idezojelek

Vendégség Pressmannél

Amikor az amerikai nagykövet csillapítaná az étvágyát, olykor demonstratív étkezésre invitál különféle embereket.

Cikk kép: undefined
Fotó: Paul Morigi / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Amikor az amerikai nagykövet csillapítaná az étvágyát, olykor demonstratív étkezésre invitál különféle embereket. Eddig két remek kezdeményezésről érkezett hír, kár, hogy kissé elővigyázatlanul zajlott a szervezés. Széderestjére például meghívta a dunaújvárosi színészt és egy tegnapi nácit, de valamiért nem jelent meg Köves Slomó, az egyik legjelentősebb hazai zsidó hitközségi vezető. Nem voltak ott a Világ Igazai magyar képviselői, családtagjai, leszármazottai sem, akik mégiscsak zsidó embereket védtek, mentettek ebben az országban, nem pedig kormányellenes üvöltözésben jutottak diadalra. A homoszexuálisokat gründoló másik étkezésen megjelent figurák semmilyen értelemben nem képviselik a hazai homoszexuálisokat, önmagukat annál inkább. A két legfontosabb amerikai közügy tehát – ha bökkenőkkel is – kipipálva, a nagykövet hozta a kötelezőt. Most azonban beszéljünk egy kicsit a maradék vendégkörről, azokról, akik eddig kiszorultak Pressman látóköréből.

Következő ebéd- vagy vacsorapartnernek hívjon meg a nagykövet olyasvalakiket, akik érdemben is jelentenek valamit a magyar–amerikai kapcsolatokban. Semmi a világon nem akadályozza meg abban Pressmant, hogy a magyar nemzet közéleti, gazdasági, kulturális csúcsteljesítményét megjelenítő, világhírű vendégeket hívjon magához. Pél­dául a magyar olimpiai bajnokokból verbuválhatna egy kellemes társaságot. Vagy a Nemzet Sportolóiból. Ha amerikai nagykövet volnék, a Nemzet Színészeivel, rendezőkkel, producerekkel is szívesen ebédelnék, hogy jobban tájékozódjak a magyar filmről. Világhírű képzőművészekből is veretes vacsoratársaságot verbuválhatna. Ahogyan a Petőfi Zenei Tanács tagjaiból is. A felsoroltak egytől-egyig hasznos tanácsokkal szolgálhatnak a nagykövetnek arról, hogyan lehet kis nemzet fiaként minőséget adni, miközben cseppet sem mellesleg túléltek egy kemény diktatúrát. Aki tehát amerikai lesz ott ebéd közben, csak figyelnie és tanulnia kell. Szerintem remek szereposztás.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tapasztalom, hogy Pressman nagykövet különös vonzalmat érez 1956 iránt. Ideje volna, hogy a forradalom még élő áldozataival, bebörtönzöttjeivel, kárvallottjaival is értekezzen néha. Ha a helyében volnék, természetesen bocsánatkéréssel kezdeném, megkövetném a vendégeket, hogy az amerikaiak holtukig hitegették a magyar felkelőket, majd nem jöttek, ellenben az oroszoknak szabad kezet adtak a megtorlásra. Egy ilyen fontos jelképes pillanat után azt hiszem, volna miről őszintén beszélgetni, a nagykövet úr pedig valós, érdemi információkat szerezhetne arról, valójában mit történt ebben az országban 1956-ban.

Igen üdvös lenne továbbá, ha Pressman nagykövet olykor a kormánypárti sajtó képviselőivel is váltana néhány szót. Jó ötlet volna meghívni tíz-tizenkét jobboldali újságírót (ha segít, szívesen adok listát, arról is persze, kik nem jobboldali újságírók), akik szerintem világosan elmondanák, eddig milyen hibákat követett el a kétoldalú kapcsolatokban, és miért nem képviseli megfelelően az amerikai–magyar kapcsolatokat. Amíg erre a meghívásra várunk, szorgalmazzuk a vidéki városok polgármestereinek meghívását is. Azokét a helyi politikusokét, akik szépen, sorra elmondják majd, milyen fejlesztések zajlottak az elmúlt tizenhárom évben náluk, beszámolnak az elnyert pályázatokról, a nemzeti forrásokhoz jutásról, a felépült iskolákról, kórházakról, utakról, az új munkalehetőségekről.

Számtalan remek ötletem van még a vendéglista összeállítására. Ideje volna kidugni a buksit a rezidencia biztonságot adó falai közül, dédelgetni kicsit a valóságot. Már csak önmaga miatt is: ha visszahívják, ne csak cimborákról meséljen otthon, hanem valódi nagyköveti munkáról is.

Borítókép: David Pressman (Fotó: AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente

Törékeny porcelán

Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Az ABBA-tól a nem bináris senkiig

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Menetelünk az atomháborúba

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

„Mit röhögtök, magatokon röhögtök!”

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.