A világ, ha lázas

Egyáltalán nem olyan rossz hely ez a Magyarország, tenger ugyan nincs, de minden más van.

2020. 08. 22. 7:00
Balatonfenyves, 2020. augusztus 8. Fürdõzõk Balatonfenyvesen 2020. augusztus 8-án. Kelet felõl emelkedve az országban egyre nagyobb területen haladja meg a napi középhõmérséklet a 25 Celsius-fokot, nagyvárosokban akár a 27 Celsius-fokot is - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat. A hõség miatt Budapestre, valamint 14 megyére - Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna - adtak ki elsõfokú figyelmeztetést. MTI/Varga György Fotó: Varga György
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországon hagyományosan elromlik az idő Szent István ünnepét követően, előre siratja a nyarat, a pihenés időszakát, eső áztatja az elsősöket, szél cibálja a lélekben még fürdőző dolgozókat. De ez az év bizarr. Marad a forróság, s ezt a fürdőző családapák többsége idehaza tapasztalja, hiszen odakint, a határokon túl lázas a világ.

A horvát tengerpart ma is hívogató, ha képről nézzük, de nagyon más, mint 2019-ben volt. Aki külföldre megy, az alapvetően rizikót vállal, s veszélybe kerülhetnek a hozzátartozói, ismerősei is, amikor hazatér a nyaralásból. A rövid ideig működő színkódos rendszer a nyárral együtt távozik, s megtanuljuk a járványos tavaszi és járványos nyári után a járványos őszi életmódot is, mi, tízmillióan, akik itt élünk ebben az országban. Vannak mankók, például a hazahívott osztrákok vagy a hirtelen bezárt német iskolák ügye, ezekből tanulni lehet, de egyetlen modell se illeszhető rá a magyarországi viszonyokra. Mert ugyanezt a lázas világot mindenhol csak tanulgatják, de egyikük se profi benne.

De élni kell, és Magyarország élni is fog. Persze lehet ezredszer is szapulni a Balatont, hogy zsúfolt és drága, meg azt, hogy meghal az élőzene a járvány idején az elhibázott válságkezelő stratégia következtében, de ugyanakkor el lehet menni egy révfülöpi kiskoncertre, ahol az új világ hatásaként nincsenek németek, van parkolóhely és világszínvonalú műsort ad elő Ferenczi György és zenekara. Mert az olyan egyszerűnek tűnő ügyeknek mindig van fonákja. Egyes politikai szereplőknek pedig mindig az lesz a célja, hogy a közös, össznemzeti válságkezelést kudarcként állítsa be, s reményei szerint ezzel üssön egy nagyot a kormányon. Szégyenteljes és állandó kudarcra ítélt ez a politika, főleg annak a fényében, hogy milyen lemondásokkal életmódváltással jár rengeteg ember számára ez a járványos év.

Egyúttal az is kiderülhet a kényszerű itthon nyaralás következtében, hogy egyáltalán nem olyan rossz hely ez a Magyarország, tenger ugyan nincs, de minden más van, és egész jól el lehet nyaralni idehaza is olyan vidékeken, ahová soha nem ment volna el az ember. Ez az új módi, az új Európa, ahol az országok hazahívják polgáraikat, mert önmagukban bíznak, a többiekben kevésbé. Ebből a nagyon furcsa helyzetből két tanulságot lehet leszűrni: az Európai Unió új világának virtuális próbájának is felfogható a szükségállapot, amelyben a nemzetek erőre kaptak és a saját portájukon söprögetnek, igyekezvén megmenteni a veszélybe került embereket. A másik pedig az, hogy ebben a versenyben Magyarország meglehetősen jól teljesít, köszönhetően többek között annak, hogy az elmúlt tíz évben annyira sokan söprögettek errefelé teljesen hívatlanul.

A migránsválság öt évvel ezelőtti kezdetekor is tartotta magát az álláspont Nyugat-Európában, hogy a folyamat megállíthatatlan, így éljünk vele együtt és örüljünk neki. Budapest határozottan állította, a folyamat megállítható és cseppet se kíván ujjongani az érkező tömegek láttán, akárhány ország is teszi ugyanezt. Öt év alatt bebizonyosodott, hogy Magyarország képes volt a saját határain feltartóztatni a tömegeket, mert küzdött, szigorú döntéseket hozott és nem változtatta az álláspontját kéthetente. A járványhelyzetben ugyanez a zűrzavar uralkodott számos országban, a hermetikusan elzárt olasz közösségektől a vírus árnyékában iskolába járó svédekig. Megoldható ez a helyzet is, csak szisztematikus munkára és szakértő tervezésre van szükség. Az őszi esők közeledtével pedig egyre fontosabb, hogy szárazon tartsuk a puskaport.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.