Volt BRFK-s is a bűnszervezetben?

Újabb, a rendőrségi vesztegetési botrányban előzetes letartóztatásba helyezett egykori főtisztet gyanúsított meg az ügyészség.

PR
2012. 08. 17. 3:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már három tagja van az éjszakai szórakozóhelyeiről elhíresült V. László vezette bűnszervezetnek, miután a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) szerdán ebben való részvétellel gyanúsította meg Koblencz Attilát, a BRFK bűnügyi információs főosztálya kiemelt ügyek osztályának egykori felderítéssel foglalkozó nyomozóját is – tudta meg a Magyar Nemzet. Információik szerint a volt rendőrtisztet azzal a gyanúval hallgatták ki, hogy a kezdetektől, tehát 2005-től tagja volt a hivatali vesztegetéssel gyanúsított vállalkozó vezette bűnszervezetnek.
V. Lászlóval a KNYF augusztus elején, az ügyben ugyancsak előzetes letartóztatásba helyezett Gulyás Imrével, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szervezett bűnözés elleni főosztályának korábbi vezetőjével pedig hétfői kihallgatásán ismertették, hogy maffia-bűncselekménnyel gyanúsítják. Fazekas Géza, a KNYF szóvivője azzal erősítette meg a lap értesülését, hogy a bűnszervezetben történt elkövetéssel gyanúsított személy két társával egyezően olyan tartalmú vallomást tett, amelyben tagadta a bűncselekmény elkövetését, és szintén panasszal élt a gyanúsítással szemben.

A Magyar Nemzet korábban megírta, hogy akár ötmilliárd forintra is rúghat az a vagyon, amit a vesztegetés miatt letartóztatott vállalkozó – akinek többek között a Hajógyári-szigeten vannak szórakozóhelyei – külföldre menekített.

A Hír Televízió Célpont című műsora kiderítette, hogy hosszú éveken keresztül havi százezer darab ecstasy tablettát és nagy mennyiségű kokaint szállítottak a Hajógyári-sziget szórakozóhelyeire drogfutárok a holland drogkartelltől.

Mintegy 150 adóellenőr és pénzügyőr vizsgálódott korábban a budapesti Hajógyári-sziget éjszakai szórakozóhelyein, a razzia várhatóan súlyos bírság kiszabását és bezárást is eredményezhet.

Ismert, a rendőrök megvesztegetésén túl már üzletszerű kéjelgés elősegítése miatt is nyomoznak V. László ellen. A Magyar Nemzet információi szerint a nyomozók az eddig közölteknél is több aktát nyithatnak meg újra a Hajógyári-szigeten történt gyanús esetekkel kapcsolatban.

Azzal, hogy a gyanú szerint Koblencz Attila is tagja volt a bűnszervezetnek, teljesült az a törvényi követelmény, amely legalább három személy bűnös együttműködését követeli meg egy bűnszervezet vonatkozásában. Amennyiben a nyomozás végén a KNYF mindezt a vádiratba foglalja, a bíróság pedig megállapítja, hogy a vádlottak ilyen formában követték el a terhükre rótt bűncselekményeket, akkor az alapesetben kiszabható, öttől tíz évig terjedő szabadságvesztés kétszeresével is sújthatja őket.

Az eljárás gyanúsítottja még Hopka Lajos, az NNI azóta megszüntetett szervezett bűnözés elleni főosztálya speciális bűncselekmények elleni osztályának egykori vezetője és Kalmár Tamás, a BRFK közrendvédelmi főosztályának korábbi első embere, akik volt rendőrtársaikkal együtt vezető beosztású hivatalos személy által folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett vesztegetés gyanújával azóta is előzetes letartóztatásban vannak. Az ügyben hivatali vesztegetés elkövetésének gyanújával korábban ugyancsak fogva tartott V. István, V. László bizalmi embere időközben házi őrizetbe került, mert vélhetően együttműködött a nyomozó hatósággal. A KNYF szerint V. István azért adott át pénzt a főtiszteknek, hogy a nagy forgalmú szórakozóhelyek zavartalanul, illegális rendőri védelem alatt működjenek, a konkurens mulatóhelyeken pedig a bezárás reményében razziákat tartsanak.

V. László már évekkel ezelőtt törvénysértő kapcsolatot épített ki a rendőrökkel, aminek az is célja volt, hogy időben szerezzen információt az esetleg ellene irányuló rendőri eljárásról, illetve tájékoztatást kapjon más személyekkel szemben folytatott büntetőeljárásokról. Mindezért V. István egészen az elfogásáig havi rendszerességgel több százezres, illetve milliós nagyságrendű „fizetést” adott a rendőröknek – állapította meg a főügyészség. A főügyészség eljárásával párhuzamosan a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is vizsgálja annak a szórakozóhely-birodalomnak a működését, amelyet a vállalkozó kiépített.

Mint beszámoltunk, Gulyás Imre és Hopka Lajos állítólag hamis információk ás vallomások gyártásával növelte V. Lászlóban a fenyegetettség érzését, hogy több pénzt csikarjanak ki tőle.

Mint köztudott, az Aranykéz utcai, a Prisztás-, valamint a Seres-gyilkosságban felbujtóként meggyanúsított Portik Tamás neve a V. Lászlóról elhíresült rendőrségi korrupciós botrányban is felmerült. A Heti Válasz úgy tudja, a nyomozás során egyértelművé kezd válni, hogy a Hajógyári-sziget nyár elején letartóztatott ura olajbűnözésből származó pénzeket kezelt. A lap szerint hivatalos rendőrségi feljegyzések tanúskodnak arról, hogy a kilencvenes évek olajszőkítési ügyleteiről elhíresült egykori Energol-vezér Portiknak hatalma van a mulatókirály fölött. A Heti Válasz értesülései szerint V. László  Portik pénzéből építhette ki diszkóbirodalmát. Portik és társai egyébként július 15-én kerültek előzetes letartóztatásba. Sajtóhírek szerint V. László segítségével úszhatta meg eddig a felelősségre vonást Portik Tamás.

Tudjon meg többet a Portik-ügy további részleteiről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.