idezojelek

Őszintén a moldvai magyarokról

Nekünk, magyaroknak, éljünk bárhol, kötelességünk segíteni a honfitársainkat.

Cikk kép: undefined

Olvasom Domonkos László Magyar Moldva című friss, ropogós könyvét, a csángóknak nevezett moldvai magyarságról szól, régi eredetükről, mai helyzetükről. Jártam ott, láttam a könyv alcímében foglaltak – Helyzetjelentés az erózió állásáról – alakulását. Moldvát, pontosabban az ott élő magyarokat menetrendszerűen sújtja a távolság okozta illúzió­bőség. Ez ma is így van, elég arra gondolni, ami a magyarországiak fejében él róluk. Emlékszem, sok-sok évvel ezelőtt megindultan hallgattuk egy moldvai magyar asszony előadását filmszalagon. 

Nekem az Árpád-kor nyelvi hangzói és formulái jutottak eszembe, a mellettem sajnálkozónak pedig az, hogy ezek milyen aranyosak, de már magyarul sem tudnak… Tudni véljük még a moldvai magyarokról, hogy hajnaltól éjszakáig elnyomják őket janicsár papjaik, a románná vedlett helyi katolikus elöljárók összejátszanak a bukaresti hatalommal. 

Valamint hogy a szegény csángók sok siratóéneket ismernek, borzalmas a szegénység, és tulajdonképpen ott lebegnek a nemzeti nemlétben, hiszen nem románok, nem magyarok, leginkább katolikusok, ami jószerével értelmezhetetlen önmeghatározás.

Tehát innen, az illúziók és a bélyegsütögetés módszertanától kell kezdenünk az őszinte beszélgetést. Ha folytatjuk a közös gondolkodást, először is dobjunk le minden előzetes ismeretet a moldvai magyarokról, hogy megértsük jelenlegi állapotukat. 

Valahogyan úgy, ahogyan Domonkos László is láthatóan igyekszik kikecmeregni a tények mocskos tengeréből, a balsorsba fulladt huszadik századból. Mondana valamit, de csak félredobott magyar emlékeket, románná változott emberek ezreit, sok butaságot, néhány őszinte szót és sok-sok reménytelen pillanatot talál.

Tisztelt olvasó, bocsáss meg, de nekem elegem van a Moldva-siratásból! Abból is elegem van, hogy olvasom a szívszorító írásokat szórványról, maradékról, és jórészt csak annyit veszünk észre a főszereplőkről, hogy aranyosak, de már magyarul sem tudnak. Hogy megünnepeljük fényesen a múltjukat, a táncaikat, a dalaikat, a beszédüket, de egyetlen használható gondolatunk sincs arról, érdemben mit tehetnénk azokért, akik ott, tőlünk nyolcszáz kilométerre, a távoli szülőföldön mégis a magyarságot választják. 

Hogy miként segíthetünk a néprajzi érdeklődésen túl azon a néhány tízezer emberen, akik még beszélnek magyarul ott, Bákó és Jászvásár környékén. És engedtessék meg nekem végezetül a legudvariatlanabb mondat, erre a tehetetlenség és a harag ragadtat. 

Beszéljünk őszintén egymás között és az ő társaságukban a valóságról, és ne szaporítsuk a szót budapesti rendezvényeken, pompásan belterjes konferenciákon! Ezek ugyanis egyetlen moldvai magyar identitásépítésében sem segítenek, bármennyire is reméljük, hogy a magyarországi értelmiségi érdeklődéshullám majd szépen kiárad rájuk is.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lélekben ismét ott állok Klézsén, a falu közepén, ahol már álltam egy ízben, köröttem sár, a kocsmában nappal is részeg duhajkodás, de ott van Duma András tanító is, aki kézen fogva vezeti a távoli nemzet felé tanítványait. Testközelből láttam a moldvai magyarságot ott és máshol, cicoma, kottaállvány, fogadkozás nélkül, csak úgy magában. 

Megértettem, hogy az élet néha kilátástalanul nehéz. Hogy a kisgyermekek a kedvünkért talán magyarra fordítják a szót, de észrevettem, hogy egymás között már románul beszélgetnek. Végigballagtam Klézsén, és a derűs kis településen egyetlen apróságra figyeltem fel. Éspedig arra, hogy Magyarország és Székelyföld nincs jelen. 

