idezojelek

Ha jönnek, fájni fog!

Gyurcsány Ferenc, Bajnai Gordon és a többi elvtárs újra hallatja a hangját. A budapesti városházát már megszállták a letűnt korszak emberei.

Kiss Gergely avatarja
Kiss Gergely
Cikk kép: undefined

Augusztustól átlagosan harminc százalékkal emelkedik a háztartási gáz és 10–14 százalékkal a villamos energia ára. A nyereséges vállalkozások és a hatmillió forint feletti éves jövedelemmel rendelkező magánszemélyek négy százalék szolidaritási különadó fizetésére lesznek kötelezettek. Az adócsökkentési program elmarad, de emelkedik a forgalmi adó és az egyszerűsített vállalkozói adó kulcsa. Néhány elem a Gyurcsány-csomagból, amelyről 2006. június 10-én azt mondta az akkori kormányfő, hogy „nem kell félni, nem fog fájni”. Ez utóbbi kijelentését vélhetően magának szánta, mert neki bizonyosan nem fájtak a megszorítások, ellenben a lakosságnak és a hazai cégeknek igen. Most ugorjunk előre a 2009-es esztendőbe.

Megszűnik a 13. havi nyugdíj, melynek 2009-es második részét már nem fizeti ki az állam, csökken a táppénz, kevesebb időre jár a gyes és a gyed, kivezetik az energiafogyasztás kompenzációját, felfüggesztik a lakástámogatásokat és emelkedik az áfa. Ezeket az intézkedéseket a bukott Gyurcsány utódja, korábbi minisztere jelentette be. Bajnai Gordon annyival őszintébb volt az elődjénél, hogy kormánya megszorításairól 2009. március 30-án azt mondta: „Annak végrehajtása fájni fog, mert sokaktól követel majd áldozatot, lemondást. Érinteni fog minden magyar családot, érinteni fog minden magyar embert.”

Így vezették az országot 2010 előtt a balliberális politikusok. A rossz kormányzásuk árát a lakossággal fizetették meg. Nem arról volt szó, hogy a nehéz időkben nem hagynak az út szélén senkit, hanem egyenesen odalökték a kiszolgáltatott családokat. Úgy, hogy előtte száz­ezreket engedtek beleesni a devizahitelek csapdájába. Senkit nem húztak ki onnan. Ezzel szemben most arról beszélnek, hogy az Orbán-kormány tönkretette az országot, és hatalmas a szegénység. Mondják ők…

Magyarországon tizenegy éve nincsenek megszorítások. Ellenben a gazdasági növekedés és a foglalkoztatás rekordszintre nőtt, a befektetők bíznak az országban, pörögnek a beruházások. Mindezt úgy érte el hazánk, hogy 2010 után nehéz munkával, de sikerült eltakarítani Gyurcsányék szégyenteljes örökségét. A rezsicsökkentés politikája véget vetett az energia folyamatos drágulásának, míg a devizahitelek forintosítása kiszámíthatóvá tette a törlesztőrészleteket. Megkezdődött a 13. havi nyugdíj visszaépítése, amely mellett megmarad a nyugdíjprémium intézménye is.

Az Orbán-kormány úgy hozta ki a koronavírus-járvány miatt kialakult válságból az országot, hogy senkit nem hagyott az út szélén. Nagyon nagy segítséget jelentett a hitelmoratórium bevezetése, az intézkedést ráadásul több lépésben meg is hosszabbították. Így továbbra is élhetnek a lehetőséggel a nyugdíjasok, a gyermeket várók, illetve nevelők, a közfoglalkoztatottak és mindazok, akiknek az előző évhez képest csökkent a jövedelmük. Nem ok nélkül írta le közleményében a Nagycsaládosok Országos Egyesülete a következő mondatot: „Korábban nem volt arra példa, hogy egy komoly gazdasági válságot követően ne megszorítások következtek volna.” Valóban nem volt. És arra sem, ami jövő év elején várható: a kormány visszaadja a családoknak az idén befizetett személyi jövedelemadót.

Gyurcsány Ferenc, Bajnai Gordon és a többi elvtárs újra hallatja a hangját. A budapesti városházát már megszállták a letűnt korszak emberei. Karácsony Gergely lépni nem tud az engedélyük nélkül. Most arra készülnek, hogy egy kirakatbábut maguk elé tolva visszatérjenek az országos hatalomba. Ha ez valami oknál fogva megtörténne, már most jó, ha tudjuk: mindenkinek fájni fog!

Borítókép forrása: Teknős Miklós

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

Biztató összefogás Erdélyben

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

Embert ügyvédjéről, Magyar Pétert Bárándy Péterről...

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Szoboszlai Dominik: újra itt a farsang!

Szőcs László avatarja
Szőcs László

Negyven évünk Soros Györggyel

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.