idezojelek

A migráció újkori rabszolga-kereskedelem

A megoldást a szegény országok nagyságrendekkel nagyobb támogatása és a helyi, az önellátást fokozó, környezetbarát területfejlesztés jelentené.

Cikk kép: undefined

Amerika felfedezését követően az atlanti rabszolga-kereskedelem során hozzávetőlegesen 12,5 millió fekete-afrikait hurcoltak el és szállítottak át Amerikába, és közülük már az utazás során kétmillióan meghaltak. Ezek több mint 90 százaléka a közép- és dél-amerikai spanyol és portugál gyarmatokra került, a maradék Észak-Amerikába. Az élenjárók ebben a portugálok, majd a hollandok, az angolok és a franciák voltak. Afrikában egész népeket irtottak ki, egész vidékeket tettek lakatlanná. Főként a cukornád- és a dohányültetvényeken dolgoztatták őket. A rabszolga-kereskedelmet 1840-ben tiltották be, az Egyesült Államokban 1865-ben törölték el a rabszolgaság intézményét.

2020-ban 8,6 millió fő volt azoknak az Európai Unióban dolgozó munkavállalóknak a száma, akik nem uniós ország állampolgárai voltak. Ez a 20 és 64 év közötti munkaképes korosztály 4,6 százalékát tette ki. A családtagokat és a nem dolgozókat is beszámítva a bevándorlók száma ennek többszöröse. Származási ország szerinti megoszlásuk nagyban függ attól, hogy hol, melyik évben milyen háború dúlt. 2015-ben Szíriából menekültek el tömegesen Európába, később Afganisztánból, jelenleg Ukrajnából.

Tagadhatatlan, hogy a menekültek befogadása nemes, emberbaráti gesztus. De a migránsok száma ennél jóval nagyobb. És a dolgok normális menete az lenne, hogy ha a háború sújtotta országban rendeződik a helyzet, akkor a menekültek is visszautaznak. A menekültek befogadásának, sőt csábításának fő oka az, hogy az európai népesség elöregszik, és a gazdaság munkaerőhiánnyal küszködik. De ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a háttérhatalmak céljának, a nemzeti identitás meggyengítésének egyik módszere a „nyílt társadalom”, a bevándorlás támogatása, az őshonos lakosság elvegyítése. A tömeges elvándorlás e szegény országokat legfontosabb értéküktől, erőforrásuktól fosztja meg. A nem háborús menekültek a lakosság legmozgékonyabb, legagilisabb és legképzettebb rétegeiből kerülnek ki, akik az ottani gazdasági felemelkedés megvalósítói lehetnének. Bár a hasonlat brutális, ez engem az újkori rabszolga-kereskedelemre emlékeztet. Hasonló jelenség Nyugat–Kelet viszonyában az agyelszívás.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pedig az európai munkaerőhiány kielégítésére lenne más megoldás is. Először is a nyugdíjkorhatár felemelése. Nemcsak a várható átlagos életkor hosszabbodott meg jelentősen, de az egészségben eltöltött évek száma is. A mai hetvenesek a két-három évtizeddel ezelőtti hatvanasoknak felelnek meg, a nyolcvanasok pedig a hetveneseknek. Világszerte, de a gazdag országokban különösen a 65 évesnél idősebb népesség száma nő a leggyorsabban. Mivel a jobb egészségi állapot miatt munkaképességük nagyrészt megmarad, ennek a rétegnek a foglalkoztatása olyan gazdasági lehetőségeket és dinamizmust tartogat, mint ami a nők munkába való tömeges bevonásával történt a hetvenes években. A mai nyugdíjkorhatárokat akkor szabták meg, amikor a várható átlagos életkor még jóval alacsonyabb volt. Németországban 1910-ben 47,4 év volt a várható átlagos életkor, ma már 80 év körül van. És szinte hihetetlen, hogy a nyugdíjjogosultság még most is ugyanúgy 65 év, mint száz évvel korábban.

