Orbán: Semmiféle utódlási mozgolódás nem zajlik a Fideszben

A kormányfő egy lapinterjúban elmondta: nem fog minisztereket lecserélni.

2015. 06. 03. 6:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor a bevándorlók kérdéséről szólva azt mondta: Magyarországot a mérete és a földrajzi helyzete különösen sérülékennyé teszi, és ha a bevándorlás ügyében csak egyszer hibázik, akkor reparálhatatlan változások következnek be. Szólt a multikulturalizmusról, amelyet a különböző civilizációk összekeveredéseként határozott meg, az iszlám, az ázsiai vallások és a kereszténység együttéléseként. „Mindent meg fogunk tenni azért, hogy Magyarország ettől megmeneküljön” – jelentette ki, hozzátéve: szívesen látjuk a nem keresztény országokból érkező befektetőket, művészeket, tudósokat, de nem akarunk velük a nagy néptömegek szintjén összekeveredni.

Orbán a bevándorlás kapcsán úgy fogalmazott: mi nem akarunk megszabadulni senkitől, akik velünk élnek, csak nem akarunk ide beengedni másokat. A témáról szóló nemzeti konzultáció kapcsán pedig kijelentette: már csaknem háromszázezer levél érkezett vissza, de hozzátette: tisztában van vele, a magyarok közéleti aktivitásának vannak korlátai.

Orbán beszélt azokról a felröppent sajtóhírekről is, amelyek a kormány esetleges átalakításáról szólnak. Arra a kérdésre, hogy Rogán Antalt, a Fidesz frakcióvezetőjét politikai kabinetfőnökévé nevezi-e ki, az mondta: szüksége van olyan társakra, akik a politikai munkában segítik, a lehetséges jelöltek sorában pedig Rogán Antal áll az első helyen. Kijelentette, hogy nem lesz köztársasági elnök és nincs szó sem a visszavonulásáról, sem semmilyen esetleges európai szerepvállalásáról, valamint leszögezte: „semmiféle utódlási mozgolódás nem zajlik a Fideszben”.

Beszélt arról is, hogy noha a legkönnyebb megoldás a népszerűtlenné vált miniszterek esetében a csere vagy a kormányátalakítás, de a kormányfő szerint ez a legegyszerűbb megoldás lenne, és ez olyan, mint a drog: „legközelebb már nem is veszi észre, hogy automatikusan megint ezt a megoldást választja”. A miniszterelnök ennek kapcsán azt szögezte le, hogy minisztereivel értékelik majd a kormány munkáját, ennek kapcsán pedig előrevetítette, hogy államtitkári szinten lesznek személycserék.

Az euró esetleges bevezetését firtató kérdésre úgy felelt: míg az korábban logikusnak tűnt, a 2008-as gazdasági válság problémáit az eurózóna kezelte a legsutábban, hasonló pénzügyi válságok pedig bármikor előfordulhatnak. Ezért Magyarország, csakúgy mint Közép-Európa, kivár. A saját lábon állást versenyképes alternatívának nevezte a kormányfő, hozzátéve: megfelelő pénzügyi és monetáris, valamint gazdaságpolitika mellett akár évtizedekig is erős maradhat a forint.

Az ellenzékről azt mondta: a mai baloldal tiszteletre méltó, de eddig sikertelen kísérletet tett, hogy megtalálja a nemzeti alapokon álló baloldali identitást. A Jobbikról kijelentette: veszélyes Magyarországra nézve, habár ezt a veszélyt nem szabad eltúlozni. Orbán szerint azért, mert „folyamatos kísértést jelentenek, a legegyszerűbb megoldások előtti intellektuális fegyverletételt sugalmazzák. Állandóan visszatérő érvelésük, hogy szabaduljunk meg ezektől, szabaduljunk meg azoktól, és akkor minden jobbra fordul”. Megjegyezte azt is: „akár a baloldalra, akár a Jobbikra bízni az országot ma istenkísértés lenne”, ugyanis olyan világméretű átrendeződés és válságok zajlanak, hogy azok meg nem értése, az út rossz kijelölése elképzelhetetlen méretű bajokat zúdítana az országra.

A kormányfő szerint ahhoz, hogy Magyarország szuverénnek érezhesse magát, erős befolyással kell rendelkezni a bankszektorban, ahol „jól állunk”, és a médiában, ennek többsége sem lehet külföldi kézen. „Itt állhatnánk jobban is” – jegyezte meg. Emellett az energiaszektort és a kereskedelmet jelölte meg, előbbi „lassan már rendbe jön”, míg utóbbinál távol még a cél – olvasható a Napi Gazdaságban. Ennek kapcsán beszélt Orbán a konszolidációról is: „Amíg a nemzeti szuverenitásunk szempontjából fontos szerkezeti átalakításokat nem végeztük el ( ), addig nem volt mit konszolidálni.”

Szerinte Magyarország már közel jár ehhez, „eljött az ideje, megteremtettük az előfeltételeit, jöhet a polgári berendezkedés. Mindenki léphet egyet előre”. Arra az ötéves kormányzást értékelő beszédben elhangzott gondolatot idéző felvetésre, hogy hiteles tud-e lenni a figyelmes Fidesz, a kormányfő azt közölte: a politikában semmi nem történik egyik napról a másikra. „A kommunisták talán hitték, bár a vége felé már ők sem, hogy kiadnak egy párthatározatot, és azonnal megváltozik a párt politikája és az emberek véleménye is” – mondta Orbán Viktor.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.