idezojelek

Mesterséges intelligencia, mesterséges halál

Az erős mesterséges intelligenciát csak akkor lenne szabad kifejleszteni, amikor biztosak vagyunk benne, hogy hatásaik pozitívak és veszélyeik kivédhetők.

Cikk kép: undefined

Elismerem, eléggé beakadt nekem ez a mesterséges intelligencia (MI) dolog, különös tekintettel a chatbotra. Valószínűleg veszélyt szimatolok, mint oly gyakran, amikor az ember istennek képzeli magát a játszótéren, azért rugózok rajta már egy jó ideje. Úgy vélem, Isten elég jó a szakmájában, nem szorul segítségre. Az emberiség egy része viszont szereti feszegetni a határokat, még ha a csillagos égnél is lettek azok meghúzva, pláne ha hatalmat és nagyobb mennyiségű készpénzt gyanít az adott felfedezés környékén.

A klónozás környékén egy idő óta gyanús csönd tapasztalható, már ami a médianyilvánosságot illeti, viszont nem telik el nap, hogy ne röppenne fel valami hír az MI-vel kapcsolatban. Ezek közül talán a leginkább meglepő az a nyílt levél, amelyet már több mint ezren írtak alá, és amelyben az aláírók a mesterséges intelligenciák fejlesztésének felfüggesztését követelik. Hat hónapra. Hogy miért pont ennyi időre, az rejtély. De ez is valami. A névsor illusztris és elsőre szintén meglepő. Ugyanis a listán ott található többek között Elon Musk, aki a Teslától a Twitterig tartja rajta a mutatóujját a világ eseményeinek ütőerén, Steve Wozniak, akinek azt köszönhetjük, hogy egy megharapott almáról már senkinek nem a Beatles jut az eszébe, a Meta és a Google munkatársai, de Yuval Noah Harari sztárprofesszor is úgy gondolja, hogy lassítani kellene.

Ezek az emberek aztán végképp nem nevezhetők digitális analfabétának vagy a haladás esküdt ellenségeinek, aztán most tessék. Magam abszolút laikusként, csupán a józan paraszti ész és némi tapasztalat birtokában többször leírtam a félelmeimet ebben a tárgykörben, így most lássuk, mit gondolnak erről azok, akik lényegesen nagyobb hatást gyakorolnak a Föld népességére. Részlet a levélből.

„A kortárs MI-rendszerek mostanra az emberekkel versenyeznek általános feladatokban, ezért fel kell tennünk a kérdést: engedjük-e, hogy a gépek propagandával és valótlanságokkal árasszák el információs csatornáinkat? Automatizáljunk-e minden munkát – azokat is, amiket szívesen végzünk? Kifejlesszünk-e nem emberi értelmet, ami végső soron okosabb és népesebb lesz, elavulttá tesz és lecserél minket? Kockáztassuk-e, hogy elveszítjük a civilizációnk feletti uralmat? Ezeket a döntéseket nem technológiai cégek vezetőinek kellene meghozniuk. Az erős mesterséges intelligenciát csak akkor lenne szabad kifejleszteni, amikor biztosak vagyunk benne, hogy hatásaik pozitívak és veszélyeik kivédhetők.”

Az van még, hogy a chatbot egyelőre elég vacak verseket ír, de a fentebb említett techóriások vezetőit aligha a költészet jövője iránt érzett hirtelen feltámadt aggodalmuk késztette levélírásra. És akkor még egy kérdés. Akarjuk-e, hogy a munka nélküli alapjövedelmünket felvéve, teljesen elhülyített, ridegtartott szavazóállatként vagy éppen a gépek rabszolgájaként üldögéljünk egy kanapén, miután lenyúlták a motorunkat és a ruhánkat? De ami még felettébb érdekes, hogy az aláírók azt javasolják, hogy amennyiben az érdekeltek nem csatlakoznának önként a fejlesztés felfüggesztésével kapcsolatos terveikhez, akkor állami hatalommal kellene kihirdetni és betartatni a moratóriumot. Nocsak. Ez az ötlet ugyanis homlokegyenest szembemegy a szabad piac mindenhatóságába vetett babonás hittel, és őszinte kíváncsisággal várom, hogy hová fut ki. Mindenesetre jobb későn ébredni, mint soha.

Az olaszok viszont nem gatyáztak sokáig, de még csak nem is leveleztek, sem a törökkel, sem mással. Georgia Meloni kormánya úgy döntött, hogy azonnali hatállyal betiltják a ChatGPT nevű chatbotot, oszt buon giorno, lehet nyafogni. Az olaszok adatvédelmi okokra hivatkoznak, ugyanis miközben a rajongók „történelmi” szelfik készítésével próbálják agyonütni a rengeteg szabadidejüket, a program mentén sorra merülnek fel különféle aggályok. Személyes adatok gyűjtögetése, privát beszélgetések és fizetési információk jogtalan felhasználása került a listára, miközben az Europol kiadott egy közleményt, amelyben arra figyelmeztet, hogy a cucc kiberbűncselekmények elkövetéséhez is felhasználható.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szorul a hurok, vagy mi. És nyilván az a hír sem tett jót a chatrobotok népszerűségének, mely szerint egy fiatal belga családapa a klímaváltozástól való szorongásának következményeként addig beszélgetett a mesterséges intelligencia által vezérelt Elizával, míg öngyilkosságba menekült. Ez nyilván egy személyes tragédia, rengeteg mindennel a háttérben, de a kataklizmák általában így kezdődnek. Személyes tragédiákkal.

Borítókép: A mesterséges intelligencia tesztelésére kifejlesztett Ameca nevű, hiperrealisztikus humanoid robot egy látogatóval beszél a dubaji Jövő Múzeumában megrendezett Dubai Future Forum elnevezésű, jövőkutatással foglalkozó rendezvényen 2022. október 12-én. A kétnapos eseményre a világ több mint négyszáz legkiválóbb jövőkutatóját hívták meg (Fotó: MTI/EPA/Ali Haider)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Endréék megmondják a tutit

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Kultúra és ellenkultúra

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Ez eddig a legnagyobb átverés

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Az EU jelen formájában ártalmas Európának

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.