idezojelek

Jövővédő seregépítés

Ha békét akarsz, készülj a háborúra, tartja a latin bölcsesség. Látszólag pesszimista, harcias ez az ókori szentencia, a mai világhelyzet azonban ismét bizonyítja az igazságát.

Megyeri Dávid avatarja
Megyeri Dávid
Cikk kép: undefined
Fotó: Koszticsák Szilárd

Ha békét akarsz, készülj a háborúra, tartja a latin bölcsesség. Látszólag pesszimista, harcias ez az ókori szentencia, a mai világhelyzet azonban ismét bizonyítja az igazságát, hisz a tevékeny békepártiságnak is a jelmondata lehetne. Az Adaptive Hussars 23-at Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a Magyar Honvédség legnagyobb, az aktív és a tartalékos állományának bevonásával rendezett hadgyakorlatának nevezte. Azzal a céllal lett a grandiózus seregszemle elindítva, hogy semmilyen kellemetlen meglepetés ne érhesse hazánkat az egyre kiszámíthatatlanabb, terrorveszéllyel övezett nemzetközi környezetben.

A tárcavezető a napokban nyilvánosságra hozott titkosszolgálati jelentés megdöbbentő részleteire utalva hangsúlyozta: nemzetbiztonsági szolgálataink figyelmeztetnek, hogy a migrációval együtt a terrorszervezetek katonái és vele együtt a terrorveszély is Magyarország határánál kopogtat. A miniszter szerint a biztonságot csak jól kiképzett és felkészített honvédség tudja garantálni. Márpedig a magyar haderő háza tájáról hetente érkeznek a jó hírek, hisz erősödik, fejlődik, létszámban is egyre bővül, s mind modernebb eszközökkel van felvértezve, egyre több hadiipari beruházással, termeléssel van megtámogatva.

VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegyük hozzá: az is jó hír, hogy a monumentális, magas fokú védelmi képességeinket demonstráló hadgyakorlaton a mi honvédeinkkel együtt amerikai, olasz, török és horvát katonák is részt vesznek. A szakminiszter úgy fogalmazott: a katonai élet vastörvénye az, hogy mindig készen kell állnunk, hogy éles helyzetben megtegyük, amit meg kell tennünk a családunkért, az országért, a nemzetért.

De vajon megtesz-e mindent a tágabb közösség, az Európai Unió vezetése a veszély elhárításáért? És mit tesz mindeközben a globalista, magát baloldalnak hívó kompánia, hogy hozzájáruljon az EU és az ország biztonságához? A jó hír az lehetne, hogy a gyenge képességű, alkalmatlan társaság legalább semmit sem csinál, ami ártana. A rossz hírünk azonban az, hogy sajnos csinál: hamis biztonságérzetet sugallva elfödi a bajt és bagatellizálja a veszélyt.

Brüsszel egészen példátlan és felháborító módon még csak nem is reagál a migráció és a terrorizmus szoros összefüggését feketén-fehéren kimutató magyar nemzetbiztonsági jelentésre. A máskor minden lényegtelen dologba belekotnyeleskedő, az amerikai baloldal által kézivezérelt uniós nacsalnyikok cinkos, önleleplező hallgatása arra utalhat, hogy az általuk létrehozott veszélyhelyzettel nagyon is tisztában vannak. Igaz, ha egyszer ők állították elő, miért is csodálkoznának a katasztrofális végeredményen, ami az unió határain kialakult?

Ők mintha úgy forgatnák ki az ókori mondást, hogy ha háborút akarsz, ne törődj a veszélyekkel, élj úgy, mintha kitört volna az örök béke. Bizony háborúznak ők, mi az hogy, nagyon is: a saját tagállamaik lakosságával, kockára téve a mi jövőnket az infantilisan irracionális nyílt társadalmas őrültségeikkel. Az lehet az érzésünk, szerencse, hogy a tatárjárás és az oszmán hódítás idején nem volt még Európai Bizottság, Európai Parlament. Ha lettek volna, a mongol, oszmán hadak támadását is jámbor menekültek érkezésének, a védekezésünket pedig a Willkommenskultur emberi jogokba ütköző felrúgásának tartották volna, és több jogállamisági eljárást akasztottak volna a nyakunkba.

Így érdemes a pohár tele felét nézni: lapzártánkig nincs semmilyen hír arról, hogy a hadgyakorlat és honvédségünk megerősítése miatt mondjuk egy túlzott fejlesztési és védekezési eljárással vagy kötelezettségszegési procedúrával akarnának büntetni bennünket Brüsszelből. Ez a mi sikerünk, és ez nem is kevés.

Borítókép: Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter beszédet mond a NATO-erők részvételével megrendezett Adaptive Hussars 23 többnemzeti országos gyakorlat megnyitóján, a hódmezővásárhelyi Zrínyi Miklós Laktanyában 2023. november 7-én. Mögötte Novák Katalin köztársasági elnök, a Magyar Honvédség főparancsnoka (b2) és Kun Szabó István vezérőrnagy, az államfő főhadsegédje (b). (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Szuverenitás? Nekünk? Minek?

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Élet helyett órák

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

A csúnya beszédtől a világháborúig

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Lincshangulat Strasbourgban

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.