időjárás 6°C Marcella 2023. január 31.
logo

Milyen Városháza-ügy?

Pilhál Tamás
2022.12.02. 06:01
Milyen Városháza-ügy?

Most, hogy immár három embert hallgatott ki befolyással üzérkedés miatt gyanúsítottként a rendőrség a budapesti Városháza tervezett dobra verése ügyében, talán némileg nehezebb lesz Karácsony Gergelynek azt magyaráznia, hogy „nincs ügy”. Tavaly, az első Anonymus-hangfelvételek napvilágra kerülésekor még tágra nyílt bociszemekkel, kisunokásan mosolyogva azt mondta: „Nincsenek ilyen ügyek. Tehát nem létező ügyekről nem tudok tudni.” Érthető. Ha nincs ügy, honnan tudhatna róla ez a talpig jó szándékú, biciklis manöken, a nyírtassi pozőr?

Naivan azt képzeltük, hogy a három darab gyanúsított után esetleg némileg átértékelte a dolgot a nemzet főpolgármestere, és belátta, ez bizony mégiscsak ügy, egy számára rendkívül kínos korrupciós ügyecske – még ha őt magát (egyelőre?) nem is gyanúsították meg. Hát rosszul képzeltük. Munkatársunk tegnap – a gyanúsítások apropóján – mikrofonvégre kapta a magas, vékony embert, aki közölte: „Nyugodt szívvel fogadom ezeket a híreket.” (Hát igen, amikor sűrű kulimászba kerül az egyszeri városvezető, célszerű nyugodtnak maradnia, különben még mélyebbre süllyed.) Hozzátette: csak azt tudja biztosan, hogy Bajnai Gordon lehallgatása bűncselekmény volt, ám hogy más bűncselekmény történt-e, nem tudja, mivel őt „hivatalosan nem tájékoztatták róla”.

Szóval még mindig nincs itt semmilyen Városháza-ügy – vagy ha mégis van, akkor csupán annyi, hogy valami zsivány orvul lehallgatta szegény Bajnai pincsit, aki kizárt, hogy a Városháza elkótyavetyéléséről tárgyalt volna. Egyébként pedig: amiről őt, Gergelyt hivatalosan nem tájékoztatják, az nincs. Ennyi.

Hogy Gordon miről mesélt tárgyalópartnereinek, arra persze a főpolgármester szemérmesen nem tért ki. Meg tudom érteni. Tudniillik a datadatos ember azt taglalta, hogy a balliberális megszállás alatt álló fővárosban „jutalékos” rendszerben pörög az üzlet, és vannak „cápák”, akik irgalmatlanul nagyot kaszálnak. Ezt lefordítom magyarra, hogy a kedves olvasó is értse. A jutalékos rendszer annyit tesz: úgy lopnak, mintha nem lenne holnap. A jutalék az a kenőpénz – azt teszik pél­dául a nokiás- vagy viszkisdobozokba, meg azt utalják a szakszervezetis Eleonóráknak, hogy fussa nekik wellnessre, mint a PDSZ-es elvtársaknak. Csak hát ilyen nagy és komoly strómanok, mint Gordonka, nem használhatnak földhözragadt kifejezéseket, mint „lopás” meg „kenőpénz”. Bolsevik úriemberek (oximoron) ezért egymás között „jutalékos” rendszerről értekeznek. Miután mindezt jól megtárgyalják, az szokott történni, hogy a kezük ügyébe eső közvagyont az utolsó szögig eladják, kifizetik a jutalékot a cápáknak, a maradékot pedig ellopják ők maguk. Majd szidják Orbánt, amiért nem ad még több pénzt. Így zajlik ez – már amikor nem borul a bili, mint a mostani, sajnálatos esetben.

Amúgy az egész Városháza-ügy egy állatorvosi ló. Benne van minden, amit a magyarországi balliberalizmusról tudni érdemes. Az első Anonymus-hangfelvétel után azt állították: eszük ágában sincs eladni az épületet, a propagandamédia hazudik, mindenki be lesz perelve. A második etapban már arról gajdoltak, hogy ja, tényleg készült valami titkos tanulmányocska, már ki is ment a fejükből, ám nem azért készült, hogy eladják a munkahelyüket, hanem csak úgy, hobbiból. Az újabb hangfelvételek után aztán ráverték a balhét Barts J. Balázs fővárosi vagyonkezelő-vezérre, amiért ő – úgymond – a tudtuk és fölhatalmazásuk nélkül, saját szakállára kínálgatta eladásra a Városházát. (Hihető és életszerű.) Most pedig itt van ez a három gyanúsított, és ki tudja, ki lesz a következő. Talán ha Gergő is vezetőszáron lesz, csak belátja, hogy van ügy.

Borítókép: Karácsony Gergely (Fotó: Mirkó István)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.