Nincsenek magyar tulajdonú állami cégek, magánvállalkozások, nincsenek nyílt kísérletek arra, hogy magyar ügyben elmenjünk a falig. Fülembe cseng, amit székely barátaim mondtak a moldvai magyarokról – ugyanaz a gúny és lenézés áradt belőlük, ami a magyarországi proliból az erdélyi magyarok iránt. Az erdélyi magyarság jelentős része talán szentül hiszi, hogy nincs segítség, a moldvai csángók nem is akarnak magyarok lenni, rossz az életvitelük, rossz a közösségi életük, elvesztek, mert elveszítették magukat.

Kedves barátaim, elveszni azok vesznek el, akiknek elengedik a kezét! Nekünk, magyaroknak, éljünk bár Budapesten, Zalaegerszegen, Csíkszeredában, bárhol, kötelességünk segíteni a honfitársainkat. Azokat, akiknek teljes az önazonosságuk, azokat is, akik töredékekben hordozzák. 

Nem vitatéma, hogy minden létező módon erősíteni kell a maradék néhány tízezer moldvai magyart, visszahódítani őket az egybetartozás, a haza eszméjéhez és valóságához. Valahogy úgy kellene meglelnünk őket, ahogyan a bukovinai székelységet kimenekítették reménytelen helyzetéből. Ha egyetlen magyar magyarrá akar lenni Moldvában, Magyarországnak ott kell lennie, nem képletesen, hanem valóságosan.

A megoldás tehát nem a néprajzi fesztivállal, hanem annak tudomásulvételével kezdődik, hogy a modern időkben élünk. Ha valóban az unió tagja mindkét ország, és a határhelyzet már nem ugyanaz, ami harminc éve, akkor éljünk a lehetőségekkel! 

A magyar állami és magáncégeknek meg kell jelenniük a moldvai magyarság életében. Nyíljon egy benzinkút ott, ahol még soha nem! Működjön kis­áruház, bolt, piac! 

A futball és más sportok bejövetele úgyszintén jelezze, hogy kinyílt a világ! Jelenjen meg Magyarország az online világban, a közösségi hálózatban, mindenütt, ahol fiatalok töltik az idejüket! Akár kocsma, szórakozóhely is lehet helyi intézmény. 

A lényeg, hogy a magyar nyelv és kultúra valamilyen formában legyen végre jelen idejű, elérhető, választható! Hogy aki magyarul beszél, magyar céghez szerződik, a magyar kultúra felé nyit, az számára előnnyé, nem pedig felszámolhatatlan hátránnyá váljon. 

Hogy ezt a munkát, a moldvai magyarság környezetében végzendő gazdasági foglalást magyarországi és székelyföldi vállalkozók, állami beruházók, nagykereskedők még el sem kezdték, mindannyiunk közös szégyene.

Elfogadhatatlan a gyakori érv, hogy Romániában szoros a felügyelet a moldvai magyarok ügyében, lehetetlen áttörni a falakat. Tényleg azt gondoljuk, hogy a janicsár egyháztagok ugyanúgy hatalmuk alatt tartják az embereket, mint amikor elzártan léteztek ezek a települések?! 

Hogy nincs világháló, a fiatalok nem tanulnak, nem beszélnek nyelveket, nem járták már be a fél világot?! Miért hisszük el, hogy a magyar állam és a nemzeti kultúra nem jelenhet meg egy uniós országban?! Miért élünk a régmúltban a valóság ismerete helyett?!

Végezetül a legfontosabb: nekünk, akiknek az egész történelmünk értékőrzés és leletmentés, hogyan mondhatunk le magyar származású, magyar eredetű, de felvilágosításra, segítségre szoruló emberekről?! Elfogadhatatlan, hogy a moldvai magyarság ne létezzen, ne legyen választható a régi-új identitás akár ott helyben is. 

Ebben pedig – és ezt is meg kell értenünk – Romániában pontosan olyan módszerekkel kell előrehaladni, amelyek a kisebbségpolitikában máskor is érvényesek, hatékonyak, eredményesek. 

Szerencsére nem reménytelen a helyzet, csak végre meg kellene jelennünk Moldvában, nem szép szavakkal, nem sóhajtozva, hanem pénzzel, konkrét tervekkel, munkahelyteremtéssel. Ez a feladat, ez az egyetlen út, minden más pótcselekvés, elterelés, önfeladás.

Borítókép: Résztvevők moldvai csángó népviseletben az első magyar nyelvű római katolikus szentmisén a romániai Bákóban, a Szent Miklós-templomban 2019. január 27-én (Fotó: MTI/Veres Nándor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Megint csak a szív diadala

Szőcs László avatarja
Szőcs László

Atomfenyegetőzés férfihiúságból

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente
idezojelek

Térkép e táj

Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Macron úr, harcoljon ön Ukrajnában!

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.