idezojelek

Betonozás

Kína és Oroszország is akar valamit, valami olyasmit, ami nem illik bele a meglévő hatalmi koordináta-rendszerbe.

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente
Cikk kép: undefined
Fotó: Alekszej Druzsinyin

Odakint van egy hatalmas világ. Nem mindenki ismeri ezt fel, hiszen természetesen félelmetesek is lehetnek a távoli, ismeretlen vidékek, az ott élő emberek, s az, hogy nem tudjuk, mit is akarnak. Mert igen, akarnak valamit. Kína és Oroszország is akar valamit, valami olyasmit, ami nem illik bele a meglevő hatalmi koordináta-rendszerbe, vagyis a globális versenyfutásban az élre akar törni. Ez pedig felháborító azok számára, akik azt képzelik, a világ rendjét be lehet betonozni, és az mindörökre megváltoztathatatlan.
A kínaiak Egy övezet, egy út projektje inkább ideológia, mintsem kézzelfogható befektetések hálózata. A kulcsszó feltehetően az együttműködés. 

Peking nem úgy látja a világot, ahogy Európa, nem igazán törődik ezekkel a nagy országcsoportosulásokkal, mint az Európai Unió, onnan nézve Spanyolország és Magyarország létezik, még ha el is törpülnek Kína mellett.

Az egész vízió alapja az, hogy nem foglalkozik senki a másik politikai törekvéseivel, kizárólag a kereskedelem hajtja előre a részvevőket. Ezért aztán teljesen értelmetlen politikai rendszerek alapján felosztani, ki tárgyal a pekingi fórumon és ki marad attól távol. Nincs hűségeskü, nincs elvárás. A másik oldalról persze van, Európa és Amerika egyértelműen beosztja, ki hogyan gondolkodik, és ennek megfelelően jár el vele szemben. Azaz aki tárgyal Kínával, az feltehetően ellenség. Aki egyeztet Oroszországgal, az jó eséllyel gazfickó. Ezzel a hozzáállással csak egy kölcsönösen bizalmatlan viszony kialakítása lehetséges. De nyilvánvaló, hogy sokkal jobb erősíteni a távoli vidékek félelmetességét azokban az emberekben, akik versenytársaink lehetnek a kereskedelemben. Kínával természetesen mindenki tárgyal, ahogy Oroszországgal is, a gigászok megkerülhetetlenek. A nyugati törekvés az, hogy a jó üzleteket csak a nagyok kössék meg, a kicsik – köztük Magyarország – pedig inkább rettegjenek Ázsiától, semmi szükség az okoskodásukra.

VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ez pedig teljes tévút. Igenis nagy szükség van Magyarországra, hogy az egyre inkább megcsontosodó Európai Unió fellélegezhessen és vibrálóvá, mozgalmassá, dinamikussá váljon. Szükség van a nemzetekre és a nemzetek különböző nézeteire, csak így lehet sikeres az egyesült Európa. Igen, a magyar kormány soha nem forgott szélkakasként, mindig következetesen kiállt a nemzetek Európája mellett, és mindig biztos volt abban, hogy hosszú távon csak ez a nézet tudja megmenteni az EU-t. 

A jelenlegi brüsszeli vezetők a rend bebetonozásában érdekeltek, és valljuk meg, elég ügyesek is abban, hogy elhitetik mindenkivel, náluk feljebb már semmi sincs, és az ő szavuk törvény.

Pedig egyszerű hivatalnokok, akiknek egzisztenciális kérdés, meddig tudják ők diktálni a követendő irányt mindenkinek.
Azzal, hogy Orbán Viktor odamegy Kínába, egyértelművé tette, hogy nem fog parancsolni neki senki sehonnan, s azt is, hogy Magyarország nem hajlandó utasításszerűen rettegni. Nem tudjuk, hogy mit hoz a jövő, létrejön-e az új világrend, vagy hatalmas háborúk elé nézünk. De lényegében kötelességünk minden képességünket latba vetve harcolni abban a versenyben, amelynek élet a neve. Nem áshatjuk el a tálentumot, hogy mi arra vigyáztunk, nehogy elvesszen a felfordulásban. Magyarországnak fel kell ismernie saját valódi méretét és erejét, hogy szakíthasson ezzel az örökös „kis ország vagyunk” mantrával. Svájc is kicsi, Horvátország is kicsi, ha úgy nézzük, Németország se valami hatalmas, ha összehasonlítjuk Pakisztánnal. A kicsiség lelkiállapot, felülről ránk kényszerített szellemi béklyó. Magyarország bármit megtehet, amit helyesnek vél, és egyáltalán nem kell kikérnie a „nagyok” engedélyét.

Borítókép: Hszi Csin-ping kínai és Vlagyimir Putyin orosz elnök (Fotó: Alekszej Druzsinyin)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Élnek, mint (Gulyás) Marci Hevesen

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

A magyar érdek a legfontosabb

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Az elbeszélési módok és a valóság

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Az unió átfogó reformra szorul

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.