idezojelek

A műkedvelők fantáziáját is megmozgatta a 907-es pozsonyi csata

A nagy magyar győzelem után már nem lehetett kétséges, hogy a Kárpát-medencében egy szívós nép vert gyökeret.

Cikk kép: undefined

Magyar történelmi, hadtörténeti munkákban sokáig nem kapott tényleges súlyának megfelelő értékelést az 1116 évvel ezelőtt, 907. június 4. és 7. között lezajlott pozsonyi csata (Pozsony egykori neve Braslavespurch, illetve Brezalauspurc volt). A pár napos összecsapás szépen belesimult a kalandozások időszakának eseményei közé, mintha csupán egy szokványos ütközet lett volna. Pedig valódi jelentőségét már Johannes Aventinus (1477–1534), a híres bajor történetíró is felismerte. A csata történetét feldolgozó munkájához azóta veszendőbe ment korai dokumentumokat is felhasznált, és a csatával összefüggésbe hozható adatokra, hiteles információkra támaszkodva igen jól rekonstruálta a történteket.

Az ismertebb német források csak szűkszavúan említették, hogy 907-ben a birodalmat képviselő bajorok döntő vereséget szenvedtek őseinktől, ezért az eseményre évszázadokig sűrű fátyol borult. A magyar közönséghez eljutott soványka információk alapján sokan vélhették úgy, hogy a Kárpát-medencében való megmaradásunkat akkoriban senki és semmi nem veszélyeztette. Történészeink s munkáikon keresztül a történelem iránt érdeklődők idővel azonban ráébredtek, hogy a pozsonyi csata kimenetele, a magyarok győzelme nagyon is fontos volt a frissen megszerzett Kárpát-medence egészének megtartása szempontjából.

A nevezetes esemény a műkedvelő történészek fantáziáját is megmozgatta. 

Miként arra Szabados György történész egyik tanulmányában (Mítoszok és történetek Álmosról és Árpádról. Szeged, 2015) is rámutatott, a világhálón a 2007-es jubileumi évtől kezdve megszaporodtak azok a bejegyzések, „amelyek tudni vélik, hogy Árpád nagyfejedelem idősebb fiaival együtt elesett a csatában”. Az egyik honlap jóvoltából kiderült, hogy „a hír forrása a dilettáns őstörténészkedéséről elhíresült Badinyi Jós Ferenc”.

Az a híresztelés is hamisnak bizonyult, amely szerint a csata hivatalos tananyaggá vált az Egyesült Államok katonai akadémiáján, a West Pointon. Az újabb kutatásoknak, s főként Torma Béla Gyula, Négyesi Lajos, Révész László, Veszprémy László, valamint Szenthe Gergely hadtörténeti, régészeti munkáinak, illetve hadszíntérelemzési és hadműveleti modellezéseinek köszönhetően mára kirajzolódott a valósnak tekinthető történeti kép.

A sorsdöntő csata előzményei visszanyúltak 899-ig, amikor Arnulf, a keleti frank birodalom uralkodója meghalt (a magyarok az ő kérésére vonultak Itáliába, I. Berengár király ellen). Arnulf örökébe fia, a mindössze hatéves IV. (Gyermek) Lajos lépett. Arnulf császári hatalma már nem fékezhette az egymással rivalizáló német törzseket, ezért feléledtek a torzsalkodások és a villongások. A birodalom válsága kapóra jött Arnulf korábbi szövetségesének, Árpádnak, aki ekkor Pannóniára, a keleti frankok tartományára is kiterjesztette hatalmát (Fuldai évkönyvek, Bajor évkönyvek).

