idezojelek

Van az a pénz

A Fidesz–KDNP negyedik kétharmados választási győzelme után a baloldal még mindig nem érti, hogy miről szól a népképviseleti demokrácia.

Cikk kép: undefined

Három héttel a Fidesz–KDNP negyedik kétharmados választási győzelme, ellenzéki szemszögből az újabb – ezúttal talán a legsúlyosabb – vereség után a baloldal még mindig nem érti, hogy miről szól a népképviseleti demokrácia. Ez persze nem meglepő, hiszen magát a népet sem értik, mert nem ismerik, és nem is igazán kíváncsiak rá. A választópolgárokra puszta voksautomataként tekintenek, akiknek a támogatását négyévente meg kell nyerni valamilyen módon: ígéretekkel, hazugságokkal vagy egyszerűen csak azzal a megfellebbezhetetlen érvvel, hogy ők képviselik a „haladást”. Aztán eljön a választás napja, és kiderül, hogy a nép nem kért belőlük, amire az a baloldal válasza, hogy ostobák az emberek, egyébként is diktatúra van, sőt még a nap is szembe sütött, esőben pedig nem szeretnek szavazni a híveik.

De nem sokáig sopánkodtak a lánglelkű demokratáink, gyorsan kitalálták a megoldást: bojkottálni kell a parlamentet, ahová a rájuk voksoló közel kétmillió ember azért küldte őket, hogy ott majd képviseljék őket, vagyis a nép egy részét. Mert ugye ezt jelenti a parlamentáris demokrácia, a népképviselet elve. Úgy látszik, a hazai baloldal annyira elhitte a saját 12 éve hangoztatott propagandáját a diktatúráról, hogy elfelejtették, mi a kötelessége egy parlamenti mandátumot szerzett képviselőnek. Valószínűbb azonban, hogy egyszerűen képtelen felnőni a demokrácia alapvető normáihoz és az őket megválasztó néphez, mert fogalmuk sincs arról, hogy mit kezdjenek a mandátumukkal, se dolgozni, se gondolkodni nem szeretnek. Ahogy egykor Talleyrand mondta a Bourbonokról: semmit sem tanultak és semmit sem felejtettek.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elővették hát a régi receptet, a diktatúrázást és a parlamenti cirkusz műfaját. Túl azon, hogy a negyedik kétharmad után már a mértéktartó baloldali véleményformálók is szánalmasnak és nevetségesnek nevezik a Fidesz túlhatalmára hivatkozást, van egy másik rendkívül kínos része is a baloldal műbalhéjának. A parlament bojkottját nagy hangon meghirdetők ugyanis szép csendben besunnyogtak a Tisztelt Házba, és átvették a mandátumukat, amivel alapesetben is egymillió forintos díjazás, plusz bizottsági hely, frakcióvezetői pótlék, szolgálati autó és egyéb költségtérítés jár, kinek-kinek a pozíciója szerint. Az álszentség magasiskoláját mutatták be ismét, amit azzal tetéznek, hogy a rendszer elleni tiltakozásként az Országgyűlés alakuló ülésére a terveik szerint nem mennek be, nem hajlandók felesküdni az alaptörvényre. Arról még nem érkezett hír, hogy utána mikor és melyik ülésen hajlandók a tiszteletüket tenni a tekintetes képviselő urak és asszonyok, de abban biztos lehet minden választópolgár, hogy a díjazásuk rendben, időben meg fog érkezni a bankszámlájukra.

Hajlok arra a megállapításra, hogy ha ugyanazt a minden alatti politizálást kívánják folytatni, amit az előző ciklusban láthattunk tőlük, akkor jobb is, ha az egykor szebb napokat és egészen más intellektuális szintet képviselő honatyákat látott ülésterem falain kívül maradnak. Az ordenáré rikácsoláshoz, a krumpliszsákokat lóbáló bohócoknak és primitív személyeskedéseknek ott van a kocsma, ezek egyike sem parlamenti műfaj.

Ideje lenne, ha összeszednék magukat a baloldalon, és azon dolgoznának, hogy megértsék a népet, de legalább azt, hogy a saját választóik mit várnak tőlük, hogyan kellene őket képviselni a parlamentben. Az már csak a hab lenne a tortán, ha egyszer azt is megértenék, hogy mit jelent a haza, a nemzet, és a magyar emberek érdekeit akarnák képviselni, nem a külföldi elvtársakét.
Május másodikáig, az alakuló ülésig van idejük mindezt átgondolni, és változtatni a negyedik választáson is csődöt mondott politikájukon. De bárhogyan is döntenek, a demokrácia ünnepét nem tudják elrontani. Akár bent lesznek, akár kint maradnak.

Borítókép: Baloldali nagygyűlés (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A rendszerváltás mint tananyag

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Mindannyian békét akarunk

Szőcs László avatarja
Szőcs László

A háború jó üzlet, csak nem nekünk

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.