Plakátokkal uralná a közbeszédet a kormány

A kormány eredeti üzeneteire irányítják a figyelmet a most kikerült plakátokat mémesítők politikai elemzők szerint. A napokban indult kampányban a vezetés arra hívja fel a figyelmet: „a magyar reformok működnek.”

Lakner Dávid
2015. 07. 17. 16:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Sokat spóroltam a rezsicsökkentéssel!”, „Újra nő a minimálbér!”, „Nem akarunk illegális bevándorlókat!”, „Akár 3 millió forint otthonteremtésre!”, „Nálunk nagyobb a gazdasági növekedés, mint az EU-ban!”, „Az új családi adókedvezmény nagy segítség!”, „A gyerekeimnek ingyenes lesz az óvodai étkezés!” – ezekkel a feliratokkal kerültek ki az utcákra a kormány plakátjai, melyek arra hívják fel a figyelmet, hogy „a magyar reformok működnek.”

A kampányhoz készült honlapon a kormány részletesebben is kifejti, mit ért az üzenetek alatt, de egyben olyan intézkedésekre is felhívja a figyelmet, melyekről (egyelőre) nincs szó plakátokon. Ilyen például a 4-es metró megépülése, a 2017-es vizes világbajnokságra való készülés, a politikusok számának felére csökkenése vagy a három csapás törvény is. Olyanokra is felhívják a figyelmet, mint hogy csökken a regisztrált bűncselekmények száma (ugyanakkor azt is írják, hogy több bűnöző van a börtönökben), illetve hogy több tízezer önkéntes vett részt a TeSzedd! Akcióban.

Felmentették a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) egyik munkatársát és az ő ismerését, miután plakátrongálás miatt eljárás indult ellenük – számolt be róla az Origo pénteken. A bíró indoklása szerint a kormányzati óriásplakátot letépők csupán véleménynyilvánítási jogukkal éltek, amit az alkotmány garantál.

 

Emlékezetes: a menekültekről és bevándorlókról szóló nemzeti konzultáció kapcsán indított a kormány plakátkampányt, többek közt olyan üzenetekkel, hogy „ha Magyarországra jössz, nem veheted el a magyarok munkáját.” Ezekre válaszolt a Kétfarkú Kutya Párt plakátjaival, melyek július 1-jétől láthatóak főként Budapesten és a Balatonnál.

A honlapon közlik azt is, hogy megépül egy „új, nagy egészségügyi központként működő budapesti kórház”, hogy 600 új autóbusz állt üzembe Budapesten és hogy ez év végéig „42 korszerű motorvonat áll forgalomba a fővárosi agglomerációs vonalakon.” Figyelmeztetnek a „félszocpolra”, azaz a családi otthonteremtési támogatásra, valamint a születések és házasságkötések számának növekedésére. A menekültek kapcsán felidézik a déli határzárat, illetve, hogy „a magyar kormány ennek megfelelően azért küzd, hogy a nyugat-európai országok ne küldhessék vissza a Magyarországon regisztrált bevándorlókat.”

A kampány máris vihart kavartak, több mém is kikerült Facebookra és Tumblrre, melyeken a plakátokat figurázzák ki. Voltak, akik a pozitív üzeneteket negatívra cserélték fel („ápoló vagyok, negyven éve a pályán, havi nettó 78 ezerért”), mások a menekültügyi lépéseket kritizálták. (Ceglédi Zoltán politikai elemző például a déli határzárra vonatkozólag írta az egyik szövegbuborékba az „alul is legyenek pengék a kerítésen, sokan gyerekkel jönnek” szöveget. Mint arról szerdán írtunk, a szerb határnál épülő kerítésen pengék is lesznek, melyekkel azt akadályoznák meg, hogy menekültek másszanak fel rá.)

Július 9-én számoltunk be róla, hogy a kormány az ellenzék tevékenységére hivatkozva tájékoztató kampányt indít a magyar reformokról. Kovács Zoltán kormányszóvivő akkor az M1 műsorában azt mondta: „nettó hazugságokat, csúsztatásokat” is jelent az ellenzék tevékenysége, és ha az ellenzéken múlna, „az emberek azt éreznék, hogy ez egy szörnyű ország, ahol élni is fájdalom.” Kovács szerint viszont a magyar reformok működnek, és hazánk teljesítőképessége megengedi, hogy „az ország és minden állampolgár lépjen egyet előre.”