A magyar fejedelem 900-ban visszaverte a támadó morvákat, majd olyan békekötést szorgalmazott a keleti frankokkal, amely végleg elismerte volna térhódítását, de ez a próbálkozása kudarcot vallott. Árpád seregei ezután megtámadták a birodalomhoz tartozó Bajorországot. A Dunától délre előnyomuló hadoszlop Linz környékén feldúlta a Szent Flórián kolostort, majd Regensburgot pusztította. Ez a magyar seregrész zsákmányával együtt egérutat nyert Luitpold bajor herceg seregével szemben, míg az északi, kisebb hadoszlopnak nem volt ilyen szerencséje. Ezt a herceg serege (a Freisingi kalendárium szerint) 900. november 20-án megsemmisítette. Ez a vereség nem befolyásolta a magyarok Kárpát-medencei letelepedését, amely zavartalanul folytatódott.

902-ben a magyarok megdöntötték a Morva Fejedelemséget (Sváb évkönyvek), területének egy részéből gyepűelvét (határsávot) hoztak létre, és ezzel jó időre elhárították az északról várható fenyegetéseket. 903-ban ismét Bajorországot támadták, majd a következő években korábbi ellenségükkel, I. Berengár itáliai királlyal szövetségben Lombardiát pusztították. A pozsonyi csata előtt a Meissen-vidéki szlávok hívására Szászországba vezettek hadjáratot, azután beköszöntött a 907. esztendő. A keleti frank birodalom ekkor már szerette volna visszaszerezni korábbi, a Dunáig nyúló területeit, amelyek a magyarok kezén voltak.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bajorok alaposan felkészültek a hadjáratra. Torma Béla Pozsonyi csata (907. július 4–5.) című, 2007-ben közreadott tanulmányában az eseményről szűkszavúan tájékoztató német dokumentumokra, így a Merseburgi és Weissenburgi évkönyvekre, a Freisingi halottas könyvre (nekrológium) és királyi oklevelekre támaszkodva rekonstruálta a történteket. Ezeken kívül figyelembe vette többek között a bajor sereg indulási és érkezési adatait, a terepviszonyokat, a seregrészek feltételezett haladási sebességét, a bajorok és a magyarok stratégiáját, harcmodorát, valamint Aventinus említett munkáját. Néhány tekintetben más következtetésekre jutott, mint korábban nagy elődje, Bánlaky József, aki A magyar nemzet hadtörténelme című 24 kötetes művében (1929–1942) ugyancsak beszámolt a pozsonyi csata feltételezett lefolyásáról.

Ismereteink alapján a bajorok és szövetségeseik májusban, Ennsburg mellett (az Enns folyó mögött) gyülekeztek. Seregük felállítását nem véletlenül időzítették májusra. Minden évben ilyenkor tartották seregszemléjüket, ezért a magyarok nem tudhatták, hogy támadásra készülnek. A bajorok létszámáról nincsenek adatok, de feltehető, hogy összlétszámukat tekintve a magyarokkal szemben nagy fölényben lehettek.

A Duna bal partján haladó északi hadoszlopot Liutpold (Luitpold) bajor herceg, a jobb parton haladót pedig Theotmár salzburgi érsek, főkancellár vezette. A dunai utánpótlás- és csapatszállító hajóhad élén a király rokona, Sigihard (Sieghard) herceg állt, míg a tizenhárom éves király a tartalék sereggel Ennsburgnál maradt. Amikor a bajorok megjelentek az ostlandi (a mai Ausztria területére eső) gyepűelve sávjában, és a magyarok megbizonyosodtak a támadási szándékról, azonnal mozgósították elérhető erőiket. A határvédelemmel megbízott csapatok folyamatosan csipkedték, támadták az ellenséget, hogy lassítsák az előnyomulást, és ezzel időt adjanak a magyar főerők felkészülésének.

Theotmár érsek elsőként beérkező déli hadoszlopát a magyar csapatok a Duna Pozsonnyal szemközti jobb partjánál olyan területre csalták, ahol könnyen alkalmazhatták bekerítő, támadó, majd menekülést színlelő taktikájukat. A Salzburgi és Sváb évkönyvek egykorú bejegyzései rögzítették, hogy a döntő ütközet július 4-én és 5-én zajlott, s ebben a magyarok megsemmisítő vereséget mértek a bajorokra. Szabados György történész egyik tanulmányában utalt arra, hogy a csata kezdőnapját az 1921-ben felfedezett salzburgi évkönyvek alapján szokás ma megállapítani. Eszerint „nagyon szerencsétlen harc folyt Brezalauspurchnál július 4. napján”.

