„Gyilkos utca lett a Géza utca!”

Pszichiátriai kezelés alatt is állt, korábban pedig tudatmódosító szereket is fogyasztott az a férfi, aki hétfőn délután meggyilkolta a NAV egyik alkalmazottját.

Velkei Tamás
2015. 02. 25. 4:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendőrségnek már mindent elmondtunk, senkinek nem akarunk nyilatkozni – hárítja el érdeklődésünket a hétfői gyilkosság gyanúsítottjának édesanyja a pesterzsébeti Géza utca társasházának kapujában. Egy lakótárs hölgy pedig csupán annyit mond, az elkövetőt a pszichiátrián kezelték, férje pedig hozzáteszi: L. Péter korábban drogot is fogyasztott.

– Az egyik percben még olyan csendes volt az utca, mint most, két perccel később pedig már nyüzsögtek a rendőrök – emlékszik vissza egy utcában lakó középkorú nő a hétfő délutánra. Rengeteg rendőr és civil ruhás nyomozó lepte el a Géza utcát, igazoltattak mindenkit, aki be akart térni valamelyik házba.

A környékbeliektől megtudjuk, L. Péter szüleit mindenki tiszteli, egyöntetű a vélemény, hogy rendes emberek. Egy ötven év körüli férfi azt mondja, L. Péter zárkózott volt, mindig lehajtott fejjel közlekedett, igaz, ha találkoztak, köszönt neki. Ifjabb korában bokszolt, mondják beszélgetőpartnereim. – Ez a gyerek verekedett össze az unokatestvéremmel. Péter mogorva ember volt, ha valaki csúnyán nézett, már állt is fel – céloz egy fiatal férfi arra, L. Péternek nem kellett sok ahhoz, hogy indulatba jöjjön. – Petike jó gyerek, de beteg; ahogy bementek a NAV-osok, már nekik is esett – mondja L.-ék közvetlen szomszédja.

Egy idős asszony úgy emlékszik, „Peti kötekedő gyerek volt”, ivott, szerhasználó volt. – Régen a miénk volt a legcsendesebb környék, de gyilkos utca lett a Géza utca! Pár éve egy bombagyárost fogtak el itt, nem is olyan régen pedig a Szent Imre herceg utcában vágták el egy roma srác torkát, a tettest a mai napig nem fogták el – sorolja egy szuszra.

Az RTL Klub riportere hétfőn este azt közölte helyszíni tudósításában: sikerült beszélnie a gyanúsított apjával, tőle tudja, hogy a 35 éves férfit korábban többször is kezelték pszichiátrián. Az utcában mindenki tisztában van ezzel, egyikük azt is elmondja, hogy a férfi nem szedte a pszichiátrián számára felírt gyógyszereket. Az egykor szobafestőként dolgozó, ám évek óta munkanélküli férfi adótartozást halmozott fel, az egyik férfitől megtudjuk, a hatóság fizetési felszólításait és a csekkeket olvasatlanul tépte szét.

A Krónika riporterének az ott élők egyike elmondta, lánya éppen akkor érkezett haza, amikor a két pénzügyőr becsöngetett L. Péterhez. A két férfi civil ruhában, védtelenül érkezett a Géza utcába, ahol már a kapuban szóváltásba keveredtek a férfival. L. Péter szülei a kiáltozásra lettek figyelmesek, ők értesítették a rendőrséget is. Az egyik hivatalnok veseszúrással a kertkapu tövében ült le fájdalomtól eltorzult arccal, ott várta meg a kiérkező mentőket; a gyors ellátás és műtétek megmentették az életét. A másik férfit azonban a gyilkos többször nyakon szúrta, rajta már nem tudtak segíteni a mentők. L. Pétert – aki azóta elismerte a bűncselekményt – a kiérkező rendőrök a tett helyszínén vették őrizetbe. Egy harminc év körüli nő látta, hogy az áldozatot este fél hétkor szállították el a helyszínről; a helyszínelők viszont még éjjel is dolgoztak.

