Goodfriend és a hazai belpolitika

Tüntetések és ellenzéki akciók az amerikai ügyvivő nyilatkozatai nyomán.

Munkatársainktól
2014. 12. 08. 5:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Semmiképp nem akarunk beleavatkozni a magyar kormány ügyeibe – így nyilatkozott az amerikai ügyvivő immár sokadszor, ezúttal a Népszava hét végi számában. Noha André Goodfriend látszólag igyekszik távol tartani magát hazánk belügyeitől, valójában a magyar belpolitika egyik meghatározó alakjává vált, aki nap mint nap nyilatkozik a sajtóban. Amit mond, azt felhasználja az ellenzék, táplálkozik belőle a balliberális sajtó, illetve a kitiltási botrány óta folyamatossá vált tüntetések résztvevőinek is alapot szolgáltatnak az ügyvivő szavai. Pedig Goodfriend nem beszél konkrétumokról, nem mondja meg, valójában miért tiltották ki az adóhatóság elnökét, valamint rajta kívül még öt személyt az Egyesült Államokból. Csupán annyit mond, hogy korrupcióban való részvétel miatt, ezzel pedig folyamatos nyomás alatt tudja tartani a kormányt, ami látszólag lépéskényszerben van.

Az ügyvivő mindeddig a Heti Válasznak adott múlt heti interjújában mondta a legtöbbet. Arról beszélt, hogy tudomásuk van az adóhatóságon belüli csalásokról, s arról is, hogy ezekről magyar állampolgárok és cégek adtak információt a magyar hatóságoknak.

Elismerte azonban, hogy az a kétoldalas feljegyzés, amelyet a külképviselet korábban átadott a kormánynak, nem minősül bizonyítéknak, s hozzátette azt is, hogy a belső használatra szánt összefoglaló nem is feltétlenül a kitiltási üggyel áll kapcsolatban.

Nyomatékosította, az Egyesült Államok külképviseletének a birtokában ugyanazok a bizonyítékok vannak, amelyeket a magyar kormány is megkapott. Ugyanakkor az is homályos, mire gondol az ügyvivő, s azt sem tudni, honnan származnak az állítólagos bizonyítékok. Ráadásul Kovács Zoltán kormányszóvivő a múlt héten cáfolta, hogy az amerikai külképviselettől kapott „fecnin” túl bármit kapott volna a kormány.

Goodfriend továbbá Vida Ildikó ügyében sejttette, hogy a NAV elnöke konkrét bűncselekményekben érintett. Azt mondta: „az információ, amelyre a beutazási tilalmat alapoztuk, nem pusztán arra vonatkozik, hogy az érintettek keveset tettek. Az, ha valaki jó szándékú, de nem tesz eleget a csalás megakadályozásáért, természetesen nem minősül korrupt cselekménynek.” Az ügyvivő bizonyítékokat ezúttal sem nevezett meg. Közlése csupán üres vádaskodás, azonban úgy tűnik, André Goodfriend pontosan tudja, mit tesz. Diplomáciai védettsége miatt következmények nélkül tarthatja fenn a bizonytalanságot Magyarországon.

Az amerikai ügyvivő jogi sérthetetlenségéről Zamecsnik Péter beszélt pénteken az ATV-ben. Az ügyvéd kifejtette, hogy Orbán Viktor miniszterelnököt – amikor a Kossuth rádióban arról beszélt, hogy Vida Ildikónak be kellene perelnie André Goodfriendet – vélhetően a jó szándék vezérelte, azonban szerinte ez több szempontból is bajos. Mint mondta, sem büntetőjogi, sem polgárjogi per nem indítható Magyarországon André Goodfrienddel szemben diplomáciai védettsége miatt.

Zamecsnik rámutatott, az ügyvivő támadhatatlanságát nemzetközi szerződések biztosítják. Vagyis az ügyvéd állítása szerint a hazai bíróság idézés kibocsátása nélkül utasítaná el ezekben a tárgyakban beadott perkereseteket. Elmondta azt is, hogy ha Vida Ildikó jogorvoslattal kívánna élni, azt megtehetné az Egyesült Államokban, mindössze annyi dolga lenne, hogy vízumkérelmet nyújt be, amit ha elutasítanának, akkor nyitva állna közigazgatási per lehetősége az Egyesült Államokban. Abban az esetben az amerikai hatóságoknak kötelező lenne a bizonyítás.

Korábban Vida Ildikó ügyvédje jelezte, hogy az adóhatóság elnöke nem kíván vízumot igényelni, mivel valójában nem tervez az Egyesült Államokba utazni. Kerestük Futó Barnabást, arról érdeklődve, változott-e az álláspontjuk a vízumigénylés, illetve egy esetleges feljelentés megtétele tekintetében, azonban az ügyvéd közölte, két héttel ezelőtt lejárt a megbízatása, így már nem képviseli az adóhivatal elnökét.

Az, hogy az Egyesült Államok célja vélhetően a folyamatos feszültséggerjesztés a magyar közéletben, nem csak abból látszik, hogy a diplomáciai védettsége mögé ügyesen bebújó André Goodfriend közlései minden bizonyítékot és konkrétumot nélkülöznek, hanem John McCain szavai is az erős politikai nyomásról árulkodnak. A republikánus szenátor tulajdonképpen a múlt héten lerántotta a leplet az amerikai adminisztrációról, ugyanis arról beszélt, hogy az amerikai kitiltási ügy hátterében az Orbán-kormány – demokratikus értékeket gyengítő – politikai lépései állnak.

Az ügyvivőt a Hír TV szembesítette a saját és McCain szenátor kijelentései közötti ellentéttel. Goodfriend viszont közölte, nem politikai figyelmeztetésről van szó, s az adminisztráció és a külügyminisztérium nem is igen kommentálja McCain szavait. Mint mondta, nem McCain hozta a döntést a vízumjogosultságra vonatkozóan.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.