idezojelek

A történelem mindig győz

Egy népet, nemzetet nem kell kiirtani ahhoz, hogy eltűnjön. Elég elvenni a történelmi tudatát, emlékezetét, és megszűnik létezni.

Cikk kép: undefined
Fotó: -

Sok a hajmeresztő elmélet a közbeszédben azt illetően, hogy valóban mi is motiválja Vlagyimir Putyint, ezért kicsit vonakodva teszek hozzá ehhez a temérdek okfejtéshez. Manapság szinte mindenki Oroszország-szakértő, elég kitenni hozzá egy kis ukrán zászlócskát a Facebook-profilra, és máris jöhetnek a prognózisok. Mégis, amit az alábbiakban írok, azt gyakorlatilag ma kizárólag a magyar sajtóban lehet publikálni, a nagy nyugati sajtószabadságban nem tűrne el nyomdafestéket ez az elfogadott narratívával szemben álló okfejtés.

Az orosz elnökhöz hasonló komplex személyiségek elemzésénél két dolgot kell egymástól pontosan elválasztani: mi az, ami náluk csak eszköz, és mi maga a cél. Hallottunk már hosszas jelentéseket Putyin megszámlálhatatlan milliárdjairól, mert ugye mindenki tudja, hogy neki csak a vagyon fontos. Hallottunk hosszas fejtegetéseket arról, hogy az orosz elnököt valami ideológia motiválja a marxizmustól a nacionalizmuson át a szélsőjobboldali elméletekig az egész ideológiai palettát rákenték már Putyinra. És persze a legnépszerűbb elmélet kétségkívül a hatalomvágy. Sötét metaforákkal teli elemzéseket olvashatunk mindenhol arról, hogy az orosz elnök milyen patologikus módon ragaszkodik a hatalmához.

VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Valóban, az ideológia, az anyagiak és a hatalom a jelek szerint mind fontosak Putyin számára kinek nem , de valamit nagyon félreért az, aki azt hiszi, hogy ezek az a cél, ami ezt a politikust hajtja. 

Ha jól megfigyeljük, épp az ukrajnai invázió volt az a mozzanat, ami elárulta, hogy ezekből egyik sem a végcél Putyin számára, ezek leginkább eszközök valami más, számára fontosabb ügy eléréséhez. Ezt az ügyet, célt úgy lehetne meghatározni, hogy „a történelem”.

Putyin egy történelmi perspektívával gondolkodó ember, az orosz nemzeti krónikában megmaradt mítoszok, győzelmek és vereségek, dicsőség és megaláztatás, alapvetően meghatározzák gondolkodását. Pontosan ezért nagyon naivak és felszínesek a Sztálinnal való összehasonlítások. Sztálinnak az abszolút kontroll, a totális hatalom volt a fontos, tehát a ma. Putyinnak a múlt, kisebb mértékben pedig a jövő határozza meg a gondolkozását. Számára a ma tehát pénz, hatalom és politika leginkább csak a múlt sérelmeinek orvoslására, és ezek traumáitól mentes nemzeti-történelmi tudat kialakításához szükséges.

A jó hír az egészben az, hogy elvethetjük azokat az elméleteket, miszerint valami irracionális dühöngő őrülttel van dolgunk. Épp ellenkezőleg, amit tesz, kiszámíthatatlan ugyan, de végső soron történelmileg levezethető, értelmezhető. Ebből kifolyólag persze 

Putyin legsebezhetőbb pontja épp az, hogy mentálisan a huszadik században él. De az általános felfogással ellentétben nemcsak hogy nem másolja a múlt századi orosz (szovjet) vezetőket, hanem, ha megfigyeljük a lépéseit, mintha épp az azok hibáit kihasználó Nyugat győzelmeiért próbálna elégtételt venni: 

amiért a cári rendszer térdre kényszerítette az oroszokat az első világháborúban, a lenini bolsevizmus gazdasági anarchiáját, Hruscsov ukránpolitikáját, a szovjet birodalom szétesését vagy akár a kilencvenes évek dekadenciáját.

Persze alkalmazni lehetne itt azt az ellenvetést, hogy amíg a múlt orosz vezetőinek hibás módszereit alkalmazza, addig nem várhat radikálisan eltérő eredményt sem. Ennek végső soron persze majd a történelem lesz a bírája. Egy részletben viszont magabiztosan cselekedhet: Putyin jól tudja, hogy amíg ő akár sérültet és hiányosat, de mégiscsak egy nemzeti történelmi tudatot állíthat szembe a saját történelmét eltörlő, megtagadó, szégyenlő Nyugat ellen, addig nem veszíthet.

Az Egyesült Államok és Európa woke-elitje látszólag ugyanazt akarja elérni, mint Putyin történelmi sérelmek és igazságtalanságok jóvátételét. Csak 

míg az oroszok a vereségeket győzelmekre akarják átírni, és akár a fennálló nemzetközi jogrend kárára is visszaszerezni azt, ami elveszett, addig Európa a történelem eltörlésével, a legnagyobb sikerek és győzelmek erkölcsi megkérdőjelezésével akar megfelelni a multikulturális társadalmak által kialakított tudathasadásos helyzetnek.

 Míg az oroszok az erő kultuszát éltetik (ennek minden ismert kockázatával), addig Európa a gyengeség és önfeladás kultuszát táplálja. És míg az orosz hozzáállásnak megvannak az egyértelmű rizikói, mégpedig az, hogy az erővel vívott csatákat ugyanúgy meg lehet nyerni, ahogy el lehet veszíteni, az európai történelem kiradírozásának csakis egyetlen végkifejlete lehet. Európa ezzel a múltja elleni küzdelemmel ellenfél nélkül is csak veszíteni tud, és garantáltan fog is.

A történelemnek vannak vesztesei és győztesei, a történelmietlenség viszont kizárólag vereséghez vezethet. Egy népet, nemzetet nem kell kiirtani ahhoz, hogy eltűnjön. Elég elvenni a történelmi tudatát, emlékezetét, és megszűnik létezni. 

Nyugat-Európa most pontosan ezt csinálja önmagával, és ugyan még mindig több a pénze, a fegyvere, nagyobb a gazdasága és politikai befolyása, velük szemben az oroszok tartanak a kezükben egy elég komoly adut: nekik még van jövőjük. 

Ez természetesen nem igazolja és jogosítja őket fel arra, hogy más népek felett uralkodjanak. De annál tragikusabb az, hogy ha a nyugati civilizáció nem áll le az öntagadással és a történelemeltörléssel, ezzel épp a legyőzni kívánt oroszokat ajándékozza meg annak lehetőségével, hogy ők maradjanak meg európai nemzetként.

A szerző a Hungary Today főszerkesztője

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök köszönetet mond a moszkvai Kremlben 2023. június 27-én, az orosz védelmi minisztérium, az orosz nemzeti gárda, az orosz belügyminisztérium, az Orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat és az Orosz Szövetségi Védelmi Szolgálat egységeinek, hogy biztosították a rendet és a törvényességet a Wagner orosz magánhadsereget vezető Jevgenyij Prigozsin lázadása alatt. (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Ambrus-Jobbágyi Zsófia avatarja
Ambrus-Jobbágyi Zsófia

Magyar Péterből nem lesz az, amire vágyik.

Jeszenszky Zsolt avatarja
Jeszenszky Zsolt

Putyin az új Hitler? (2. rész)

Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

A tabudöntő Hunnia emlékezete

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A radikalizmus nem szélsőségesség

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.