Pár kilométerrel feljebb, a piachoz közeli Igló utcában megtaláljuk L. Péter egykori munkahelyét is. A tulajdonos leszögezi: korábban nem viselkedett ellenségesen a férfi, ám munkájára csupán néhány napig volt szüksége.

– Megrendülten állunk a történtek előtt – mondta Burillák Attila, a NAV sajtófőnöke az M1 Ma reggel című műsorában, hozzátéve, hogy egyelőre vizsgálják az eset körülményeit. A Vám- és Pénzügyi Dolgozók Szakszervezetének közleményében pedig ez áll: elhunyt munkatársunk családjának ezúton fejezzük ki őszinte részvétünket, míg a súlyosan megsebesült kollégánknak mielőbbi felépülést kívánunk.

Emlékezetes, hogy tavaly augusztusban az ugyancsak pszichiátriai kezelés alatt is álló A. Áron Gergely lökött egy nyugdíjas hölgyet a 6-os villamos kerekei alá, aki a helyszínen életét vesztette. Szemtanúk szerint megrúgta az idős nőt, aki ezért esett a sínpárra. A férfi percekkel előtte azonban már másokba is belekötött, agresszívan viselkedett. Pszichiátriai kezelés alatt állt, a tragédia előtt egy nappal engedték ki.

– A pszichiátriai kezelésre szorulóknál nem lép fel az önkontroll, ami szabályozza a magatartást, ezért fordulhatott elő, hogy a legkisebb vélt vagy valós sérelem hatására kést ragadott a Géza utcai tettes – vélekedett érdeklődésünkre Bilkei Pál kriminálpszichológus. Hozzáteszi: amióta bezárt az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI), a fontos kezelések mellett egyszerre megszűnt a pszichiátria központi irányítása is. Bilkei Pál szerint sok beteg nem szedi a gyógyszerét, nem megy el a vizsgálatokra, ezért szerinte létfontosságú lenne, hogy akár a régi, lipótmezői kastélyban, akár új helyen nyissák meg újra az OPNI-t, mert a pszichiátriát ismét központosítani kell. Addig azonban bármikor számíthatunk hasonló esetekre. Hogy elkerüljük, a családnak, a környezetnek figyelni kell a betegekre, arra, hogy beszedjék a számukra felírt gyógyszereket, elmenjenek a pszichiátriára. – Ha elengedjük a beteg kezét, az mindig ilyen tragédiákhoz vezet – szögezi le a szakember.

Nemegyszer éri inzultus az adóhivatal alkalmazottait, a durvább esetek miatt évente általában 15-20 feljelentést tesz a szervezet a rendőrségen. – A korábbiakhoz képest az utóbbi időben megszaporodtak az atrocitások – mondta kérdésünkre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) sajtófőnöke. Burillák Attila ugyanakkor hozzátette: a hétfőihez hasonló támadásra még nem volt példa. Azért, hogy a tragédia ne ismétlődhessen meg, a NAV megkezdte a biztonsági előírások felülvizsgálatát, a munkát szakértők is segítik. Emellett országszerte, valamennyi szervezeti egységnél hozzáfogtak az esetleges veszélyforrások felméréséhez. Kockázatos ügyekben, veszélyesnek látszó esetekben az adórevizorok a pénzügyőrökkel együtt végzik a munkájukat – mondta Burillák Attila. A NAV alkalmazottai egyébként naponta – átlagosan – nagyjából kilencvenezer ügyféllel lépnek közvetlen kapcsolatba, az adóhivatal 23 ezer dolgozójának kétharmada találkozik személyesen az adózókkal. A sajtófőnök ezek mellett beszámolt arról is, hogy a hatóság hivatásos állományú dolgozói már jó ideje úgynevezett intézkedéstaktikai képzést kapnak. A felkészítésen az ellenszegülő, esetleg támadóan viselkedő személyekkel szemben alkalmazható hatékony és jogszerű fellépés módszereit ismerhetik meg a NAV-osok.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.