időjárás 7°C Barbara , Borbála 2022. december 4.
logo

Mol–INA-ügy: megérkezett az elfogatóparancs

KG
2013.10.04. 15:26

Pénteken az előírt formában is megérkezett a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumba az európai elfogatóparancs Hernádi Zsolt ellen.

A KIM délelőtt az MTI-t úgy tájékoztatta, hogy a horvátok nem megfelelő nyelven küldték meg a dokumentumokat. Az elfogatóparancs horvát nyelven íródott, miközben hivatalosan a magyar, az angol, a német és a francia az elfogadott. Amint megérkezik a javított változat, az a Fővárosi Törvényszékhez kerül – tették hozzá.

A Mol Magyarország kommunikációs igazgatójának közlése szerint több, 2012 előtt indított eljárás, politikailag vezérelt ügy zajlik a cég ellen Horvátországban. Szollár Domokost azzal kapcsolatban kérdezte az MTI, hogy Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggeli rádióinterjújában, utalva a Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója ellen kiadott európai elfogatóparancsra, megjegyezte, hogy emellett „négy-öt másik ügy is fut, amiben a teljes magyar gazdasági elit legismertebb személyei vannak érintve”.

Több régóta indított eljárás, illetve vizsgálat is folyik a Mol ellen Horvátországban – mondta Szollár Domokos. Jelezte ugyanakkor, hogy folyamatban lévő ügyekről, illetve a dolog természetéből adódóan azokról nem kívánnak részletesen nyilatkozni. Amellett, hogy a Mol természetesen együttműködik a hatóságokkal, „annyit leszögeznénk, hogy ezek régebbi, többségében még az előző horvát kormány időszaka alatt indított vizsgálatok” – hangsúlyozta a kommunikációs igazgató.

Úgy fogalmazott: nem tisztük és nem is kívánnak nyilatkozni a horvát igazságszolgáltatás és politika viszonyáról, de az kétségtelen, a Mol ellen 2012 előtt „komoly összefonódást érzékeltünk”, amelyet megítélésük szerint bizonyos gazdasági, illetve politikai részérdekek vezéreltek. Hozzátette, a Mol elnöke elleni ügy ezek közül a leglátványosabb és legsúlyosabb, de a többi ügy is halad az igazságszolgáltatás medrében.

„Akkor kizökkentnek véltük a dolgok menetét Horvátországban, és bár nem látjuk mélységében a jelenlegi kormány és igazságszolgáltatás viszonyát, a régi, politikailag vezérelt ügyek helyrerakása úgy tűnik, még várat magára” – mondta Szollár Domokos.

Orbán Viktor miniszterelnök azt hangsúlyozta reggel a Kossuth rádióban: a Magyarország és Horvátország közötti barátság olyan érték, amit semmilyen üzleti konfliktussal nem szabad rombolni.

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes azt mondta: ezt az ügyet gazdasági ügyként kell kezelni.

„A kapcsolatok Magyarországgal rendkívül fontosak, különösen a regionális energiaügyi együttműködésben” – mondta Ivan Vrdoljak horvát gazdasági miniszter újságírói kérdésre válaszolva Dubrovnikban, egy kétnapos energetikai fórum végén. „Orbán Viktor magyar miniszterelnök hasonló dolgot mondott, hogy a kapcsolatok Horvátországgal sokkal fontosabbak számára, mint az INA státusa” – tette hozzá.

Vesna Pusic külügyminiszter ugyanezen a fórumon megerősítette, hogy még pénteken találkozik Martonyi János magyar külügyminiszterrel egy montenegrói konferencián, de „biztosan nem fognak foglalkozni az INA–Mol-kérdéssel”, viszont áttekintik a horvát–magyar kapcsolatokat, amelyek „szélesebbek ennél”.

A horvát kormányfő nem zárta ki, hogy megvásárolják a többségi INA-részvényeket a Moltól. Zoran Milanovics boszniai útján adott interjújában azt mondta, hogy készek tárgyalni az ügyletről, de a költségvetés terhére, hitelből nem akarja megvenni a horvát olajtársaság papírjait. Milanovics szerint a horvát állam nem veszítette el az elővásárlási jogát, a Mol szerint viszont a sorozatos szerződésszegések miatt igen.

Zágrábi lapértesülés szerint az INA-részvények megvásárlására egyelőre nincs pénze a horvát államnak, így a pakett vevői és az INA jövőbeli irányítói az oroszok lehetnek. A horvát sajtó biztosra veszi, hogy az oroszok saját érdekeiknek rendelnék alá a céget, amelyben a horvát államnak jelenleg 44 százalékos a tulajdonrésze.

A horvát rendőrség kedden európai elfogatóparancsot adott ki Hernádi Zsolt ellen, a Mol elnök-vezérigazgatója az Interpol vörös körözési listájára is felkerült. Hernádit Horvátországban azzal gyanúsítják, hogy vesztegetési pénzt fizetett Ivo Sanader akkori kormányfőnek, hogy a Mol meghatározó befolyást szerezzen az INA irányításában. A Mol többször is visszautasította a vádakat.

A kormány szerdai ülésén döntött úgy, hogy a Mol portfóliójának felülvizsgálatára, adott esetben az INA-részvények eladásának előkészítésére kéri fel az olajtársaság menedzsmentjét. A kabinet emellett utasította az igazságügyért felelős minisztert, illetve a Mol állami tulajdonban lévő részvényeinek tulajdonosi jogát gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezetőit, vizsgálják meg, milyen polgári és büntetőjogi lépések lehetségesek a Mol–INA-ügyben a Molt, illetve Magyarországot ért sérelmek orvoslására.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.