A szóvivő az előző napi, 8-ai sajtótájékoztatóján közölte azt is: a kampány szeptember végéig tart, és család- és adópolitikai intézkedéseket, életpályamodelleket akar bemutatni. Akkor elmondta azt is, hogy mindez 600 millió forintba kerül. Az ellenzék viszont nem támogatta a dolgot: a Jobbik szerint „értelmetlen pénzszórásról” van szó, „a korrupcióval megszerzett hirdetési felületeket ismét elárasztják a kormányzati öntömjénezés szlogenjei”. Az MSZP-s Gőgös Zoltán pedig ekkor arról beszélt, hogy ha az emberek jól élnének, „egyetlen fillért sem kellene plakátokra költeni”, mert éreznék azt. A DK-s Gréczy Zsolt olyan alternatív szövegeket javasolt már ekkor is, mint hogy „több különadó, több siker!”

Eközben korábban, július 1-jén jelentették be azt is, hogy a családbarát közgondolkodást erősítő kampányt is terveznek, és a tájékoztatási tevékenység feltételrendszerének kidolgozásaihoz és a végrehajtásához szükséges szerződések megkötésére legkésőbb augusztus 31-ig kerülhet sor. Ennek a kampánynak a felelőse Lázár János és Balog Zoltán lesz, de bevonják a munkába a Nemzeti Kommunikációs Hivatal elnökét, Nobilis Mártont is.

„Az új plakátkampány nagy valószínűség szerint nem egy jó előre kigondolt stratégia része, hanem rögtönzés” – így vélekedik az új kampány kapcsán a Magyar Progresszív Intézet igazgatója, Magyar Kornélia, hozzátéve: „a sebtiben összedobottság érzését kelti többek között a vizuális elemek igénytelen kivitelezése, ami szokatlan a jelenlegi kormányoldal gyakorlatától.”

Az elemző az MNO-nak elmondta: „Feltételezhetően a menekültügyben folytatott negatív kampány sikere adta meg azt a lökést a kormánynak, hogy az eredeti, a miniszterelnök évértékelőjéből kiolvasható konszolidációs kampány helyett inkább a szavazók idegenellenességére, a menekültekkel kapcsolatos félelmeire játszó irányba mozduljon el, illetve folytasson eredménykampányt. Annyi bizonyosan elmondható, hogy a negatív kampánnyal a kormányoldal meg tudta állítani támogatottságának rohamos fogyását, a rögtönzött eredménykampánnyal láthatóan ezt a pozitív fordulatot igyekszik kihasználni, ami nem logikátlan célkitűzés.” Arra a kérdésünkre vonatkozólag, hogy a nagy figyelem inkább erősíti-e a kormányt azáltal, hogy mindenki ráfigyel, vagy gyengíti, Magyar elmondta: „önmagában a kormány számára nem ártalmas, ha egy ilyen kampány beindítja a mémgyárat, sőt, inkább fenntartja a felé irányuló figyelmet, több emberhez eljutnak az eredeti üzenetek is.”

Kiszelly Zoltán is úgy vélte: „az ellenzék van olyan hálás, hogy segít a kormánynak, a mémekkel csak megsokszorozza a kormány üzenetét.” A politológus szerint „a kormány lendületben van”, és a lendület fenntartására indította el a kampányt. Mint hozzátette, olyanokra hívja fel a vezetés a figyelmet, amiket az emberek már beáraztak, korábbi eredményeket is az emberek eszébe juttat. Ugyanakkor arra a kérdésre, hogy ezzel visszahozhatóak-e az elbizonytalanodott szavazók, Kiszelly azt válaszolta: „nem most kell a szavazókat visszahozni, sem választást nyerni, most a támogatók megerősítése a cél, illetve a tematizálás.”

Kiszelly szerint főleg Görögországgal szemben értékelhetőek az eredmények, a kormánynak pedig az a fontos, hogy uralja a közbeszédet, ne az ellenzéknek fontos témák határozzák azt meg. A politológus hozzátette: a kormány azt is üzeni, hogy „értelmes áldozatot hoztunk” például a korábbi áfaemeléssel és azzal, hogy nem emelkedtek féktelenül a fizetések. Mint mondta, az olaszoknál és spanyoloknál is problémák lehetnek a görögök után, és ezzel szemben állítaná kontrasztként a kormány a hazai eredményeket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.