idezojelek

A halál dalai

A terrorizmustól mentes világ mindannyiunk érdeke, akármi legyen a véleményünk, akármilyen közösséghez tartozzunk.

Szőcs László avatarja
Szőcs László
Cikk kép: undefined
2024. 10. 03. 5:02
Fotó: Juszef Badaui

„A szirénák a halál dalát éneklik” – írta szójátékkal (szirénák–szirének) Jeruzsálem mellett élő ismerősöm az Izraelt ért keddi iráni rakétaeső idején. A közösségi oldalára feltöltött fotón egy pincelépcsőn gubbaszt, felesége pedig kénytelen volt abbahagyni az újévi ételek készítését. Most köszöntött ugyanis be a zsidó újév, ahogyan tavaly pedig a Tóra örömünnepére esett a Hamász október 7-i támadása. (Az örömünnep a terroristáké lett, Mózes öt könyve maradt a zsidóságnak és a keresztény világnak.)

A halál dala(i) vándortéma, ki-ki Muszorgszkijtól vagy a Volt egyszer egy vadnyugat harmonikásától is ismerheti. A Közel-Keleten mindenki máshogy dalolja, más és más halottakat sirat és bosszul meg. Tavaly a gázai Hamász véget vetett az addigi (viszonylagos) nyugalomnak – a helyzet persze addig sem volt rózsás –, beszállt a libanoni Hezbollah és a távolból a jemeni lázadók is. E szálak Irán, Izrael első számú ellensége kezében futnak össze. Teherán már korábban is „beköszönt” Izraelbe, de a helyzet a héten különösen kiélezett: lassan egy éve tart már a gázai háború, sok túsz ennyi ideje nem térhetett haza (és egy részük nem is fog élve), a zsidó állam most már nemcsak bombázza Libanont, de szárazföldi hadsereggel is bevonult, miközben Ciszjordánia is tűzfészek palesztin fegyveresekkel és önbíráskodó zsidó telepesekkel. 

VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

Izrael jelenleg csak nyugati irányban nem harcol – arra ugyanis a tenger kéklik –, és sokan úgy vélik ott, ez a harc már a megmaradásukért folyik. Egy nyugalomban élhető országért. Ennek érdekében felhasználják a térség legerősebb hadseregét, és igénybe veszik az Egyesült Államok katonai támogatását is. Izrael azt ígérte Iránnak, drágán megfizet a keddi támadásért. Küszöbön állhat a válaszcsapás. Iránon is sok múlik: hogy meddig megy el, hogyan kalkulál, mik az érdekei, miközben a világ diplomáciájától csak mérsékelt eredményeket várhatunk. Az ENSZ főtitkárát Izrael most nyilvánította nemkívánatosnak. Az amerikaiak próbálkoznak, de választási kampány van náluk, és ezzel a közel-keletiek is tisztában vannak. Az oroszoknak nem ez a fő gondjuk, a kínaiak ilyesmibe nem avatkoznak be, Európa meg világpolitikai szinten nem több egy rossz viccnél.

De ettől még Európát is eléri a csak látszólag távoli konfliktus, ha akarja, ha nem. (A betolakodáspárti nyugati politika tette csak igazán közelivé a Keletet.) A kérdés, hogy mennyire és meddig. Dániában és Svédországban támadás érte az izraeli nagykövetséget, és nem vészmadárkodni akarunk, de mint említettük, itt vannak a zsidó nagyünnepek, jövő hétfőn ráadásul megemlékezéseket is rendeznek, sok ember mozog frekventált helyeken. Jobb azért vigyázni. A terrorizmus nem kér származási okmányt. Szegedi Molnár Géza színész tébláboló utas volt a bécsi reptéren, amikor egy életre megbénult egy palesztin terrortámadásban. A Hamász sem csak izraelieket és nem is csak zsidókat ölt és rabolt október 7-én. 

A terrorizmustól mentes világ mindannyiunk érdeke, akármi legyen a véleményünk, akármilyen közösséghez tartozzunk. Civilizációnk, életformánk a tét. Izrael katonai lépéseiről persze lehet vitatkozni, sőt az izraeliek is megteszik, legfeljebb nem az óvóhelyen, amikor a magasból rakéták hullanak és „szirénák énekelnek”.

A Fülöp-szigeteken megfigyeltek egy különös gyilkossági indítékot: halállal lakolhat az, aki hamisan énekel a karaokebárban. (Állítólag Sinatrától a My Wayt sok tulaj nem is teszi fel emiatt.) Pár éve egy fiatalembernek a biztonsági őr párszor szólt, majd egyszerűen lepuffantotta. Azt, hogy ki énekel hamisan, az adott pillanatban erősebb mondja meg. Akárcsak ma a Közel-Keleten.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Miért tört ki a harmadik világháború?

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Őrültek a rácsok mögött

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Mindenütt előretörnek a patrióták

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Az EU korlátozza szuverenitásunkat

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.