idezojelek

A baloldali celebszínész nyomorúsága

Kétségtelen tény, hogy sokan pályáznak a Homo deus létformára, akik azonban gyakran a Homo sapiens elnevezésre sem méltók.

Cikk kép: undefined
Fotó: Mirkó István

A mai korszellem egyik termékének is tekinthetjük az állandó önkifejezési kényszert, amely gyakran együtt jár a tudatlansággal és a mérhetetlen önhittséggel. Az információáradat, amivel nap mint nap szembesül az ember, azt az illúziót kelti sokakban, hogy mindenről mindent tudnak, és ezért bátran alkothatnak ítéletet is szinte bármiről.

Ez a tévhit egyes celebritásokat arra késztet, hogy időről időre elmondják sommás véleményüket Magyarországról és a regnáló kormányról. Önmagában ezzel semmi probléma nem lenne, az viszont kifejezetten kártékony, ha valaki valótlanságokat vagy féligazságokat a saját prekoncepciója szerint tálalva gyalázza a saját hazáját. Az utóbbi években divattá vált bizonyos körökben ez a fajta politikai ellenszenvtől motivált acsarkodás, amivel az aktorok a valóságtól elrugaszkodott apokaliptikus képet festenek Magyarországról és az itt uralkodó állapotokról.

Ennek a néha hisztérikus megnyilvánulásoktól sem mentes hazagyalázásnak a mintapéldánya volt legutóbb az a kirohanás, amivel egy Nagy Zsolt nevű színész örvendeztette meg a publikumot. A művész úr azon sopánkodott, hogy szégyellnie kell magát, amikor külföldön jár, és megkérdezik, honnan érkezett. Persze rutinosan áthidalja a problémát azzal, hogy rögtön hozzáteszi: nem ér egyet Orbánékkal. De miért is munkálkodik benne ez a szörnyű szégyenérzés? Az első hatalmas lódítása az, hogy szerinte a magyar kormány cserben hagyta az ukrán népet, elfordult a háború sújtotta emberektől, „miközben békére hivatkozva impotenskedik”.

Akkor nézzük csak a tényeket, hogy milyen galád módon „hagyta cserben” az Orbán-kormány az ukrán népet!

A kormány a másfél éve tartó háború első napján kijelentette, hogy Oroszország agressziót követ el Ukrajnával szemben, ami sérti a nemzetközi jogot és elfogadhatatlan. Azonnal egyértelművé tették azt is, hogy minden ember, aki Ukrajnából Magyarországra érkezik, amint átlépi a határt, menekültnek minősül, és ennek megfelelő ellátásban részesül: élelemmel, szállással, orvosi ellátással, a gyerekeknek oktatással és igény esetén munkalehetőséggel is támogatják azokat, akik Magyarországon szeretnének maradni hosszabb távon. Közben jelentős mennyiségű segélyszállítmányokat is küldtünk Ukrajnába, és – amiről általában mélyen hallgatnak odaát, a nagyon objektív és független megmondóemberek – Magyarország súlyos eurómilliókkal járul hozzá Ukrajna fenntartásához az európai uniós tagállamaként, hiszen a közös uniós költségvetésből finanszírozzák az ukrán államot. Ráadásul éppen a napokban írt a német sajtó arról, hogy az ukrán hadsereg jórészt a Moltól beszerzett üzemanyaggal működteti a harcjárműveit.

Így fest az ukrán nép állítólagos cserben hagyása.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tudatlanság és a felelőtlen handabandázás nem mentség, főleg nem annak, aki olyan magasabb rendű szellemi szférát ostromol, mint az idézett színész. Az interjúban ugyanis ­odáig jutott az eszmefuttatásával, hogy szerinte a kormánynak inkább az elsivatagosodással, az éhínséggel és a klímamenekültekkel kellene foglalkoznia, akiket nem fog egy kis kerítés megállítani. „Ilyen kérdésekkel kéne foglalkozni, nem a queerek b…sztatásával meg a melegházasság tiltásával.” Miután sikerült egy mondatba nagyjából az összes ostoba baloldali propagandaszöveget belesűrítenie, hogy súlyt adjon a szavainak, elővette hivatkozásként a világhírű izraeli írót, történészt, Yuval Noah Hararit. A befolyásos tudós könyveinek címét is idézi, és azzal a „bölcselkedő” semmitmondással összegzi mindezt, hogy „Harari már régen megírta, egy teljesen más struktúrában kéne gondolkodnunk a világról”. Azt persze nem fejtette ki, hogy mégis mit kellene a magyar kormánynak tennie a globális válságjelenségek ellen, illetve hogy mindezt miként befolyásolja az LMBTQ-őrület elleni – szerinte felesleges – fellépés, ami egyébként éppen a természet rendjének megőrzését szolgálja.

De ha már itt tartunk, tényleg szakadjunk el az idézett színésztől és a felszínességtől, de a jelenségtől ne, mert ez pontosan összefügg azzal, amit Harari is megírt. A Homo deus című könyvében például részletesen taglalja, miként jön létre majd a transzhumanista, vagyis az emberen túli ember, ami nem más, mint a kiborg, teljes nevén kibernetikus organizmus, azaz robotember. Harari nyíltan beszél a mesterséges intelligencia (MI) által ránk köszöntő egyéb „vívmányokról” is.

„A jövőben megjelenhetnek az első kultuszok és vallások a történelemben, amelyek szentként tisztelt szövegeit nem emberi intelligencia írta. Természetesen a vallások a történelem során mindig is azt állították magukról, hogy szent könyveiket nem emberi intelligencia írta. Ez eddig sosem volt igaz, de nagyon gyorsan valósággá válhat, és ennek messzeható következményei lehetnek.” Ezt szintén Harari mondta egy májusi interjúban, amikor arról értekezett, hogy az MI akár egy új Bib­liát is írhat, amit valóban emberfeletti alkotásnak tekinthetünk.

Új korszak hajnalán állunk, ami súlyos létkérdéseket vet fel, hiszen a globális világrendet uraló, befolyásos emberek közül egyre többen beszélnek Hararihoz hasonlóan arról, hogy a Homo sapienst felválthatja a Homo deus, a magát istennek képzelő ember. Hála a Gondviselésnek, egyelőre itt még nem tartunk, de kétségtelen tény, hogy sokan pályáznak a Homo deus létformára, akik azonban gyakran a Homo sapiens elnevezésre sem méltók.

Borítókép: Nagy Zsolt színész beszéde (Fotó: Mirkó István)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Hogyan tovább, Ferencváros?

Szőcs László avatarja
Szőcs László

Nem akarunk woke-keltetőt Józsefvárosban

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente

Törékeny porcelán

Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Az ABBA-tól a nem bináris senkiig

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.