idezojelek

Csóklászók

A balliberális ellenzéknek nagyjából minden magyar csóklásznivaló bolond, akit könnyen megtéríthetnek rögeszméiknek.

Cikk kép: undefined
Fotó: Rosta Tibor

Mai számunkban több szerzőnk is a választás körülményeit latolgatja, egészen pontosan azt, miért, hogyan veszített a baloldal, mit értenek és mit nem a legfrissebb tanulságokból. Talán mondani is felesleges, hogy szerintük a legtöbb ellenzéki politikusnak és hírmagyarázónak a zsarnokság és a propaganda körül forog az okfejtése. Hogy ők hibáztak volna, nyilvánvalóan nem szerepel a legtöbb magyarázatban.

Csakhogy mi figyeltünk ám, ezért tudjuk, mi a baj. A csóklászás a baj.

A csóklászást Márki-Zay Péter dobta be búcsúbeszédében, értve ezalatt, hogy most hazamegy, kialussza magát, majd jól összecsóklássza a gyerekeit, tartozik ezzel a haladó emberiségnek és önmagának. Ha már szépen és jól dolgozott, ugye.

A csóklászás igazi rákfenéje a balliberális ellenzéknek, nyilván az ottani agyvelőkben a vidéki magyar, a budapesti magyar, valamint nagyjából mindenki az országban csóklásznivaló való bolond, akit két puszival könnyen megtéríthetnek rögeszméiknek. Ha azonban már sorban negyedszer sikerült egyharmadot szerezniük, nyilván csak a csóklászás üteme, módja, kommunikációja a probléma, nem maga a tény, hogy csücsörítve közelednek a közvéleményhez. Mi azonban határozottan úgy látjuk, hogy csóklásszon velük a radai rosseb, hadd döntse már el a polgár, kinek a szeretetözöne hiteles, kié nem.

VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mostani választás fényesen igazolta, hogy ők ott, a túloldalon még ennyi katasztrófa után sem értik a lényeget. Hogy a hülye elméleteik helyett szembejött velük a valóság április 3-án. Hogy amit közvéleménynek hittek, néhány asztaltársaság belközönsége csupán. Hogy vidéken kétszer jártak életükben, nemhogy Zalalövőn és Battonyán, de még Lágymányoson és Újpesten is eltévednének, olyan remekül ismerik az országot. Hogy a világhálós kommentek szerintük máris szavazatok, szerintünk meg nem, és arra sem figyeltek fel, hogy aki ordít, annak a demokrácia szabálykönyve szerint nem ér háromszor annyit a szavazata, mint aki csendben és méltósággal ikszel a szavazólapon. Nem kérdezik meg azt sem, milyen szakmai hitele maradt azoknak a közvélemény-kutató barátaiknak, akik egészen urnazárásig hitegették őket győzelemmel. Kellett volna valamit mondaniuk a bőbeszédű Márki-Zaynak már menet közben is, hogy térjen észhez, ahogyan az orosz–ukrán háborúról is meg kellett volna fogalmazniuk legalább egyetlen épkézláb üzenetet. Végezetül arról sem gondolkodtak el, hogy a választás csapatszervezési kérdés is. Ha megyényi területeken tűntek el a baloldali pártok, ha egyszerűen rém kellemetlen, hogy az ember hozzájuk tartozik, és már alig akadnak lelkes aktivisták, plakátragasztók, szervezők, akkor valamit nagyon újra illene gondolniuk.

De addig nem jutottak el, hogy a nagy csóklászásban felajánlanák, örökre szakítanak a közélettel. Hogy valamennyi pártjuk vezetése, megrendülve az eredménytelenségtől, levonja a konzekvenciát, és átadja a helyét ártatlanabb, fiatalabb, hívőbb politikusoknak. Rig Lajos visszament mentőzni, de Gyurcsány, Dobrev, Jakab, Tóth és a többiek pont úgy tesznek, mintha csak baleset történt volna, a váltókat ügyesen visszaállítják, majd folytatódik minden következmények nélkül.

Végtelenül szomorú történet ez. Nem nekik, nem nekünk, hanem Magyarországnak. A kormány tehetségtelen és alkalmatlan baloldali politikusokkal néz szembe, semmi nem változik, nem alakul, nem javul. Magyarország náluk többet érdemel. Nem valamilyen oldaliság, hanem az elemi tisztesség nevében el kellene takarodniuk végleg a magánélet ösvényei felé, hiszen sorozatosan buktak nem kicsit, hanem bődületeset.

Miután a bevételük biztos, pártbeli hatalmuk adott, marad a csóklászás a következő választásig is. Így az újabb kormányzati kétharmad ugyanolyan realitás, mint az elmúlt négy alkalommal.

Nem mondom, remek stratégia.

Borítókép: Márki-Zay Péter a Hódmezővásárhelyi Szent István Általános Iskolában kialakított szavazókörben, ahol családtagjai társaságában adta le szavazatát az országgyűlési választáson 2022. április 3-án (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Élnek, mint (Gulyás) Marci Hevesen

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

A magyar érdek a legfontosabb

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Az elbeszélési módok és a valóság

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Az unió átfogó reformra szorul

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.