idezojelek

Isten háta mögött

Gyurcsányék az Európai Bizottság szeme láttára akár a fél országot ellophatták volna, ők szégyenlősen fordították el a fejüket.

Cikk kép: undefined

Orbán Viktor az Isten háta mögötti kis keleti országból a republikánus nacionalisták világítótornya lett – írta a minap a The New York Timesban a lap közép- és kelet-európai irodájának vezetője, Andrew Higgins. A szerző szerint a magyar kormányfő most kényelmetlen helyzetbe került, mert az uniós pénzek miatt „levett kalappal kell az eurokraták elé járulnia, hogy kolduljon”. Micsoda? Koldulni? Eddig úgy tudtuk, hogy a különböző uniós pénzek a szerződésekben lefektetett szabályok szerint: járnak.

Nem kell értük kuncsorogni, „koldulni”. Sokáig így is működött ez, különösen a baloldali kormányok idején, amikor semmi probléma nem volt az „európai értékekkel”, a jogállammal, de különösen nem a korrupcióval. Gyurcsányék az Európai Bizottság szeme láttára akár a fél országot ellophatták volna, ők szégyenlősen fordították el a fejüket, rosszabb esetben cinkostársként hallgatták el a gazdaság, a költségvetés valódi állapotát. Most pedig úgy tűnik, egy olyan klub tagjai vagyunk, amelyiknek ugyan megfizettük a tagsági díját, de míg a többiek ezért esznek-isznak, élvezik a tagság előnyeit, nekünk pluszban különféle kunsztokat kell bemutatnunk mindezekért: tüzes kardot nyelni, lángot lehelni deres ágra, bukfencezés közben tányérokat pörgetni, s ha mindezt a békesség kedvéért megtesszük, az sem elég. Igen, igen, mondják, de a tányérokat nem jobbra, hanem balra kellett volna pörgetni, de még ezenkívül ugyanezt hátraszaltó közben is csináljuk meg.

De hogyan is állunk ezzel a „koldulással”? A magyar kormány az uniós költségvetési pénzekkel, a helyreállítási alappal vagy a jogállamisági eljárással kapcsolatban elment a falig. Amit a bizottság kért tőlünk, azt teljesítettük, teljesítjük. Kompromisszumokat kötöttünk, jogszabályokat módosítottunk és módosítunk, elfogadtunk olyan kifogásokat is, amelyeket más országok esetében nem hánytorgatnak fel, nekünk igen. Nem azért, mert koldulnunk kell, hanem azért, mert ebben az elhúzódó háborús válságban jobb a békesség, jobb a megegyezés. Most olyan helyzetben vannak a bizottsággal való tárgyalások, hogy akár ma alá lehetne írni a megállapodásokat. Jogilag nem is nagyon tehetne mást az EB. Hogy aláírják-e? Abban nem vagyok biztos.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az uniós intézmények a válságkezelésben nem jeleskedtek, de a politikai kifogások megtalálásában nagyon kreatívak tudnak lenni. Amennyiben mégis megszületik a megállapodás, az sem jelent semmit. Lengyelországgal hónapokkal ezelőtt megállapodtak. És tudják, mennyi pénzt kaptak a lengyelek? Egyetlen eurócentet sem. Mert az Európai Parlamentben többségben levő liberálfasiszták – jobb- és baloldaliak egyaránt – vértolulást kapnak, ha meghallják Magyar- vagy Lengyelország nevét. Nekik ugyanis nem a jogállamiság vagy a korrupció fáj, hanem a magyar kormány migrációellenessége, a családvédelmi törvényünk vagy az elhibázott szankciók elleni álláspontunk.

Nagy tétekben mernék fogadni, hogy szeptemberben az EP-ben újra előveszik majd Magyarországot, előre megfélemlítve a bizottságot, nehogy bármit is aláírjon velünk. Mert itt szerintük tombol a diktatúra, a korrupció, az államilag támogatott antiszemitizmus, szegény ellenzéki újságírók valami sötét pincébe bújva, gyertyák fényében pislákolva írják kormányellenes cikkeiket, amelyeket csak fénymásolva terjeszthetnek, már akik, ugye, merik. És az ostoba, bugris és persze fasiszta magyar nép meg mindezt tűri. Frászt ezeknek egy eurót is!

Isten háta mögötti ország… Nem is tudja, milyen szépet írt Mr. Higgins a The New York Timesban. Mert ha Isten háta mögött haladunk, Ő jár előttünk, vele együtt megyünk. S ha Isten velünk, ki ellenünk?

Borítókép: Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke lakossági fórumon vett részt Szentendre főterén (Fotó: Éberling András)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Magyarország nem volt szószegő

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A rendszerváltás mint tananyag

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Mindannyian békét akarunk

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.