Ellenzéki önbojkott

Notórius rejtvényfejtők figyelmébe lehetne ajánlani annak megválaszolását, miként fordulhat elő, hogy az ellenzéki pártok képtelenek megfelelő számú szavazatszámlálót találni.

2019. 05. 17. 6:00
null
Debrecen, 2016. október 2. Egy választópolgár leadja szavazatát a debreceni Közép utcai óvodában kialakított 133. szavazókörben a kvótareferendum napján, 2016. október 2-án. A népszavazást a nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítésével kapcsolatban írták ki. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Notórius rejtvényfejtők figyelmébe lehetne ajánlani annak megválaszolását, miként fordulhat elő, hogy az ellenzéki pártok képtelenek megfelelő számú szavazatszámlálót találni.

Hisz bár összesen 185 ezer főt lehet delegálni a május 26-i európai parlamenti választásokon a szavazatszámláló bizottságokba, ennek csupán töredékét küldik. Pedig a jelentkezési határidő itt van, és nincs jele, hogy egy utolsó nagy rohamra készülnének az ellenzéki alakulatok, amelyek nagy hangon rendre azzal hivalkodnak, hogy a választási eredményektől függetlenül a lakosság többsége mellettük van.

Az ember azt gondolná, itt a soha vissza nem térő alkalom arra, hogy bizonyítsák: sokaság áll mögöttük, amely megmozdul, ha helyt kell állni – például egy szavazatszámláló bizottságban.

Nehogy valami ármány vagy hátrány érje azt a politikai közösséget, amely a szívéhez közel áll. De nem, nem és nem, az ellenzék pártok mintha megmakacsolták volna magukat, és a lehetséges létszám alig több mint egy százalékát küldik őrködni a választás tisztasága felett. Könnyen juthat bárki arra a megállapításra, hogy elfogyott a táboruk, egyszerűen amiatt nem bírnak több számlálóbiztost toborozni.

Ebben valószínűleg sok igazság van, amit jelzett már az is, hogy az MSZP csak vérrel-verítékkel, a pártok többsége után tudta összegyűjteni az induláshoz előírt ajánlásmennyiséget. Ám mi van azokkal a formációkkal, amelyek viszonylag rövid időn belül besöpörték a szükséges számú szignót? Ők sem tudtak mást összeverbuválni, csupán egy mikroméretű sereget.

Alighanem arra vezethető vissza a szavazatszámláló-küldési félbojkott, hogy már előre meg akarják teremteni az európai parlamenti választás utáni hisztéria ürügyét. Mindezt illusztrálja Jávor Benedek, az odaadó Sargentini-rajongó sopánkodása afölött, hogy az EBESZ a jelek szerint nem küld megfigyelőket a május 26-i választásra.

A Párbeszéd EP-képviselője – akinek minden esélye megvan arra, hogy az MSZP-vel közös listáról már ne szerezzen mandátumot – elkotyogta az ellenzék kudarcorientált, negatív stratégiájának lényegét. Így már most tudhatjuk: a Jobbikkal dúsított baloldali liberális népfront argumentációja ha esik, ha fúj az lesz, hogy a kormány elcsalta a választást. Azt szajkózza majd a liberálbaloldal, hogy íme, bizonyság Brüsszel előtt: mocskos erőszak győzte le őt.

Ebben a paradigmában a Fidesz–KDNP nemcsak építi a diktatúrát, hanem már itt is áll teljes antidemokratikus fegyverzetben. Hisz annyira megfélemlítette a társadalmat, hogy nem csupán szavazni nem mertek az emberek az ellenzékre, de még a szavazatszámláláshoz sem vették a bátorságot.

Célravezető ez a sajnáltatási, mártírkodási önbojkott a részükről? Nem túl valószínű. Nem hittük volna, hogy ilyesmi bekövetkezik, de egyet kell értenünk az ellenzéki NVB-tagok jóvoltából időlegesen mentelmi joggal rendelkező Czeglédy Csabával, aki lényeges kérdést tett föl: hogyan akar nyerni egy politikai közösség egy választáson, ha a szavazóköri delegáltakat sem tudja megszervezni? Igaza van: egy ilyen komolytalan társulat ugyan miféle magasabb röptű terveket dédelgethet?

Azt is elismerte a balos jolly joker: a papíralapú szavazatszámlálás miatt nemigen lehet csalni, mivel a jegyzőkönyveket valamennyi szavazóköri delegáltnak alá kell írnia. Azt már mi tesszük hozzá: éppen ez a baj, ami miatt nem akaródzik nekik több voks­számlálót küldeni.

Csak hát addig-addig ügyeskednek, amíg a választók is bojkottálni fogják őket, nem csak ők a szavazóköri megbízottak delegálását. De ez már legyen az ő és szponzoraik, globalista támogatóik baja.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.