Két éve még a Fidesz háborgott a menekültes plakátokon

2013-ban Kanada az önmagukat politikai menekülteknek beállító miskolci romáknak üzent hirdetéseivel.

Tompos Ádám
2015. 06. 10. 15:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Semmiképpen ne igényelhessenek politikai menedékjogot azok a menekültek, akik egy biztonságos tranzitországból lépnek Magyarország területére. Rogán Antal fideszes frakcióvezető elmondása szerint így próbálják majd „lezárni a déli határt”. Szemléltetésül a következő példát hozta a politikus: az a szíriai menekült, aki hazánk felé áthaladt Görögországon, majd megérkezett, mondjuk, Szerbiába, „ahol semmi nem fenyegeti az életét”, nem kap majd politikai menedékjogot.

Nógrádi György az MNO-nak úgy fogalmazott: pont a helléneknek nagyon erős aduász a kezében a menekültügy. A biztonságpolitikai szakértő emlékeztet: senki nem vette komolyan, amikor Athén II. világháborús jóvátételt követelt, és akkor is csak nevettek Aléxisz Cípraszékon, amikor államosításokról beszéltek. De – folytatta Nógrádi – azt a görög intelmet már nagyon is komolyan vették, amely szerint uniós útlevelet fognak adni a bevándorlóiknak.

A biztonságpolitikai szakértő a köztévének úgy fogalmazott: a déli határon felhúzott szögesdrót is jelenthet egyfajta megoldást a menekültáradat megfékezésére. Az MNO kérdésére megemlítette, hogy a török–bolgár határon felhúzott akadály 90 százalékkal szorította lejjebb az illegális határátlépők számát, tehát gyakorlatilag megszüntette a problémát. Szerinte ha a magyar kabinet is falak emeléséről döntene, az nem okozna komolyabb felhördülést. Ahogy fogalmazott: az ügy 24 órás hír lenne a világsajtóban, mert Nyugat-Európa is lázasan keresi a megoldást a menekültkérdésre, és sokszor már most szembemegy a politika a morállal.

Ennek illusztrálására a szakértő egy szimbolikus példát említett: Elmaunál, ahol a G7-ek tanácskoztak és a migráció volt az egyik legfontosabb téma, hét kilométer hosszan három méter magas drótkerítést húztak fel. Az adminisztratív megoldásra pedig ugyancsak a csúcsot említette Nógrádi: Schengent képletesen szólva lebontották a német határon a találkozó kapcsán, úgyhogy az ellenőrzéseknek köszönhetően el is kaptak több mint hatezer illegális migránst. Ráadásul Nógrádi György elmondása szerint alig száz fő ment el tüntetni mindezek és a G7 ellen.

A biztonságos tranzitország emlegetése kapcsán adódik egy párhuzam, igaz, pár évvel korábbról. Hiszen ugyanúgy „érthetetlen” lehet az, ha egy szír menekült a számára mindenképpen biztonságosnak számító Balkánról még nyugodtabb vizekre hajózna tovább, mint az, hogy Magyarországról, az Európai Unió közepéből romák tömegesen menekültstátuszért folyamodnak. Kanada konzervatív kormánya annak idején gyakorlatilag kimondta: a magukat politikai menekülteknek beállító magyarországi cigányok miatt kellett jelentősen megszigorítani a bevándorlási törvényt. Ennek értelmében a szakminiszter személyesen határozhatja meg a biztonságos országok listáját. Jason Kenney töltötte be akkor ezt a posztot, aki természetesen Magyarországot is azonnal ebbe a kategóriába sorolta. Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter jelezte is kanadai kollégájának, hogy „politikai okokból senkinek sincs oka elhagyni Magyarországot”. Kanada Budapestre akkreditált nagykövete látogatást tett Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megyében, innen érkezett ugyanis a legtöbb roma Torontóba.

A kormány legújabb menekültügyi húzásának is van pár évvel ezelőtti, kicsit pikáns előtörténete. Igen nagy port vert fel, hogy a menekültekről és a terrorizmusról szóló nemzeti konzultáció kapcsán a kabinet egy olyan kampányba kezdett, amelynek plakátjain magyar nyelven azt hirdetik, hogy aki Magyarországra jön, az nem veheti el a magyarok munkáját, tiszteletben kell tartania a kultúránkat és be kell tartania a törvényeinket. Az ellenzéki pártok felháborodtak már az ötlet kapcsán is, az Együtt–PM egyenesen a plakátok megrongálására szólított fel, az Európai Baloldal nevű szélsőbalos törpepárt pedig 2000 forintos „vérdíjat” ajánlott fel ugyanezért. Volt is tépkedés, festékszórózás, aminek nyomán az is kiderült, hogy álruhás rendőrök vigyáznak a poszterekre.

Két évvel ezelőtt azonban még nem így kezelte a hasonló tematikájú plakátkérdést a kormánypárt. A Miskolcon tett nagyköveti vizitet követően ugyanis magyar nyelvű plakátkampányba kezdett az ország. A következő feliratokat helyezték el B.-A.-Z. megye székhelyén: „A visszaélések elkerülése érdekében Kanada menekültügyi rendszere megváltozott. Évek helyett akár heteken belül elbírálják a menedékkérelmeket. Gyorsabban hazaküldik az alaptalan menedékkérelemmel érkezőket.” A plakátokon piros alapon kiemelték azt a részt, hogy „gyorsabban hazaküldik”, kis idő múlva pedig kék hátterű, üres plakátokkal fedték le ezeket a posztereket. A város tagadta, hogy a takarást az önkormányzat rendelte.

Kriza Ákos, a város fideszes polgármestere felháborodott, szerinte a kampány „fenyegette” a várost és az ott élőket. Sőt Kriza azt is leszögezte, hogy „Kanada nem fogja a menekültjeit Miskolcra küldeni”. (Korábban több újság is foglalkozott vele, hogy számos egykori avasi fészekrakó ült repülőre önmagát menekültnek beállítva – a szerk.) Kriza levelet is írt Tamara Guttman kanadai nagykövetnek, amiben sérelmezte, hogy korábban csak a bevándorlás szigorításáról beszéltek, de semmilyen „gyorsabban hazaküldik” kampányról nem volt szó.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.