az Orbán-kormány rezsicsökkentése. Most a Gyurcsányék által támogatott uniós szankciós politika miatt változtatni kellett a rezsiszabályokon, de ezzel együtt még mindig Magyarországon a legalacsonyabb a gáz és az áram ára az uniós tagállamok közül. Az Orbán-kormány minden magyar háztartásnak havi 181 ezer, évente több mint kétmillió forint erejéig biztosít rezsitámogatást, ez Európában a legnagyobb mértékű családoknak nyújtott segítség.

Ez ellen hergel az ellenzék. A bukott miniszterelnök egyszerűen hülyeségnek nevezte a rezsicsökkentést, „árnyékminisztere”, Barkóczi Balázs pedig hazugságnak tartja. A DK már két éve is egységes lakossági energiaárakkal kapcsolatos adók bevezetését szorgalmazta az Európai Parlamentben, emellett minden földgázra vonatkozó állami támogatást beszüntetnének. Elébe mentek tehát a mostani egységes uniós gázbeszerzési elképzeléseknek is, amellyel a magyarok nagyon rosszul járnának.

Ha Gyurcsányék újra a hatalom közelébe kerülnének, valóban szükség lenne a menedékre. 2010-ig megtapasztalhattuk, hogyan kormányoznak; köszönjük, soha többé nem kérünk belőlük.

A szerző az Alapjogokért Központ vezető elemzője

Borítókép: Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A rendszerváltás mint tananyag

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Mindannyian békét akarunk

Szőcs László avatarja
Szőcs László

A háború jó üzlet, csak nem nekünk

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.