idezojelek

A milánói ediktum és Päivi pere

A finn keresztény politikust azért állították bíróság elé, mert szó szerint idézett egy olyan részt a Bibliából, amely állítólag sérti a homoszexuális emberek méltóságát.

Cikk kép: undefined
Fotó: ANTTI AIMO-KOIVISTO

Valaki megrágalmazhatta P. R.-t, mert noha semmi rosszat sem tett, egy reggel letartóztatták… Így kezdődik bizonyos Franz Kafka, német nyelven beszélő és alkotó, csehországi zsidó író leghíresebb regénye. Illetve majdnem így, ugyanis Josef K. az ártatlan áldozat neve, aki abszurd pere vége (és kivégzése) előtt rezignáltan megállapítja: 

„A hazugságot avatják világrenddé.”

 Kissé északabbra, a kies Finnországban él P. R., azaz Päivi Räsänen, aki noha szintén semmi rosszat sem tett, szintén perbe fogták, s a büntetőeljárása idestova már négy éve tart.

A per 2.0 annyiban különbözik az elsőtől, hogy itt lehet ismerni a vádat, ami azonban épp annyira abszurd, mint Kafka regénye. A 63 éves finn kereszténydemokrata parlamenti képviselő – ötgyermekes édesanya –, a 

Finnországi Evangélikus Egyház aktív tagja csütörtökön azért állt újra bíróság elé, mert szó szerint idézett egy olyan részt a Bibliából, amely a finn főügyész szerint sérti a homoszexuális emberek egyenlőségét és méltóságát, és kimeríti a kisebbségek elleni izgatás és gyűlöletkeltés tényállását.

 A vádlott emellett (négy éve) nyílt levélben kritizálta egyházát, amiért az támogatta az LMBTQ-lobbi által szervezett „Helsinki Pride”-ot.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Perem a vallásszabadság próbája lesz – nyilatkozta még az első fokú eljárás előtt a keresztény politikus, aki volt belügyminiszterként is nyilván legalább olyan jól ismeri a finnországi jogrendet, beleértve a büntető törvénykönyvet is, mint az ügyészség. Mint többször elmondta, bízik abban, hogy Finnország még mindig demokrácia, amelynek alkotmánya, illetve az aláírt nemzetközi egyezmények biztosítják a szólás- és a vallásszabadságot. 

Hisz abban, hogy ha győztesen kerül ki a perből, akkor az fontos lépés lesz a szólás- és vallásszabadság szempontjából, és nem pusztán a hazájának, hanem más országoknak is, amelyekben szintén óriási nyomás nehezedik az LMBTQ-lobbi részéről a keresztény felekezetekre és emberekre.

Amikor tavaly márciusban egy helsinki bíróság (első fokon) minden vád alól felmentette a képviselő asszonyt és Juhana Pohjola lutheránus püspököt – aki publikálta Räsänen nézeteit –, úgy tűnt, vége van a processzusnak. De, ahogy Kafka művében a titokzatos pap felhomályosítja Josef ­K.-t, hogy nem érti a tényeket: az ítélet nem egyszerre jön, hanem az eljárás maga válik lassanként ítéletté, úgy Finnországban is folytatódik a koncepciós per. Így beigazolódott Pohjola püspök tavalyi jóslata: 

„Egy csatát megnyertünk, de a háború folytatódik.”

A finn lutheránus Räsänen – éppúgy, mint fél évezrede Martin Luther szászországi szerzetes, a Szentírás professzora a wormsi birodalmi gyűlésen – nem vonta és nem vonja vissza azokat az általa kimondott és leírt mondatokat, amiket a Bibliából idézett. Hithű keresztényként másként nem tehet, követi az apostolok példáját, akik így feleltek a Jézusról tanítást megtiltani akaró főpapoknak: 

„Istennek kell inkább engedelmeskednünk, mint az embereknek.”

 A per 2.0 arról szól, hogy – az 1710 évvel ezelőtt kiadott híres milánói ediktum után – a keresztényeknek Európában ma ­megint ki kell állniuk és meg kell harcolniuk a szabad vallásgyakorlás jogáért.

Borítókép: Päivi Räsänen finn kereszténydemokrata parlamenti képviselő (Fotó: Europress/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Kultúra és ellenkultúra

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Ez eddig a legnagyobb átverés

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Az EU jelen formájában ártalmas Európának

Ambrus-Jobbágyi Zsófia avatarja
Ambrus-Jobbágyi Zsófia

A megoldás Budapesten: Szentkirályi Alexandra

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.