Gyurcsány lábtörlői

Milyen lehet az a párt, amelyikről Gyurcsány Ferenc is azt gondolja, hogy bizonyára lehetne kissé jobboldalibb?

Pataki Tamás
2020. 12. 18. 6:00
POTOCSKÁNÉ KŐRÖSI Anita; Z. KÁRPÁT Dániel; JAKAB Péter
Budapest, 2020. január 25. Jakab Péter frakcióvezető, a Jobbik újonnan megválasztott elnöke (k) beszél a párt budapesti tisztújító kongresszusát követő sajtótájékoztatón a Dürer Rendezvényházban 2020. január 25-én. Mellette Z. Kárpát Dániel és Potocskáné Kőrösi Anita alelnök. MTI/Soós Lajos Fotó: Soós Lajos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ki gondolta volna tíz éve, hogy 2020-ban a Jobbik elnöke lesz az, aki egyetért a határon túli magyar állampolgárok szavazati jogának megvonásával? Melyik épeszű ember hitte volna, hogy az akkoriban divatos, Gyurcsány Ferenc arcképével ellátott lábtörlők helyett ők maguk lesznek Gyurcsány Ferenc lábtörlői? Nem is olyan régen egyes jobbikos képviselők a Nemzeti Őrsereg egyenruhájában masíroztak a Gyergyói-medencében. A fenyvesek nem látszottak az Árpád-sávos zászlók erdejétől. Kárpátia-koncert, Nagy-Magyarország-térképek, kitűzők. A mai jobbikosok inkább a panelek alján surrannak, DK-s és MSZP-s aktivistákkal versengenek a választópolgárok szavazatáért. Hármuk közül az a jobbikos, aki a leghangosabban üvölti azt, hogy „Orbán lop, csal, hazudik!”. Más mondanivalójuk nem maradt.

A jelképekre sokat adó párt nemváltó műtéten esett át. Logójukból eltüntették a nemzeti színeket, lekaparták a markáns kettős keresztet, mostani jelvényük bármelyik LMBTQ-szervezeté is lehetne. Színét viszont jó érzékkel választották ki, hisz annyira jellegtelen, mint a párt.

Olyannyira, hogy ez már Vona Gábor exelnöknek is feltűnt, aki egy hírportálnak adott interjúban ezt mondta: „A Jobbik lassan egy baloldali néppárttá vált, az én vezetésem alatt meg egy nemzeti néppárt volt, ami képes volt jobboldali és baloldali embereket is megszólítani. A mai Jobbik egyre kevésbé képes a jobboldali embereket elérni, és ezzel szerintem pont az ellenzéki együttműködésben való részvételének lényegét veszíti el. Ott nem egy újabb baloldali, hanem egy jobboldali pártra lenne szükség.”

De vajon Vona Gábor távozása után vált ilyenné? Ő kilépett a Jobbikból, és magával vitte Evolát meg Hamvas Bélát, szegény Jakab Péteréknek pedig csak a történelmi-materialista könyvek maradtak szellemi táplálékul?

Nem erről van szó.

2016 novemberében a Jobbik vezetői bejelentették, hogy nem szavazzák meg azt az alaptörvény-módosítást, amely kimondta volna, hogy Magyarországra idegen népesség nem telepíthető be. Ennek előzménye volt a kvótaügyi népszavazás, amely nem volt ugyan ügydöntő referendum, ugyanakkor a voksolók elsöprő többsége támogatta a kormányt abban, hogy migránsokat ne lehessen betelepíteni.

A nemzet és a nemzeti érdek elárulása tehát jóval előbb elkezdődött.

A mostani alaptörvény-módosítást meg nem szavazó jobbikos képviselők ugyanabban a hazaáruló-üzemmódban működnek, mint négy éve. Ráadásul ők az egyik legveszélyesebb politikai alakulat, korábbi értékrendjük maradékát is seperc alatt feláldozzák a pillanatnyi vélt politikai haszonért. A Jobbik jobboldali nemzeti és keresztény politikai erőből a magyarságot és az identitásunkat megszüntetni akaró balliberális globalista erők segédcsapatává avanzsált. Az arcvonalból kiállt és Ephialtésszé torzult. Egy gnómmá görbült. Ott ólálkodik a sarkunkban és lesi az alkalmat arra, hogy hátba döfjön. Túl durva hasonlat? Nem, ugyanis milyen emberek fordulnak szembe ilyen rövid idő alatt azokkal az értékekkel, melyek legitimálták az ő politikai létezésüket? Milyen lehet az a párt, amelyikről Gyurcsány Ferenc is azt gondolja, hogy bizonyára lehetne kissé jobboldalibb, mert így nem elég színes a nagy demokratikus koalíció?

Böngésszük csak visszafelé a Jobbik egybites sajtóközleményeit – a kínos kommünikéelnevezések között egyet sem találtunk, amelyben például kiálltak volna a halállal megfenyegetett kárpátaljai magyarokért. Annál több a lopást, korrupciót és krumplit emlegető, végtelenül leegyszerűsített, hagyományosan baloldaliak által pufogtatott üres frázis. Ahogy Borbély Zsolt Attila politológus írja a Jobbik színeváltozása című új köny­vében, ez a párt „sem nem jobb, sem nem bal, sem keresztény, sem magyar”. Pontos analízis.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.