Magyarország több szempontból is műveleti terület

Kovács Béla esetében egyértelműen megalapozott a kémkedés bűncselekménye – mondta Molnár Zsolt.

MNO
2014. 12. 17. 14:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Molnár Zsolt kifejtette: az orosz–ukrán háború miatt Magyarország geopolitikai helyzete egyébként is felértékelődött. Ütközőzónák, térségek – ezzel együtt titkosszolgálati dolgozók – találkozóhelye lehet. Egy jó ideje az Egyesült Államok is háborúnak értékeli az orosz–ukrán konfliktust, de az is igaz, hogy számukra most más tényezők miatt is fontossá vált Magyarország – tette hozzá a nemzetbiztonsági bizottság elnöke, megjegyezve: az amerikaiaknak minden olyan hely műveleti terület lehet, ahol úgy vélik, sérülnek az érdekeik.

Ismert: Orbán Viktor kedden Belgrádban úgy fogalmazott: a magyar kormány egyelőre nem tudja, mi az oka annak, hogy az Egyesült Államok több száz millió dolláros forrást különített el arra, hogy mintegy kéttucatnyi közép- és kelet-európai országgal szemben akcióterveket készítsen és hajtson végre kifejezetten azért, hogy nyomás alá helyezzék e két tucat ország kormányát. Ennek kapcsán Földi László titkosszolgálati szakértő a köztévében rámutatott: ha valamely országot „műveleti területnek” nyilvánítanak, az azt jelenti, hogy ott gyakorlatilag minden eszköz megengedett; szövetséges országok ilyen lépést nem tesznek egymás ellen – húzta alá.

Az ukrán válsággal kapcsolatban Molnár Zsolt azt mondta: a katonai és polgári titkosszolgálatok kezdetektől jól mérték fel a biztonsági kockázatokat, s jól jelezték előre az eseményeket. A szocialista politikus szerint ehhez képest a kormány későn és eleinte tévesen reagált az ukrajnai eseményekre. Egy NATO-tagállam ilyen kérdésben nem maradhat középen, nem teheti meg, hogy nem a szövetségi rendszernek megfelelően viselkedik – hangsúlyozta.

A kémgyanúba keveredett Kovács Béla jobbikos európai parlamenti képviselő ügyéről a nemzetbiztonsági bizottság elnöke ismét kiemelte: Kovács Béla nem kém, de kémkedett: orosz érdekekből bomlasztotta az Európai Uniót, ezt szerinte az EP-ben tett nyilvános tevékenységei is igazolják. Molnár Zsolt a bizottsági üléseken kapott tájékoztatások alapján azt mondta, hogy a találkozások minősége – titkossága, konspiratív megszervezése –, rendszeressége megalapozza a Büntető törvénykönyv szerinti tényállást akkor is, ha Kovács Béla nem adott át minősített információkat. A Btk. idén január elsején hatályba lépett módosítása miszerint a kémkedés bűncselekményéhez nem szükséges titkokat átadni, az csak minősítő körülmény – tette hozzá.

Molnár Zsolt a szerdai háttérbeszélgetésen kitért a nemzetbiztonsági ellenőrzés szabályainak módosításaira is. A bizottság elnöke sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy csak másfél év után és az alkotmánybírósági határozatok miatt módosították a szabályokat. Fontosnak nevezte ugyanakkor, hogy mindezeket valódi egyeztetés előzte meg, a szolgálatok, a kormány és ellenzéki pártok javaslatai is bekerültek a törvénybe. Áttörésnek értékeli, hogy a nemzetbiztonsági ellenőrzéssel kapcsolatban lehetővé vált a bírói jogorvoslat. A szocialista politikus szerint az Országgyűlés hétfőn „jogállami” nemzetbiztonsági törvényt fogadott el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.