És hogy mi az ár, amit a befogadó országok e legújabb kori rabszolgákért fizetnek? A hatalmas szociális kiadások azok eltartásáért, akik nem tudnak vagy nem akarnak munkát vállalni, a közoktatás színvonalának süllyedése a migrációs családból született gyerekek egyre nagyobb hányada miatt a városok közbiztonságának romlása, a no-go zónák és a párhuzamos társadalmak kialakulása, a társadalom dezintegráló­dása, a hagyományos európai értékek fellazulása. A haszon az őket foglalkoztató iparágakban jelentkezik. Szemmel láthatólag az EU migrációs politikáját nem a tagországok érdekei, hanem ez utóbbiak alakítják.

Evidencia, hogy a szegény országok lakosságán gazdaságuk fejlesztésével kellene segíteni. De vajon mi módon? Exportorientált feldolgozóipari kapacitások kiépítésével? Kína és a délkelet-ázsiai országok már évtizedek óta ezt teszik. A világgazdaság már így is az ő exportjuktól szenved. Az afrikai munkaerő kvalitásai masszív képzési programok ellenére sem érnék el a kívánt szintet, és az intézményi feltételek is hiányosak. Továbbá a globális tőke Afrika világgazdasági szerepének nem ezt a szerepet szánta, hanem a nyersanyag-kitermelést és ásványbányászatot. Az exportvezérelt iparosítás tehát nem lenne járható út a kontinensnek, de a környezetbarát területi fejlesztés és az önellátásra törekvés megoldást kínálna.

Ugyanakkor a szubszaharai övezetben népességrobbanás megy végbe. A kontinens népessége ma 1,2 milliárd fő, mely a század közepére 1,5-2 milliárdra fog nőni. Az EU 2021–2027-re szóló költségvetéséből negyvenmilliárd eurót – mintegy afrikai Marshall-tervként – Fekete-Afrika gazdasági fejlesztésére szántak. Ez a hét évre eloszló támogatás jelentéktelen. (Összehasonlításul: hazánk egy évi nemzeti terméke 170 milliárd euró.) A szubszaharai térség ráadásul erősen el van adó­sodva: az államadósság 2007 óta emelkedik, és megközelítette a nemzeti termék 50 százalékát. Nagyságrendekkel nagyobb támogatásra, az államadósság fokozatos elengedésére és a külföldi működő tőke masszív beáramlására lenne szükség. Az EU figyelmét azonban jelenleg Ukrajna támogatása köti le. Bármennyire is hihetetlen, a közelgő afrikai népességrobbanásra válaszul az ENSZ hatalmas szervezetétől és szakosított intézményeitől nem telik többre, mint hogy általános emberi joggá kívánják tenni a szabad országválasztást. Azaz hogy az afrikaiak elmenekülhessenek a nyomor elől.

Egy olyan összetett, globális problémával állunk szemben, amikor a fejlett világ demográfiai apálya a szegény országok népességrobbanásával találkozik; amikor a klímakatasztrófát előidéző országok az attól leginkább szenvedő térségek menekültáradatát váltják ki, és amikor a szegény országok iparosításának eredményeire a világpiacon már nem lenne elegendő kereslet. 

A megoldást e szegény országok nagyságrendekkel nagyobb támogatása és a helyi, az önellátást fokozó, környezetbarát területfejlesztés jelentené.

A szerző közgazdász, társadalomkutató

Borítókép: migránsok egy csoportja egy tengerparti részen (Fotó: Europress/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Így kell harcolni Magyar Péter ellen

Ambrus-Jobbágyi Zsófia avatarja
Ambrus-Jobbágyi Zsófia

A gonosz Hook kapitány

Jeszenszky Zsolt avatarja
Jeszenszky Zsolt

A baloldal eldobta a zsidókat

Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Kiszabadulhatunk a kalodából

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.