Béljósok gyülekezete

Az Orbán-kormánynak olyan szövetségese van, amely mellett nem tudnak a rosszakarók sem labdába rúgni. Ezt a szövetségest úgy hívják, hogy valóság.

2019. 04. 25. 6:00
null
A jelenlegi építőipari fellendülés nagy lehetőség az alvállalkozóknak is Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azt írták a minap a GKI Gazdaságkutató Zrt. béljósai, hogy a cégek borúsan látják a jövőjüket. Az építőipari vállalkozók a legszomorúbbak, ők most nem is téglára költenek, hanem kartonszámra veszik a százas papír zsebkendőket.

Őket az sem vigasztalja, hogy az ágazatnak 2023-ig 25 ezermilliárd forintos megrendelésállománya van, a termelés pedig akkorát nőtt éves szinten februárban, amire még nem volt példa.

Ez mind nem számít, mert a GKI megmondta, hogy romlottak a kilátások. Még jó, hogy azt nem vetették papírra, hogy akkor derülne ki az ég a gazdaság felett, ha a Fidesz ellenzékbe kerülne.

Mert a GKI szerint akkor még a madarak is szebben fütyülnek, ha a balliberális pártok kormányozzák az országot. Valahogy akkor többnyire olyan előrejelzések születtek, amelyek optimista jövőképet festettek.

Szakmai körök többször is kikezdték a GKI munkáját, az egyik olyan intézetnek tartva, melynek munkatársaira úgy tekintenek, mint olyan gazdaságpolitikusokra, akik inkább politikusok, mint gazdasági szakemberek.

Ezt a gondolatot a jobboldali elfogultsággal nem vádolható Index fogalmazta meg egy 2009-es cikkében, amelyben azt ecsetelték, hogy a GKI elnöke, Vértes András közel áll az MSZP-hez. Olyannyira közel, hogy a kormányzásba belebukott Gyurcsány Ferenc őt tette volna meg miniszterelnöknek.

Vértes Andrást, az egykori Országos Tervhivatal főosztályvezetőjét, akiről az a hír járja, hogy szabadidejében Amway-termékekkel, tisztítószerekkel, illetve szépségápolási cikkekkel házal.

Ha ez igaz, könnyen megeshet, hogy ez utóbbi területen jóval sikeresebb, mint a gazdasági folyamatok előrejelzésében. Az ugyanis valahogyan sehogy sem megy. No, nem csak a GKI van így ezzel. A Nemzetközi Valutaalaptól kezdve az Európai Bizottságon át több elemzőcég is alaposan mellélőtt az elmúlt években.

Rendre alacsonyabb gazdasági növekedést vetítettek előre, mint ami valójában bekövetkezett. Az embernek még a végén olyan gondolata támadhat, hogy ha a Fidesz kormányoz, akkor bizonyos szervezetek, cégek szándékosan lepontozzák az ország teljesítményét. Ők az örök kételkedők, aki szerint sem a rezsit, sem az alapkamatot nem lehet csökkenteni, az alacsony és egykulcsos személyi jövedelemadó miatt pedig kiürül a kincstár.

Robert K. Merton amerikai szociológus nevéhez fűződik az önbeteljesítő jóslat fogalma. Az egy olyan hamis állítás, amely olyan változást idéz elő a viselkedésben, ami a hamis állítást végül valóra váltja. Ha például sokan arról beszélnek, hogy csődbe megy egy bank, és emiatt tömegek veszik ki onnan a pénzüket, akkor ott idővel valóban lehúzhatják a redőnyt.

Úgy tűnik azonban, hogy az önbeteljesítő jóslat sem következik be feltétlenül, mert ha így lenne, akkor Magyarországon mindenki éhen halt volna. Legalábbis, ha minden igaznak bizonyul, amit egyesek Orbán Viktor politikájáról igyekeztek összehazudozni az embereknek.

Hozzáteszem, ma már azért olyanok is fejet hajtanak a magyar gazdaság teljesítménye előtt, akik korábban nem sok jót vártak ettől a kormánytól. Látva az uniós élmezőnyhöz tartozó mutatókat, legfeljebb annyit mondanak, hogy most valóban szépek az eredmények, de majd jövőre rosszabb lesz.

Két politikai megméretés is közeledik: májusban jön az uniós, míg ősszel az önkormányzati választás. Ezért vélhetően egyes elemzők újra felveszik azt a szemüveget, amelyen keresztül még napsütéses időben is viharfelhőket látni az égen. Az Orbán-kormánynak azonban olyan szövetségese van, amely mellett nem tudnak a rosszakarók sem labdába rúgni. Ezt a szövetségest úgy hívják, hogy valóság.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.