Következő mérkőzések
Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Hagyó-ügy: Balogh az ügyészséget vádolja

Balogh Zsolt negyedrendű vádlott tagadta bűnösségét a Kecskeméti Törvényszéken folyó Hagyó-per keddi tárgyalási napján.

PR
2012. 10. 09. 12:40
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Balogh Zsolt, aki 2008-ban fél évig a Budapesti Közlekedési Vállalat (BKV) Zrt. megbízott vezérigazgatója volt, vallomásában kijelentette: nem követett el bűncselekményt, és visszautasította azt a vádat, hogy bűnszervezet tagja lett volna. Elmondta: annak ellenére tett több alkalommal is vallomást, hogy az ügyészség konkrétan semmivel nem gyanúsította meg.

Blogokkal mosná tisztára magát Hagyó

Ahogy azt a Heti Válasz múlt heti számában megírta, Hagyó Miklóst veszi körül az egyik legalaposabban kiépített blogvédelmi rendszer. A BKV-s büntetőeljárás dokumentumait a hagyomiklos.com oldalon érhetik el az érdeklődők, míg Hagyó közérthetőbb mentegetése a hagyodosszie.blog.hu oldalon olvasható – számolt be róla a hetilap. Hasonló blogok védik Portik Tamást, Fapál Lászlót, Juhász Ferencet és Tátrai Miklóst is az interneten.

Hangsúlyozta: a vádban szereplő szerződések megkötésével nem okozott hátrányt a BKV-nak, a társaság értékarányos szerződéseket kötött. Vallomása szerint a nyomozati szakban lefolytatott folyamatos kihallgatásokon sok „visszásságot” elmondott, hogy ne tartóztassák le.

Balogh Zsolt védője súlyosan törvénysértőnek nevezte, hogy az ügyészség úgy vádolta meg védencét 750 millió forintra elkövetett hűtlen kezeléssel, hogy azzal nem gyanúsították meg és vele szemben nyomozást nem folytattak le. Balogh Zsolt a bíróság előtt részletes vallomást tett, vagyoni helyzetéről és személyi körülményeiről azonban nem beszélt.

Hagyó sokat ordibált Baloghgal

A Hír Televízió helyszíni tudósítója arról számolt be, hogy Balogh Zsolt vádlott-társairól is említést tett vallomásában. Hagyó Miklósról elmondta, sokszor rendelte őt rapporta, és gyakran ordibált vele. Mesterházy Ernővel a vádlott – állítása szerint – kétszer találkozott, és Mesterházy Ernő nem utasította őt semmire. Antal Attiláról, BKV Zrt. volt vezérigazgatójáról pedig azt közölte, korrekt, szakmai kapcsolatot tartottak fenn, és semmilyen szabálytalanságot nem kért tőle a volt vezérigazgató.

A vádlott ezután részletesen reagált az őt érintő vádpontokra. Balogh Zsolt eddig négy marketing-, illetve tanácsadói szerződésről beszélt. Ezek mindegyike kapcsán azt állítja, nem követett el bűncselekményt. Vallomását olvasta, közben a falra vetített dokumentumokkal igyekezett ártatlanságát bizonyítani. A vád szerint Balogh Zsolt műszaki vezérigazgató-helyettesként 2008. január elsején adott utasítást arra, hogy a BKV közönségkapcsolati főosztályvezetője a Vision Consulting Kft.-vel kössön 4,3 millió forint összegű szerződést, amelynek értelmében a cég politikai–gazdasági elemzések elkészítését vállalta. A vád szerint a BKV-nak a működéshez nem volt szüksége a szolgáltatásra, semmilyen hasznot nem jelentett, a beérkező leveleket a cég vezetői meg sem tekintették. A negyedrendű vádlott ebben a vádban sem ismerte el bűnösségét.

Promóciós film és utastájékoztató rendszer

A vád szerint a hatodrendű vádlott, Horváth Éva utasította 2008 nyarán Balogh Zsoltot, aki akkor megbízott vezérigazgatóként dolgozott, hogy a Smsystem Kft.-vel meghívásos pályázat keretében készíttessen a kismama- és kisgyermekes bérlettel kapcsolatos témában promóciós filmet. A vád szerint a film felhasználása nem történt meg. Nem utasította a szerződés megkötésére a marketing- és kommunikációs főosztályt, és nem utasított soron kívüli kifizetésre – hangsúlyozta Balogh Zsolt, hozzátéve hogy a normál ügymenetben lévő kifizetést írta alá. A „bliccelés elleni kampánykommunikációt megalapozó teljes körű kutatás elvégzése” érdekében kötött szerződéseket is szakmailag megalapozottnak ítélte. A szerződés megkötésében szintén nem vallotta magát bűnösnek.