A bajor főemberek halálának időpontja is jelzi, hogy két nagy ütközetre került sor. Az érsek, valamint Ottó és Zakariás püspökök az első ütközetben (július 4.) estek el, míg Liutpold herceg a másodikban (július 5.). A királyi oklevelekben feltüntetett (ezek hitelesítését szolgáló) méltóságsorok jól tükrözik a főemberek körében a csata után bekövetkezett változásokat. Liutpoldon és Sigihardon kívül nem szerepel többé a grófok közül Iring, Papo, Meginward és Isengrim.

A magyarok tehát előbb az érsek seregét számolták fel, és másnap támadták meg a nagy harci tapasztalatokkal rendelkező Liutpold hadait. Bánlaky József a második győzelem okát abban látta, hogy a magyar lovassereg éjjel átúsztatott a Dunán, és hajnalban meglepetésszerűen rajtaütött Liutpold táborán. A bajoroknak csak kis része tudott Ennsburg felé menekülni, a többieket lemészárolták vagy foglyul ejtették. Egy nappal később a dunai flottát védő csapatokat is szétverték, így a bajor hajóhad is a magyarok kezére került.

Sigihard herceg maradék embereivel igyekezett egérutat nyerni, de a magyarok mindenütt a nyomában voltak. Mielőtt Ennsburgnál szembekerültek volna a király tartalékseregével, hadaik egy részét a környező erdőkben helyezték el. Ezután megtámadták a királyi sereget, amely ellentámadásba ment át. A magyarok ekkor megszokott taktikájukat alkalmazva visszafordultak, mire a bajorok üldözőbe vették őket. A lesben álló erők a kellő pillanatban előrontottak, a magyar főerő pedig ismét a bajorok ellen fordult. A harcban a beszorított ellenség nagy része megsemmisült (ekkor eshetett el Sigihard), és Lajos király is csak nehezen tudott Passauba menekülni.

A 907-es esztendő magyar szempontból szomorú mozzanata volt Árpád fejedelem halála. 

Biztosan nem lehet tudni, hogy ez a pozsonyi csata előtt vagy után következett be. Van olyan vélemény, hogy már a csata előtt elhunyhatott, és ez váltotta ki a bajorok támadását. Nem valószínű, hogy a csatában esett el, mert annak a hírértékét a krónikák is felismerték volna. Egyes történészek úgy vélik: a csata idején még élt.

Bajorország, s a birodalom ettől kezdve szinte átjáróház lett a magyar seregek számára. A 933-as merseburgi vereségig szinte kihagyás nélkül folytatták hadjárataikat (többnyire valamelyik német fejedelem kérésére) Bajorországban, Frankföldön, Burgundiában, Svábföldön, Türingiában, Szászországban, Vesztfáliában, Lotaringiában, és 921-től I. Berengár római császárral szövetségben, Itáliában is. 926-ban a Loire völgyén keresztül az Atlanti óceánig jutottak.

A nyugatra irányuló hadjáratoknak a 955-ös augsburgi vereség véget vetett ugyan, de a 907-es pozsonyi győzelem után már nem lehetett kétséges, hogy a Kárpát-medencében egy szívós nép vert gyökeret, amely később képessé vált arra, hogy a keresztény Európában erős országot és államot teremtsen.

A szerző író, újságíró

Borítókép: Lovasroham, a Feszty-körkép részlete (Fotó: Wikipédia) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Apáti Bence avatarja
Apáti Bence

Influenszerek Pressman szeánszain

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Endréék megmondják a tutit

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Kultúra és ellenkultúra

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Ez eddig a legnagyobb átverés

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.