idezojelek

A stressz népbetegség Amerikában

Hogy ez mekkora költségvetési és rendfenntartási kihívást jelent a városi kormányzatoknak, arra jó példa Minneapolis.

Cikk kép: undefined

Jelenleg Amerikában hatmillió leszerelt katona él. 2021-es adatok szerint a veterán férfi katonák tíz százaléka és a női katonák 19 százaléka PTSD-ben (poszttraumás stressz szindróma) szenved, függetlenül attól, hogy szolgáltak-e vagy sem a hadszíntéren; elég, ha a katonatár­saiktól hallottak a háború borzalmairól. Többségük igényt tart a PTSD kórisméjével járó rokkantsági segélyre.

Amerikában a PTSD nemcsak a katonák betegsége, hanem egyre gyakoribb a polgári lakosság körében is, elsősorban, de nem kizárólag a közbiztonsági alkalmazottak, rendőrök, tűzoltók és mentők esetében. Ezek közül sokan PTSD-re hivatkozva kérelmezik idő előtti nyugdíjaztatásukat.

Hogy ez mekkora költségvetési és rendfenntartási kihívást jelent a városi kormányzatoknak, arra jó példa Minneapolis, második otthonom esete.

 Minneapolisnak a külvárosokat nem beleszámítva négyszázezer lakosa van. 2020-ban a rendőrök itt ölték meg letartóztatása alatt George Floydot. A bűncselekményt követően városszerte tömegek tüntettek. A késő esti órákban már szélsőséges elemek gyújtogattak és fosztogattak; a kirendelt rendőrökkel összetűzésekre került sor.

A város harmadik körzetében a tüntetők körülvették és felgyújtották a rendőrség épületét; a rendőrök elmenekültek. Azóta Minneapolisban a rendőrök több mint egyharmada PTSD-re hivatkozva kérelmezte idő előtti rokkantsági nyugdíjaztatását, köztük azok is, akik nem voltak jelen a tüntetéseknél. A város rendőrségének tényleges állománya kilencszázról 550-re csökkent. A város költségvetésének két százaléka (34 millió dollár) a PTSD-ben szenvedő közbiztonsági alkalmazottak kezelésére van beütemezve. 2021-ben, a George Floyd halálát követő évben az erőszakos bűncselekmények száma a városban 2019-hez viszonyítva ötven százalékkal emelkedett.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amerikában a PTSD járványként terjed a közbiztonsági alkalmazottakon túl a foglalkoztatás számos területén; egészségügyi dolgozók, szociális gondozók, foglárok, határőrök és így tovább, egyre nagyobb számban hivatkoznak PTSD-re és kérelmezik idő előtti nyugdíjaztatásukat. Egy betegség, amely egy társadalomban olyan gyakori, mint a PTSD Amerikában, az többé nem betegség, hanem közállapot. A nyugati világban Amerika a példakép, ami ott meghonosodott, előbb-utóbb átterjed Európára és némi késéssel Magyarországra. Hogyan lehet megakadályozni a PTSD terjedését Európában? 

Egyik módja a PTSD-kórisme felállításához szükséges követelmények szigorítása.

 A másik, hogy a munkaadók kötelezik a PTSD-vel jelentkező alkalmazottakat arra, hogy vegyenek részt egy meghatározott időre pszichológiai kezelésen, mielőtt beadnák a nyugdíjaztatási kérelmüket, mint ahogy teszi azt ma Minneapolis városvezetése. Magyarországon munkaerőhiány van, a PTSD terjedése csak súlyosbítaná a helyzetet.
Simon Géza magyar–amerikai kettős állampolgár

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Apáti Bence avatarja
Apáti Bence

Influenszerek Pressman szeánszain

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Endréék megmondják a tutit

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Kultúra és ellenkultúra

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Ez eddig a legnagyobb átverés

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.