Balogh részletesen említette a szentendrei HÉV utastájékoztató rendszerét készítő C. C. Soft Kft.-vel kötött szerződést is. Korábban a Magyar Nemzetnek, illetve a Hír Televíziónak úgy nyilatkozott, ebből a pályázatból 40 millió forintot juttattak vissza Hagyónak, ezt azonban a törvényszék előtt már nem ismételte meg. Balogh állítása szerint az utastájékoztató rendszer „nem volt bóvli és ócska, és ezt az is bizonyítja, hogy jelenleg is megfelelően működik”.

A Soda Reklám Tanácsadó és Szolgálattó Kft.-vel a kisföldalatti „luxusmetróvá” pozicionálásának témáját érintő tanulmány elkészítésére kötött szerződéssel kapcsolatban azt mondta: mivel az ügyészség nem folytatott ellene nyomozást, nem gyanúsították meg, ezért törvénytelenül emeltek vádat ellene.

A Magyar Nemzet cikkei a témában:

„Nokia-dobozban adtam át a pénzt Hagyónak” – interjú Balogh Zsolttal

Hagyó felemelkedése és bukása

• „És Demszky Gábornak is voltak elképesztő kérései” – interjú Antal Attilával

• „Nyakó és felesége buszokat kért kölcsön” – beszélgetés Regőczi Miklóssal

A kétszer 15 millióról nem esett szó

Balogh Zsolt negyedrendű vádlott nem cáfolta, de nem is erősítette meg a nyomozati szakban tett vallomását, amely szerint Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes két alkalommal 15 millió forint átadására utasította őt; ezzel kapcsolatban nem tett vallomást a per keddi tárgyalásán. Hagyó Miklóst e cselekménnyel kapcsolatban vesztegetéssel vádolja az ügyészség, ami azt sugallja Baloghnak, hogy az ügyészség őt is megvádolhatja vesztegetéssel, ezért ebben a témában semmilyen nyilatkozatot nem tesz.

„Bár ezzel a cselekménnyel az ügyészség formailag nem vádol, azonban Hagyó Miklóst a zsarolás mellett vesztegetéssel vádolja ugyanezen cselekmény miatt” – mondta. A vádlott szerint mivel a vesztegetésnek nemcsak passzív, hanem aktív alanya is van, ez azt sugallja, hogy az ügyészség potenciálisan őt is vádolhatja vesztegetéssel.

„Okulva az eddigi eljárásból, ebben a körben” semmilyen nyilatkozatot nem tesz – jelentette ki. Vallomása végén Balogh Zsolt kiemelte: hatalmas kudarcként élte meg azt, hogy „nyomozati tárgyként” kezelték. „Úgy érzem, hogy félrevezettek, az első védőm a hatósággal történt egyeztetésekre hivatkozva azzal hitegetett, hogy nem leszek vádlott” – fogalmazott, kérve a törvényszéket, hogy bűncselekmény hiányában mentse fel minden vádpont alól. „A tárgyalási vallomást tartom fenn, nem kívánok a továbbiakban semmilyen nyilatkozatot tenni, kérdésekre válaszolni sem kívánok” – fűzte hozzá.

Az ügyészség Balogh Zsoltot társtettesként folytatólagosan, bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével, valamint magánokirat-hamisítás vétségével vádolja. Hadnagy Ibolya tanácsvezető bíró a bizonyítási eljárást délután Balogh Zsolt nyomozati szakban tett vallomásának felolvasásával folytatta.

Hagyó: Ebből szinte semmi sem igaz

Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes szerint szinte semmi nem igaz abból, amit Antal Attilának, a BKV Zrt. egykori vezérigazgatójának nyomozati szakban tett vallomása tartalmaz. A korábbi, a bíróságon visszavont vallomásra – amelynek felolvasását október 2-án fejezték be a Kecskeméti Törvényszéken folyó büntetőperben – az elsőrendű vádlott Hagyó Miklós úgy reagált, hogy ő senkit nem utasított szerződéskötésre.


A vádirat

A Központi Nyomozó Főügyészség folytatólagosan, bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények miatt vádolta meg Hagyó Miklóst és társait. A vádirat szerint a Hagyó által vezetett bűnszervezet 2007 januárjától 2008 augusztusáig 1,49 milliárd forintot meghaladó vagyoni kárt okozott a BKV-nak. A Hagyóval és 14 társával szembeni per június 13-án kezdődött.

Az ügyészség visszautasítja a BKV-ügyben az egyik vádlott, Antal Attila, illetve egyes közszereplők által megfogalmazott vádakat, melyek szerint a nyomozás törvénysértő, az ötvenes éveket idéző módon zajlott – mondta Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Kommunikációs összecsapások folytak Demszky és Hagyó között: a cél az volt, hogy egymás embereit lejárassák – ez derült ki Mesterházy Ernő vallomásából.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.