idezojelek

Az iraki háború és a Nemzetközi Büntetőbíróság

Ez a testület vajon hol volt és mivel foglalkozott például az Irak elleni háború idején? A húsz évvel ezelőtt kezdődött amerikai agresszió alatt.

Cikk kép: undefined

A hágai Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen. Az indoklás szerint Putyint az Ukrajnában elkövetett háborús bűnök miatt kellene letartóztatni. A hágai bíróság nemcsak Putyint, hanem Maria Lvova-Belova orosz gyermekjogi biztost is el szeretné fogni, mivel mindketten felelősek ukrán gyermekek Oroszországba deportálásáért.

Valóban csúnya és gonosz dolog ártatlan gyermekeket deportálni, és az ember nem is érti, mi szüksége lehet az oroszoknak az ukrán gyermekekre. Annak idején, Magyarország egy részének török megszállásakor még értettük, hogy a törökök miért rabolták el az ugyancsak ártatlan magyar fiúgyermekeket, ugyanis janicsárokat neveltek belőlük. Na de manapság, ebben a rohanó világban az oroszok bizonyára nem bíbelődnek azzal, hogy ukrán fiúcskákból orosz harcosokat neveljenek.

Ha a Nemzetközi Büntetőbíróság komolyan gondolja a döntését, akkor bizony fel kell tennünk a kérdést, hogy ez a testület vajon hol volt és mivel foglalkozott például az Irak elleni háború idején. A húsz évvel ezelőtt kezdődött amerikai agresszió, illetve az azt követő belháború következtében egyes becslések szerint akár egymillió gyermek is árván vagy félárván maradhatott. Hágában akkor senkinek nem jutott eszébe, hogy ezért és a háborús bűnök elkövetése miatt elfogatóparancsot adjon ki a legfőbb felelős, nevezetesen George W. Bush, az Egyesült Államok elnöke ellen.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akkoriban az Egyesült Államok a terrorizmus elleni küzdelem lázában égett, azonban nem hozakodhatott elő azzal, hogy Irak veszélyezteti a biztonságát. Ezért titkosszolgálati jelentésekre hivatkozva tömegpusztító és vegyi fegyverek gyártásával és birtoklásával vádolta Szaddám Huszein rezsimjét, miközben mindenki tudta, hogy Irak gazdag olajmezőire fáj a foga. A Biztonsági Tanács 2002 novemberében egy nemzetközi fegyverellenőrző csoportot küldött Irakba. Az ellenőrök több hónapos kutakodás után sem találtak bizonyítékokat, de az amerikai szuperhatalom a nemzetközi jogszabályokat semmibe véve mégis megtámadta Irakot.

Az agresszív támadásnak, az egyenlőtlen harcokat eredményező háborúnak tragikus következményei lettek. Egy ENSZ-jelentés az özvegyek és árvák összlétszámát nyolcmillióra becsülte a 25 milliós Irakban. A lakosság mintegy harminc százaléka maradt családfő és kellő védelem nélkül. Az Am­nesty International szerint 2003, tehát a háború kitörése óta 4,2 millió iraki vált földönfutóvá, és milliók hagyták el hazájukat.

Az amerikai vezetés a terrorizmus elleni harc, a demokrácia védelme ürügyén nem egyszer tiporja lábbal a nemzetközi jogot, amely indokolt esetben a Biztonsági Tanács felhatalmazása alapján ad lehetőséget a háborús fellépésre. A hágai Nemzetközi Büntetőbíróság ma csak az ukrán vádakat hallja meg, és minden esetben az orosz vezetést kárhoztatja. Az elfogultsága nyilvánvaló. Az oroszok által közölt tényekről nem vesz tudomást, mert az agresszor állításainak nem kell hitelt adni. Pedig a bíróságnak nem kellene mást tennie, mint összeszámolnia, hogy az elmúlt néhány évtizedben melyik szuperhatalom robbantott ki több háborút a világ különböző térségeiben, s ezek hány millió gyermek életét tették tönkre. Azután jöhetnének az elfogatóparancsok.

Tudjuk, Oroszország megtámadta Ukrajnát. Ez azonban – orosz álláspont szerint – megelőző önvédelmi lépés volt, mert Amerika nagy barátja, Zelenszkij elnök korábban bejelentette a NATO-hoz való csatlakozási szándékát. Putyin elnök ekkor már amúgy sem volt jó hangulatban az ukrajnai orosz kisebbséggel szembeni durva bánásmód miatt. Időben jelezte, hogy nem fogja eltűrni azokat a barátságtalan lépéseket, amelyek sértik országa biztonsági érdekeit. E jelzései süket fülekre találtak Ukrajnában, az EU-ban és Amerikában egyaránt.

A nyugati országok, szinte vezényszóra, egymással versengve ócsárolják Oroszországot és szolgálják a Fehér Ház nagyhatalmi érdekeit. Az Irak elleni háború idején is harmincheten álltak az Egyesült Államok oldalára, azt a látszatot keltve, hogy ahol a többség és a nemzetközi együttműködés, ott az igazság.

A számos lehangoló tapasztalat és az ukrajnai háború egy esztendeje után már nem jöhet nyugatról olyan oroszellenes intézkedés, amely meglepné az épeszű érdeklődőket. A hágai Nemzetközi Büntetőbíróság Vlagyimir Putyin elleni elfogatóparancsától sem esett kétségbe a közvélemény józanabbik része. Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök pedig sajátos módon reagált: „Nem kell elmagyarázni, hogy ezt a papírt mire kell használni.” Azt már mi tesszük hozzá, hogy feltehetően nem papírrepülő-hajtogatásra gondolt.

A szerző író, újságíró

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök (MTI/EPA/CNP pool/Chris Kleponis)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Macron úr, harcoljon ön Ukrajnában!

Apáti Bence avatarja
Apáti Bence

Influenszerek Pressman szeánszain

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Endréék megmondják a tutit

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Kultúra és ellenkultúra

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.