Halálkampány

Az Egyesült Államokban most George Floyd az új Rodney King. Elődjét 1991-ben verték meg a rendőrök.

2020. 06. 03. 6:00
null
Isztambul, 2020. június 2. A George Floyd afroamerikai férfi halála miatti tiltakozásokat támogató szimpátiatüntetés résztvevõi és rohamrendõrök összecsapása Isztambulban 2020. június 2-án. A zavargások május 25-én kezdõdtek, miután a 46 éves Floyd életét vesztette a rendõrök intézkedése közben Minneapolisban. George Floyd halálát a nyakára és a hátára nehezedõ nyomás okozta fulladás idézte elõ, miután egy rendõr igazoltatás után földre teperte és a nyakára térdelt. Az Egyesült Államok több mint 40 városában kijárási tilalmat vezettek be a véres erõszakba torkolló zavargások miatt. MTI/EPA/Erdem Sahin Fotó: Erdem Sahin Forrás: MTI/EPA/Erdem Sahin
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

George Floyd halálában olyan népi hőssé vált, mint Martin Luther King Jr. bő ötven évvel ezelőtt. Az Egyesült Államokban ma mindenki az ő nevével kel és fekszik, halála ügyében megszólal a kulturális és a sportvilág elitje, rá, a minneapolisi férfira emlékezik kicsi és nagy, akár az ország határain túl is. A koncerteken megállnak a zenészek, a focisták a mezük alatt Floyd nevét hordják, mintha ő legalábbis mindenki barátja lett volna, akit most meggyilkolt az önkény. A hatalom, Donald Trump Amerikájának brutális rendőrsége. Ezért tört ki több mint kétszáz amerikai településen kisebb-nagyobb tüntetés, ki is raboltak rengeteg boltot, összecsaptak a rendőrökkel, mindenkinél fegyver volt, lőtt is vele, hiszen ez arra szolgál, és alapvetően arrafelé így oldják meg a problémákat.

George Floyd pedig egy nap alatt vált ürüggyé. Hiszen igazából nem volt ő fontos ember, nem volt sikeres vagy népszerű, egy átlagember volt, akit elkapott egy rendőr, és belehalt a szokatlanul brutális eljárásba. Az Egyesült Államokban évente több ezer ilyen eset történik, de nem mindegyik vált ki ekkora visszhangot.

Most George Floyd az új Rodney King. Elődjét 1991-ben verték meg a rendőrök, az esetről videófelvétel készült, a fellángoló tiltakozássorozatban 63 ember halt meg, a rendet a Nemzeti Gárda, a hadsereg és a tengerészgyalogság közösen tudta csak helyreállítani. De akkor még nem volt Twitter, se Facebook, nem lehetett különböző trükkös módokon terjeszteni az igét, hogy miért verték meg Kinget. A szellem egy pillanat alatt kiszabadult a palackból, és a düh átsöpört Kalifornián.

Most van Twitter, Floydot pedig akkor ölték meg, amikor sok millió amerikai amúgy is teljesen bizonytalan a járvány okozta megakadás következtében, vagy kétségbeesett, mert elveszítette az állását – miként George Floyd –, esetleg utált otthon maradni, abban az országban, ahol senki sem ismer el maga fölött semmiféle hatalmat vagy egyszerűen csak gyűlöli a társadalmat átitató rasszizmust.

Ezt persze lehet gyűlölni, de ha valaki benne van a társadalomban, ő is része a rendszernek. Az amerikai rasszizmus összehasonlíthatatlan az európaival. Az élet minden kis pillanatához kapcsolódik, az iskolában, a munkahelyen, a buszokon, az utcán, a boltban amolyan önkéntes apartheid alakult ki, bőrszín mentén párhuzamos társadalmak képződtek, saját elittel, saját problémákkal, saját ízléssel, saját identitással. Ez a fekete közösségnek azt jelenti, hogy őket elnyomja a fehér közösség, és ezt az egyértelműen létező hátrányt ki tudja használni mindenki, akinek politikai vagy anyagi célja van. George Floyd nevével az ajkán töri fel a boltot az atlantai vandál, a megölt férfi a fejekben tisztára mossa az elkövetett bűnöket, sőt az egyenlőtlen amerikai társadalom és a brutális rendőrök léte feljogosítja a csőcseléket a pusztításra. Ahogy ez történt az összes hasonló esetben. Ez pedig rendszerszintű problémát jelent, rávilágít a borzasztóan vékonyka civilizációs és erkölcsi mázra, amit néhány óra alatt lemos egy tragédia. A gát átszakad, az elégedetlen és frusztrált tömeg pedig televíziót lop a boltokból, hiteltelenné téve az egész mozgalmat.

Már ha ez a mozgalom egyáltalán létezik, és nem csak amolyan trendi dolog, amely jól hozza a kattintásokat a világhálón, és sunyiban el lehet adni a feketék jogainak pártolásával, George Floyd nevének említésével tömérdek egyéb terméket, zenét, pólót, filmet. Aki pedig nem tesz hitet a fekete életek fontossága, George Floyd emlékezete mellett, az bizony megnézheti magát.

Mivel választási év van, és folyik a kampány.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.