idezojelek

A demokrácia sírásója az amerikai baloldal

Nemegyszer volt arra példa, hogy a Biden kampánycsapatától érkező kéréseket a Twitter munkatársai mérlegelés nélkül teljesítették.

Cikk kép: undefined

A Twitter közösségi oldal új tulajdonosának, Elon Musknak köszönhetően nemrég nyilvánosságra került, úgynevezett Twitter-iratok két olyan – egyébként konzervatív körökben már evidenciának elkönyvelt – tényre mutattak rá, amelyek alapjaiban megváltoztatják az amerikai demokráciáról, jogállamiságról, valamint a Demokrata Párt amerikai alkotmányban foglaltakhoz fűződő viszonyáról alkotott fősodratú alapigazságokat. 

Ami a 2020-as amerikai elnökválasztási kampányt és annak véghajráját illeti, még az amerikai közügyeket távolabbról figyelők számára is bizonyosan feltűnt, hogy az egyébként meglehetősen passzív és statikus demokrata elnöki kampány egyik fő üzenete az volt, hogy amennyiben a republikánusok elnökjelöltje, Donald Trump nyeri meg a politikai versenyt, úgy az megkérdőjelezhetetlen bizonyítéka lesz annak, hogy egy harmadik fél beleavatkozott az amerikai választási rendszerbe és azt jogellenes módon befolyásolta.

Ezt az alapvetően bizonyítékok nélküli kampánykommunikációt a Biden-stáb következetesen azzal támasztotta alá, hogy Trump 2016-os győzelmét vélhetően már egyszer megsegítették kívülről – ezen állítás érvényességét egy kudarcba fulladt impeachment-eljárás már egyszer megdöntötte –, így 2020-ban e vészjósló forgatókönyv megismétlődhet. Hogy a demokraták kitartó kommunikációja, illetve a párttal rokonszenvező fősodratú média keretező képessége mennyire volt hatékony, hűen érzékeltik azok a felmérések, melyek szerint két hónappal a választások előtt az amerikaiak 75 százaléka valószínűnek vélte azt, hogy az elnökválasztásba bele fog avatkozni egy idegen entitás.

Azonban amikor a választások éjszakáján, meglehetősen véleményes körülmények között, Donald Trump néhány kulcsfontosságú államban tetemesre mért előnye órák alatt olvadni kezdett, mind az amerikai baloldal, mind pedig az elfogult sajtómunkások is egyként váltottak regisztert annak érdekében, hogy Joe Biden demokrata elnök elkerülhetetlen győzelméről s kiemelkedő kampánytevékenységéről beszéljenek, elhagyva ezáltal a választásokba való beavatkozásról szóló riogatást.
Csakhogy a Demokrata Párt győzelmének története – amely egyben az amerikai demokrácia és a választások integritásának megóvásáról szólt – nemrég helyrehozhatatlan károkat szenvedett. 

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ugyanis a nyilvánosságra került úgynevezett „Twitter-iratok” (Twitter Files) két olyan tényre mutatnak rá, amelyek alapjaiban megváltoztatják az amerikai demokráciáról, jogállamiságról, valamint a Demokrata Párt amerikai alkotmányban foglaltakhoz fűződő viszonyáról alkotott fősodratú alapigazságokat.

Mint a részletekből kiderült, egy hónappal az amerikai elnökválasztást megelőzően az akkor még demokrata befolyás alatt lévő techóriás Twitter politikai haszonszerzés céljából szándékosan visszatartott és cenzúrázott olyan, egyébként az elnökválasztás kimenetelét merőben befolyásoló tényfeltáró cikkeket, amelyek Joe Biden elnökjelölt kampányára terhelők lettek volna. 

Az iratokat feldolgozó újságíró megfogalmazása szerint a belső levélváltásokból kiderült, nemegyszer volt arra példa, hogy a Biden kampánycsapatától érkező kéréseket a Twitter munkatársai mérlegelés nélkül teljesítették.

Mondani sem kell, nemcsak az Egyesült Államok, hanem a nyugati világ egyik legnagyobb és legtöbb aktuálpolitikai jelentőséggel bíró véleményvezért, illetve politikust tömörítő közösségi médiaplatformjának ilyesfajta, a politikával direkt módon összeköthető cenzúragyakorlata nemcsak a szabad és demokratikus választásokba történő beavatkozás minősített esetét testesíti meg, hanem az amerikai alkotmány első kiegészítésének legfontosabb passzusát is lábbal tiporja, amely a szólás-, a vélemény-, valamint a sajtószabadságot hivatott óvni.

Ha bárkiben kétségek merülnének fel a napvilágra jutott információk súlyát illetően, annak érdemes felidézni a közösségi médium működési gyakorlatát és annak hatásfokát vizsgáló amerikai Médiakutató Központ (Media Research Center) elnökének nyilatkozatát. Dan Schneider szerint „az Egyesült Államokban az elmúlt években ez a közösségi médium (Twitter) diktálta, hogy a hírmédia mivel foglalkozzon, mivel a média szereplői követik, hogy mi jelenik meg rajta »nagy sztoriként«, mi dolgozható fel, így a Twitter szabja meg a különböző tudósítások irányát”.

Az imént tárgyaltak alapján két megállapítás is helytállónak bizonyul. Egyrészt a baloldali politikai establishment légből kapott állításai ellenére, nem a konzervatív oldal az, amelytől az amerikai demokráciát és a választások tisztaságát kell félteni, hanem éppen ellenkezőleg: a progresszív oldal az, amely ezen eszméket mindenféle erkölcsi megfontolás nélkül bármikor feláldozza a politikai haszonlesés oltárán.

Másrészt, ami a fősodratú amerikai, valamint nemzetközi média elfogultságát illeti, az amerikai választások történelmének egyik, ha nem a legnagyobb botrányát követően ismét fény derült arra, hogy továbbra is vannak olyan politikai ügyek, amelyek hiába számítanak precedensértékű baloldali botrányoknak, egyszerűen nem juthatnak át a baloldali kapuőrök szű­rőin. 

Mindezek, valamint a demokraták csúfos novemberi félidős választási eredményeinek tudatában túlzás nélkül kijelenthető, hogy nagyon komoly politikai összecsapásnak ígérkezik a két év múlva esedékes amerikai elnökválasztás.

A szerző a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány vezető elemzője

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök a félidős választásokat értékelő rendezvényen a washingtoni Howard Színházban 2022. november 10-én (Fotó: MTI/EPA/Shawn Thew)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Apáti Bence avatarja
Apáti Bence

Brüsszel, a zsarnokság fővárosa

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Fogadj be, Európa? Köszi, mégse!

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Csanytelek az egész ország

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Nevelőedző

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.