idezojelek

Magyar érdek

Nincs olyan erő a világon, amely még egyszer a kommunizmus alatti cinkos és hazug hallgatásra kényszeríthetné a magyar államot.

Cikk kép: undefined

Hogy mi, magyarok és románok mit kezdjünk egymással, azt már Ady barátja, Octavian Goga sem tudta (ahogyan Ady sem), valamint a román pásztorokkal diskuráló Bánffy Miklós sem, ahogyan a tanácstalan Ceausescunak és Kádárnak vagy az új barátaival december 1-jén koccintgató Medgyessynek sem volt fogalma arról, hogyan tovább. Állapítsuk meg: mindmáig senki nem tudja arra a választ, miként élhetnének békében magyarok és románok Erdélyben vagy bárhol, ahol 1918 fenyegető árnya nem fészkel be kölcsönösen a szívekbe.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Most, amikor Novák Katalin elnök asszonyunkat a románok megintették, hogy ne érezze kötelességének az erdélyi magyarság képviseletét, jó lett volna, ha a támadók valamennyire elegánsan csomagolják kifogásaikat. Nem sikerült. Újfent megtudhattuk, hogy a romániai állampolgárok képviseletét a román állam láthatja el, senki más, és – jelzi finoman a kifogásoló – magyar és magyar között különbséget kell tenni szülőhelye és állampolgársága ürügyén.

Mi ebben nem vagyunk annyira biztosak.

Talán azért, mert a román kormányénál korszerűbb a nemzetfelfogásunk. Nem a XIX. századi nemzetállamokban, a szent és hajlíthatatlan röghöz kötésben, hanem a határok nélküli Európában, következésképpen az egyéni és állampolgári szabadságban, regionalizmusban és széles jogkörökben hiszünk. Mindenképpen szomorú, hogy a bukaresti kormány el sem jut a kérdésfeltevésig: mindent teljesítettek már abból a széles kínálatból, amelyet a Párizs környéki békék idején a román fél magára rótt? Ismerik egyáltalán a saját maguk által szentesített ígérethalmazt a nemzeti kisebbségek szabad nyelvhasználatáról, tulajdonlásáról, önkormányzatiságáról?

Ne áltassuk magunkat: a román kormány elsősorban és mindenekelőtt a román nemzeti érdeket védi, mert ez a dolga. Mi pedig a tragédia után, százkét esztendő múltán hadd jelentsük ki jogilag és erkölcsileg vitathatatlan tételmondatunkat: minden magyar felelős minden magyarért. Nincs olyan erő a világon, amely még egyszer a kommunizmus alatti cinkos és hazug hallgatásra kényszeríthetné a magyar államot.

Különös érzésünk van továbbá akkor, ha arra gondolunk, az éber román kormánynak nemcsak a magyar államfőnek, hanem a saját állampolgárainak is el kellene magyaráznia, miért jobb a XIX. században élni, mint 2022-ben. Gondolok arra, hogy amikor a román jégkorong-válogatott nagy része együtt énekel a magyar válogatottal vagy amikor a sepsiszentgyörgyi fociszurkolók rákezdenek a székely himnuszra a bukaresti arénában, mintha nem pontosan értenék az állami indítványozót. Magyarként élnek, énekelnek, gondolkodnak Erdélyben – mi kérünk elnézést, hogy valamiért nem óhajtanak többségivé válni.

Mit kezdjenek hát egymással románok és magyarok? Kezdjük az első lépéssel: ismerjük el, hogy az erdélyi magyar szabad ember, felette és szokásai felett nem őrködik pusztán a román kormány, tekintve, hogy az illető és saját közössége eleve nem román. Az élet és a történelem cseppet bonyolultabb megoldóképletet mutat nekünk, mint amivel Bukarestben számolnak. A magyar egyszerűen magyar – mi ebből indulunk ki, és valljuk be, valahol itt is állunk meg a végelszámolásnál. És ha valami, ez a megközelítés biztosan nem változik, amíg magyarok és románok élnek együtt a Kárpátok ölén. Pusztán azért írjuk ezt, mert ahogyan a románoknak a román érdek, nekünk, magyaroknak a magyar érdek a legfontosabb. Valamint elsőrendűen a sokmilliós elszakított magyarság, akikre ugyanolyan féltő szeretettel és figyelemmel tekintünk, mint az anyaországiakra. Ennyire egyszerű.

Borítókép: Novák Katalin Gyulafehérváron (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Mindannyian békét akarunk

Szőcs László avatarja
Szőcs László

A háború jó üzlet, csak nem nekünk

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente

A kihívás

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.