Itt a lehetőség Goodfriend előtt

Szijjártó Péter szerint a jog asztalára kell tennie bizonyítékait az amerikai ügyvivőnek, nem lehet a levegőbe beszélni.

MNO
2014. 12. 09. 8:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A miniszter kifejtette: a Bécsben 1961-ben aláírt nemzetközi szerződés rendelkezik a diplomáciai mentességről. Ez azt jelenti, hogy a diplomaták mentesek a fogadó ország joghatósága alól – mondta a külügyi tárca vezetője, de hozzátette: a küldő állam lemondhat bizonyos ügyekben a diplomáciai mentességről.

Szijjártó Péter kiemelte: ha egy magyar nagykövet nyíltan, nyilvánosan súlyos gyanúba keverné, fogalmazna meg súlyos vádat fogadó államának egy kormányzati tisztségviselőjével szemben, arra biztatná, hogy lemondva a diplomáciai mentességről, a fogadó ország szervei, bíróságai előtt bizonyítsa be igazát.

Hétfőn Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlés plenáris ülésén felszólította az amerikai ügyvivőt, hogy ne bújjon a diplomáciai mentesség mögé. Egyúttal azt mondta: ha Vida Ildikó NAV-elnök nem pereli be André Goodfriendet, a budapesti amerikai nagykövetség ügyvivőjét, leváltja őt az adóhatóság éléről. Reagálásában az MSZP-s Bárándy Gergely arra hívta fel a figyelmet, hogy az Orbán Viktor által emlegetett pert nem lehet Magyarországon megindítani. Az egyetlen megoldás szerinte az, hogy a NAV elnöke vízumkérelmet nyújt be az Egyesült Államok nagykövetségénél.

André Goodfriend ezt követően Twitter-bejegyzésében azt írta, az Egyesült Államok és Magyarország között kiváló a jogi együttműködés, beleértve a kölcsönös jogsegélyegyezményt. Utóbbival arra utalt, ha az egyezmény értelmében Magyarország jogsegélykérelemmel él az Egyesült Államok felé, azzal ki lehet kérni azokat az adatokat, melyek indokolják a magyarokkal szemben elrendelt beutazási tilalmat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.