Most kiderül, mennyit ér a török barátság

2012 óta kirobbanóan jó a kapcsolatunk Törökországgal.

2015. 02. 24. 9:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szijjártó Péter külgazdasági tárcavezető és Nihat Zeybekci török gazdasági miniszter kedd reggel tárgyalóasztalhoz ült Budapesten, az ígéretek szerint fontos befektetésekről is megállapodások születnek a nap folyamán. A csúcsesemény majd Orbán Viktor és Ahmet Davutoglu találkozója lesz.

Annak jártunk utána, hogyan néznek ki a jelenben a két ország kapcsolatai, nem korlátozva a viszonyt csak a gazdaság területére.

– A mostani találkozó „follow-up”-nak is tekinthető, 2013 januárjában Budapesten járt Erdogan miniszterelnök, ezt követte Orbán Viktor törökországi látogatása, és most Ahmet Davutoglu van nálunk. Másfél évente követik egymást a látogatások, ez nagy aktivitást mutat a két ország kapcsolatában, azelőtt ez nem volt elmondható – fogalmazott az MNO-nak N. Rózsa Erzsébet Közel-Kelet-szakértő, aki szerint a keleti nyitás politikája keretein belül 2012 után látványosan futott fel Törökország és Magyarország kapcsolata. Úgy látja, a keleti nyitáson túl a politikai és kulturális kapcsolatok „mindig is jók voltak”, együtt vagyunk a NATO-ban, és ez a legfontosabb.

Hogy milyen nüanszokon is múlnak ezek a kapcsolatok, N. Rózsa Erzsébet feleleveníti, 2012 nyarán Hóvári János turkológus lett hazánk ankarai nagykövete, és tavaly nyárig óriási jelentőségű munkát végzett a török fővárosban.

Amikor Orbán Viktor Törökországban járt, akkor jelentették be a magyarok törökországi vízummentességét, ami szintén kézzelfogható előrelépés volt. Örökzöld téma volt még a magyarországi török műemlékek folyamatos felújítása is, aminek a jelentőségét szintén nem szabad lebecsülni, az eurázsiai határon fekvő országban ez kiemelten fontos. – A török kormány mindig is kiemelt figyelmet fordított erre, Gül baba türbéjét például már ki tudja, hányszor újították föl – mondta a Közel-Kelet-szakértő.

N. Rózsa Erzsébet szerint a kiterjedt testvérvárosi és oktatási kapcsolatok fontosságát sem szabad lebecsülni, és számos diák „jön-megy” a két ország között. Másfél esztendeje ezenfelül török kulturális központ nyílt Budapesten az Andrássy úton, amelyet Yunus Emre XIII–XIV. századi költő-filozófusról neveztek el, és Isztambulban is hasonló profilú intézmény nyitotta meg kapuit. Nálunk, Budapesten – hívja fel még a figyelmet a szakértő – a Dialógus Platform Egyesület remek előadás-sorozatokat és nyelvtanfolyamokat is szervez, tehát civil vonalon is élő a kapcsolat, egyszerre két kulturális indíttatású intézmény is működik.

A Davutoglu-látogatás is azt bizonyítja, hogy az üzleti kapcsolatok is nagyon erősek, ehhez kapcsolódóan N. Rózsa Erzsébet megjegyzi, jelen ankarai nagykövetünk is rendelkezik üzletemberi múlttal.

A legutóbbi csúcsszintű találkozó óta egy energiapolitikai fejlemény ugyanakkor új irányba tereli hozzáállásunkat Törökország felé, ugyanis Oroszország úgy döntött, hogy a Déli Áramlat-kábelt 90 fokkal elfordítva török irányba indítja, a két hatalmas ország alá is írta már az ezzel kapcsolatos tranzitpapírokat, úgy néz ki tehát, hogy drágábban, Törökország közvetítésével kerülhet majd gáz Magyarországra, ami a tranzitdíj miatt nyilvánvalóan többe fog kerülni – ez is fontos pontja lehet a két ország vezetése keddi egyeztetésének.

 

– Az, hogy Törökország gáz- és olajvezetékek átmenőhelyszíne, és ebből adódóan stratégiai pozíciókkal rendelkezik, ez eléggé régóta köztudomású, és minden bizonnyal Magyarország is gondolkodott ezen. Meglátjuk, mi lesz ebből.

Hogy a testvérnépi optika mennyiben befolyásolhatja a török tárgyalófél budapesti hangulatát, N. Rózsa Erzsébet úgy látja, a testvérnépi érzület inkább akkor kerül elő, amikor a magyar turisták Törökországba mennek. – Törökországban jó magyarnak lenni, szeretnek érte, amikor ez kiderül. A tárgyalásokon is szerepet játszhat, de inkább ezt távolabbi kontextusban kell értelmezni. Az biztos, hogy a személyes kapcsolatok nagyon fontosak, Hóvári János kifejezetten jó viszonyban volt a jelenlegi török miniszterelnökkel, és ez átruházódik az utódra is. Ha egy ország olyan embert küld nagykövetnek, amelyik ismeri a másik ország kultúráját, az sokat lendít a kapcsolatokon. A budapesti török nagykövet egy igen csöndes ember, de mindenhol ott van, azt gondolom, hogy a kapcsolatok pezsegnek mindkét irányban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.